Страдате ли от синдрома на нощното хранене - ето признаците

На какво се дължи това хранително разстройство
27 яну 2022 20:46, Илияна Николова
9
Страдате ли от синдрома на нощното хранене - ето признаците
Снимка: istock

Чували ли сте за синдрома на нощното хранене? Според „Ню Йорк Таймс“, д-р Алберт Стънкард получава заслугата за откриването на това състояние през 1995 г. Според изследванията му, това е комбинация от настроение, хранене и сън. Човекът, който страда от синдром на нощно хранене, е напълно буден и осъзнава заобикалящата го среда. Обикновено такъв човек смята, че храната ще му помогне да заспи.

Причините за нощното хранене далеч не са свързани с работата на смени, нощната работа, а се дължат на редица други причини, които карат човек съзнателно да стане нощем от леглото си и да отиде до кухнята, за да яде.
 
Стресът под една или друга форма, се оказва най-честата причина за синдрома на нощното хранене. Вижте някои признаци, които подсказват, че някой може да има проблем с него. Добрата новина е, че този проблем е разрешим.
 
1. Сутрин имате липса на апетит.
 
2. Забелязвате, че имате неконтролируеми позиви за ядене вечер или през нощта, без реално да изпитвате глад, а просто усещате нужда, че трябва да изядете някакво количество храна.
 
3. Вярвате, че яденето нощем ще ви помогне да заспите.
 
4. Имате постоянни проблеми с депресия, тревожност.
 
5. Изпитвате чести нарушения на съня.
 
6. Сутрин намирате в кухнята си бъркотия и смътно си спомняте, че сте я направили.
 
7. Купувате повече храна, за да сте сигурни, че имате достатъчно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
" селянин " преди 2 години
Един от признаците е ако човек от охранителната ви фирма , е заспал и започнал да хърка и ви е събудил . Друг признак е , ако проверяващ от охранителната ви фирма е подгонил негов служител и ви е събудил . Това са достатъчните условия , за да провокират гладът ви , тъй като и двамата са сексапили .
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто липса на адреналин или ниско кръвно и тялото се стреми да запълни тези празноти. Ниският адреналин, серотонин в мозъка води до лошо настроение (депресия) и вкусната храна донякъде води до подобряване на състоянието. Храната не бива да се подценява като средство за борба с тревожността, естествено в умерени количества. Аз лично обичам да си хапвам спагети, паста, лазаня и някакъв сладкиш, когато съм в лошо настроение.
2
1
 
5
 
! Отговори
В Русия преди 2 години
Този синдром е открит в края на 70-те години. Тьотките в столовата сутрин понякога се оплакваха една на друга: Представяш ли си, цяла нощ нищо не съм яла...
1
5
 
6
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Нощна смяна гладна мечка хоро не играй