Как да изберете обувките, които ще паснат идеално на крака ви?

Ако краката ви се подуват, за предпочитане е да пробвате обувките следобед
13 мар 2023 22:20, Михаела Лазарова
7
Как да изберете обувките, които ще паснат идеално на крака ви?
Снимка: Istock

Често пъти, когато избираме обувки, първото нещо, което ни впечатлява е визията им. Ако пък пазаруваме онлайн, тогава възможността да не сме избрали най-подходящия чифт за нас е още по-голяма. Пробата на даден модел във физически магазин също не е гаранция за успешна покупка. Особено, ако сме обикаляли по магазините цял ден и към края на шопинга сме избрали чифт обувки. Твърде вероятно е на другия ден те да са ни широки, тъй като краката ни са били прекалено подути и уморени.

Как да изберете обувките, които ще паснат идеално на крака ви?

Ето някои параметри, с които да се съобразите:

Постоянно имате мазоли

Замисляли ли сте се каква може да е причината за това или просто приемате нещата такива, каквито са? Ноктите, които растат навътре, кокошите тръни, мазолите, изкривяването на пръстите или образуването на големи кокалчета – всичко това може да се дължи на неудобни обувки и избор на неточен номер. И ако мислим, че тези „дефекти“ на крака са по-скоро козметични, то носенето на неточните обувки прекалено дълго време може да доведе и до разтежения в глезените, болки в коленете и гърба.

Намерете точния размер

Когато избирате чифт обувки, имайте предвид, че те трябва да са ви удобни. Това означава да не са нито прекалено тесни, нито прекалено широки. За целта – измерете крака си. Ако имате малко дете, вероятно сте се опитвали многократно да измерите крачето му. Съветваме ви и вие да направите същото. Сложете шивашки метър на ъгъл от 90 градуса (ъгълът между пода и стената). И стъпете отгоре. Пръстите си опрете в дебела книга и с маркер отбележете къде свършват те, като се стараете да не кривите ъгъла между книгата и пода, а той отново да е 90 градуса. Така измерената дължина е точната дължина на стъпалото ви. За предпочитане е да измерите дължината и на двете си стъпала. По принцип единия крак винаги е малко по-голям от другия, така че, при избора на обувки се съобразете с по-голяма дължина.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: модаобувкиличен стил
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Профессор Кавалджиев Купи си ортопедични стелки. И аз съм с дюстабан и дълго време се мъчих, но от 3-4 години съм с такива и се преродих
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1989 калъпите за обувките бяха по българския крак, но след 1989 ги смениха с калъпите за италианския и френския крак, които са по-тесни.
4
0
 
4
 
! Отговори
българка преди 1 година
Уви. С годините стъпалата на краката стават по-големи и по-широки.
3
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако всички са ви широки, купувайте с връзки.
2
4
 
1
 
! Отговори
Профессор Кавалджиев преди 1 година
Аз съм дюстабанлия. В магазините все обуща с токове се продават. Подметките ме от гума, не от дърво, ами сякаш от камък. Не мазоли и пришки ще ми излязат, ами и ще окуцея. Затова- по китайски джапанки от Илиенци предимно в домашна обстановка, в компанията на бутилка Джони и /за съжаление/ Ивето. Такъв е животът, добре, че има какво да се пие. Наздраве ви казвам.
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има статистически характеристики на стъпалата на хората в различните държави. По тях се правят и обувките, но не и в България след 1989 година. След 1989 година обувките в България са тесни за българския крак и това принуждава българите да купуват по-голям размер обувки с всичките му неудобства.