Disney губи правата си върху Мики Маус

Това ще се случи през 2024 г.
8
Disney губи правата си върху Мики Маус
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Компанията Disney може да загуби изключителните права върху емблематичния герой Мики Маус, тъй като 95-годишните авторски права на героя изтичат през 2024 г. Той е създаден през 1928 г. и се е превърнал в символ на компанията.

Законът за авторското право на САЩ гласи, че интелектуалната собственост върху художествени произведения изтича 95 години след първото публикуване, което означава, че Мики ще стане публично достояние през 2024 г.

След като авторските права изтекат, всеки, който желае да използва героя, може, като няма да се налага да иска разрешение или да плаща такси за авторски права.

Това означава, че анимационният герой може да се появи в истории, които не са на Дисни.

Мики се появява за първи път през 1928 г. и се превръща в един от най-разпознаваемите анимационни герои на всички времена.

Първоначално авторските права на Мики Маус са били защитени в продължение на 56 години.

През 1998 г. компанията лобира за удължаване на правата, с което ги придоби за 95 години.

Мики Маус се появява за първи път в черно-белия анимационен филм Steamboat Willie. Това е един от първите анимационни филми, които използваха синхронизиран звук и музика.

Други добре познати герои вече са станали обществено достояние и също нямат авторски права. Сред тях е и Мечо Пух, който влезе в списъка на свободните герои след изтичането на авторските му права през януари.

Вече безплатното за използване мече вече участва във филма на ужасите "Мечо Пух: Кръв и ужас", - филм, написан и режисиран от Рис Уотърфийлд. Сюжетът му разказва за Пух и Прасчо, които извършват убийство, след като са били изоставени от Кристофър Робин.


8
Още по темата: Мики МаусDisney
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това означава че след 2024 всяка фирма ще може законно да използва мики маус в свой филм, да прави законно играчки мики маус без да плаща на дисни, да прави торна мики маус отново без да плаща такса на дисни и тн.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен "Ще му сменят и пола сигурно. От дисни може да се очаква, на изпроводяк." -От личните си взаимоотношения с Дисни ли описваш, или за някой друг анимационен герой говориш
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще му сменят и пола сигурно. От дисни може да се очаква, на изпроводяк.
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И Мики маус скоро ще е своден герой и всеки ще може да му се радва безплатно.
3
1
 
11
 
! Отговори
до аноним 1 преди 1 месец
Много точен коментар за изкривеното състояние на съвременната западна цивилизация.
2
1
 
3
 
! Отговори
маша преди 1 месец
Е , И ?
1
1
 
10
 
! Отговори
аноним преди 1 месец
Все убийства им е в главата. Не може ли ,да са построили убежище за изоставени