Опасен, фатален, страшен? 13 факта за петък 13-и

Дръжте талисмани в себе си, плюйте в пазва!
Обновена: 13 окт 2017 12:59 | 13 окт 2017 12:56,
23
Опасен, фатален, страшен? 13 факта за петък 13-и
Снимка: Flickr

Ако сте притеснени, че е петък 13-и, дръжте здраво талисмана си, защото тази година има цели два такива дни в календара. За щастие днешният е последният, пише Лайв сайънс и предлага 13 странни факта за деня на предразсъдъците.

1. Тази година е специална, защото петък 13-и се появи два пъти в календара - през януари и октомври.

2. Ако това Ви плаши, може да имате параскевидекатриафобия. Това е научният термин за страха от петък 13-и. Трискайдекафобия е болезненият страх от числото 13.

3. Не е ясно кога и защо петък 13-и е свързан с лошия късмет. Асоциацията може да е библейска - 13 са гостите на Тайна вечеря, когато е предаден Исус. Той е разпънат на следващия ден - петък. Възможно е и 13-и да е в немилост защото е след 12-и, а това е броят на месеците и дните на коледните празници. Дузина са и знаците на зодиака, боговете на Олимп, подвизите на Херкулес, израелските племена и апостолите на Исус.

4. Каквато и да е причината, страхът от петък 13-и е много разпространен. Затова често хотели и болници прескачат 13-ия етаж, а летищата - 13-и изход.

5. Догодина отново ще има два петък 13-и - през април и през юли.

6. Ако се притеснявате, че е петък 13-и, радвайте се, че не сте рицар тамплиер от 14-и век. На 13-и октомври 1307 г. офицерите на френския крал Филип Четвърти нападат домовете на хиляди тамплиери и ги арестуват с обвинения за незаконна дейност. Макар и обвиненията да не са доказани, много от тях умират от зверските изтезания.

7. Съвсем уместно, режисьорът на психологическите трилъри Алфред Хичкок е роден в петък 13-и. Фидел Кастро също е роден в петък 13-и през август 1926 г.

8. Защо суеверията за петък 13-и толкова дълбоко се загнездват у нас? Според Томас Гилович, декан на катедрата по психология в Корнелския университет, мозъкът ни е прекалено добър в асоциациите.

"Ако нещо лошо Ви се случи в петък 13-и, двете неща ще останат завинаги свързани за Вас и ще забравите всички останали дни с фаталната дата, когато нищо не се е случило" - обясни той.

9. За езичниците 13 е щастливо число, съответстващо на броя на пълнолунията за една година.

10. Президентът Франклин Рузвелт не е пътувал в петък 13-и, нито давал вечери за 13 души. Наполеон и президентът Хърбърт Хувър също са имали трискайдекафобия - болезнен страх от числото 13.

11. Марк Твен веднъж бил 13-ият поканен на вечеря. Приятел го предупредил да не ходи. "Беше наистина лош късмет - разказал му по-късно писателят - Те имаха храна само за 12 души. Във Франция е прието, ако предвидените гости се окажат 13, да се кани и 14-и, като понякога дори се прибягва до професионалист.

12. Брокерът Томас Лоусън разказва в книгата си "Петък 13-и" през 1907 г. как негов колега се опитал да понижи индексите на Уолстрийт през деня с най-лош късмет. След това брокерите избягват всячески да купуват и продават акции на този ден, пише и в. "Ню Йорк таймс" от 1925 г.

13. Този страх от петък 13-и има съвсем сериозни последици според Центъра за управление на стреса към Института по фобиите в Ашвил. Там предлагат терапия за преодоляване на параскевидекатриафобията. По техни изчисления индустрията губи стотици милиони долари заради страха на хората да пътуват в такъв ден и да сключват сделки.  

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: петък 13Петък 13-и
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
6
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
По лош ден от Петък, 13-ти? Има! Всеки понеделник!
20
1
 
1
 
! Отговори
Real AK преди 6 години
Абе има нещо в това. Доколкото съм чел доста морски катастрофи са ставали също през годините на 13-ти, в Петък с много жертви. Не случайно са го нарочили този ден.
19
1
 
1
 
! Отговори
,,ало,, преди 6 години
няма зло нечистота лъжа тъмнина грях в Святият Дух
18
1
 
1
 
! Отговори
лъжете преди 6 години
,,апокалипсис,, а у аман от лъжи
17
2
 
2
 
! Отговори
,,завет,, преди 6 години
От Неговата Плът и от Неговите Кости разпънали плътта си на Кръстта заедно с похотите си страстите си носете кръстта си всеки ден и се отречете от себе си и Ме следвайте казва Исус от Библията така че не принадлежим на себе си а на Бог Бог няма пол ,,не е двуполов третополов и не иска да си сменя пола,, това е лъжа от ада не е ,,хомосексуалист,, Бог е Същият Не се променя не е човек а Вечен Бог Дух Святият Дух в който а не лъжлив дявол аман от лъжи не сме маймуни а сме Божии деца не от баща дяво
16
1
 
1
 
! Отговори
много лошо преди 6 години
много хора се опитват да се ,,заиграват с пръстта,, ,,да се опитват да променят днк на хората,, ,,нагласи,, ,,очаквания,, това е лошо
15
2
 
2
 
! Отговори
суета и вятър преди 6 години
не вярвайте на вятърничеви учения и доктрини не носят Вятърът на Святият Дух ,,демокрацията,,
14
1
 
1
 
! Отговори
Бог не е магьосник преди 6 години
Бог не е човек та да лъже
13
1
 
1
 
! Отговори
Циганин преди 6 години
13 число и петък стават синоним на лошо ,не заради тамплиерите ,а заради католиците които убиват протестаните ..... това е другата версия ,а като цяло никой няма доказателства ,а само предположения.
12
3
 
5
 
! Отговори
Ракия преди 6 години
Ха Ха отдавна не се бях смял така! Тези които се страхуват от петък 13 са с изпилени демократични мозъци! Ха Наздраве от мен!
11
0
 
3
 
! Отговори
глупости преди 6 години
радвам се на чувството на хумор талисмана не пази от нищо
10
2
 
1
 
! Отговори
Страх от Бога преди 6 години
не ме е страх не вярвам в астрология суеверия окулт
9
2
 
2
 
! Отговори
Деяния на апостолите преди 6 години
в Библията пише :Не е за вас да знаете време и времена които Небесният Отец е положил в Собствената Си Власт така че Бог е в контрол винаги не дявола света хората хахахах много обнадеждава и радва тази непроменима истина от Библия велика вечна Книга е Библията Божието Слово Самият Бог е дух и живот носи Божието Слово не страх страх от Господ не от глупости
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Дръжте талисмани в себе си, плюйте в пазва!"---Абе, то хубаво съветвате, ама мога ли цял ден да съм с ръка в джоба, за да си държа талисмана?
7
2
 
6
 
! Отговори
До 5 преди 6 години
"Господ" не викаме на алаха,ни на Буда или мехмеда: така наричаме само нашия Бог.
6
0
 
7
 
! Отговори
De Molay преди 6 години
През 1307 година 13 октомври също е в петък.На този ден френския крал Филшп Хубави започва погрома срещу ордена на тамплиерите.Днес се навършват 710 години от този ден и годишнината от събитието за стотен път също се пада в петък.
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИстиВикаш "господ" е създал календара нали и го пратил на хората а :) само кажи кой от всичките защото и този който ползваме не е идеален :)
4
2
 
2
 
! Отговори
Исти преди 6 години
Не всеки "Петък 13-ти" е "Разпети петък": Господ така е определил!
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Познавам една вече доста възрастна жена, която е родена на 13-о число. Тя не е суеверна, но е решила, че това число й носи щастие и наистина се радва, когато в някой букет цветята се окажат 13, или когато нещо бъде насрочено за 13-ия ден в месеца, или когато каквито и да е предмети, събрани накуп, се окажат 13.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига писали глупости. Число като число!