Кафето намалява риска от диабет и високо кръвно

Учени откриха връзката между напитката и метаболитния синдром
29 ное 2019 05:00, Ния Христова
12
Кафето намалява риска от диабет и високо кръвно
Снимка: Pixabay

Учени откриха връзката между кафето и появата на метаболитен синдром, съобщи британския "Дейли мейл".

Пиенето на три-четири чаши кафе на ден намалява вероятността човек да страда от високо кръвно налягане, диабет тип 2 и сърдечносъдови проблеми, пишат от БТА.

Кафето без кофеин също има такава полза, защото съдържа полифеноли. Учени от университета в Навара, Испания, и университета на Катания, Италия, установиха, че консумацията на кафе въздейства добре на кръвната захар.

Те смятат, че рискът от диабет намалява с до 25 процента при тези, които консумират три или четири чаши на ден. Ако консумацията е от шест до осем чаши, рискът намалява с 5-10 процента.

Учените са направили изследването за връзката между пиенето на кафе и новодиагностицираните случаи на диабет тип 2 в осем държави.

Метаболитният синдром е комбинация от диабет, високо кръвно налягане и затлъстяване. Води до сърдечносъдови проблеми, инсулт и инфаркт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Стоян преди 4 години
Силното кафе вдига кръвното.
10
1
 
4
 
! Отговори
кафеджия преди 4 години
Пия по пет шест кафета на ден .Не ми влиаят особено .Ее започнах сам да си говоря ,може би това е някакъв страничен ефект от тях.Така че не е добре да се прекалява с кафето .
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия "учени" отдавна са на хранилка на корпорациите и техните лобита, които чрез тях си правят каквото си искат. Утре пак учени може да кажат, че деня не е ден, а е бяла нощ, или нощта не е нощ, а е черен ден...тоест зависи от гледната точка на корпорацията, за която работят!
8
3
 
9
 
! Отговори
маг.-фарм. преди 4 години
Като изпиеш 5 кафета отиваш директно в спешното с аритмия и високо кръвно!Ако си го пил със захар и кръвната захар ще ти е висока.Ако така пиеш редовно - си направи сметката колко е здравословно!
7
1
 
6
 
! Отговори
хачо преди 4 години
"учени установиха" - едва ли има по-сигнална фраза за измама! Те същите "учени" установиха и че преди 66 милиона години на Земята живеели динозаври, че дори и скелети от китайски пилешки кости направиха (щото оригиналните излъчвали радиация от метеорита, който убил самите динозаври преди 66 милиона години)!
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе кой може да изпие 6..8 кафета? Това е меко казано конска доза..
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност има достатъчен брой статии, че кафето повишава гликемичния индекс - скок на кръвната захар. А за хипертонията - направете си опит със себе си, измерете си кръвното преди да пиете кафе, и след това. Едва ли второто измерване ще даде по-ниски стойности. Мисля че повече от две кафета дневно ще са в повече, освен по изключение.
4
1
 
4
 
! Отговори
Бат Ман преди 4 години
Пийте по три кафенца на ден, без захар само с мляко. В картонени чаши, не пласмасови. И че живеете до сто години мхххх
3
0
 
12
 
! Отговори
258 преди 4 години
Докторите ми казаха да не пия кафе заради кръвно налягае. То не че е кой знае колко високо... Аз обаче откривам, че кафето ми помага да дремна през деня. Иначе не мога да взема следобедната си дрямка.
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 1Къв бог бе?Явно вярваш в дядо коледа все още.Пише,че намалява с 25% риска,а не,че го предотвратява диабета и високото кръвн и то при три чаши,при повече пада на 10%.Демек и с кафе и без кафе пак се разболяваш.
1
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако искате да научите как действа кафето на човешкият организъм,гледайте Ю-Туб. Няма как един стимулант на почти всичките жлези да не вреди на организма,Та това е абсолютно противоестествено.Човек ако имаше нужда от кафе,то тогава Бог не би го създал така че да няма нужда от него.