Пожар уби 45 наркозависими рускини в Москва

Пожар в московска клиника за наркомани уби 45 жени; по официални данни почти е сигурно, че пламъците са предизвикани умишлено
9 дек 2006 10:14,
Пожар уби 45 наркозависими рускини в Москва
Хората в сградата не успели да излязат заради решетките на прозорците. Снимка: АФП

Пожар в московска клиника за лечение на наркозависими причини смъртта на 45 жени, повечето от тях – млади момичета, пристрастени към дрогата, съобщи ВВС.

Според официалните данни 90% сигурно е, че пламъците са умишлено предизвикани в болница 17, намираща се в югозападната част на руската столица.

Всички са загинали от задушаване преди първите пожарникари да пристигнат на мястото на инцидента.

По-рано през годината е имало препоръки болницата да бъде затворена поради липса на елементарни условия за безопасност.

Експерти по пожарна безопасност са посетили заведението през февруари и март и са призовали то да бъде временно затворено. За съжаление, съветът им е бил игнориран.
 
Пожарникарите успели да спасят 160 души, намиращи се в болницата. 10 от тях са с отравяне, но животът им не е в опасност.

Сред загиналите има и двама служители на заведението. Персоналът не е успял да сигнализира достатъчно бързо, след като пламъците са избухнали в кафене, намиращо се на втория етаж на сградата.

„Освен това, служителите са реагирали потресаващо, не са предприели никакви мерки за евакуиране на хората в началото на пожара“, заяви представител на пожарната пред Асошиейтед прес.

Все пак съществуват и подозрение, че работещите в болницата са се замаяли от дима и не са били способни да направят нищо.
 
Стените в болницата са били с пластмасово покритие, което е направило пушека в особено опасен. Другият проблем е и липсата на изходи на сградата.

„Зданието е много особено – на пет етажа, но има само един изход. На прозорците е имало решетки, поради естеството на болничното заведение“, коментира Ирина Андрианова, говорителка на руското министерство на извънредните ситуации.

„Ако се съди по разположението на телата, хората са се опитали да излязат“, каза и Александър Чупрянов, заместник-министър в същото министерство. 

На мястото на инцидента са изпратени над 20 пожарни коли, които са се борили с пламъците и дима повече от час, докато поставят ситуацията под контрол.

„Пожарът е бил на малка площ – около 100 квадратни метра. Но димът е бил толкова гъст, че хората са се отровили, докато са спели“, заяви член на един от спасителните екипи пред ИТАР-ТАСС. 

В Русия годишно в пожари умират около 18 000 души, съобщи Асошиейтед прес. Това е 10 пъти повече, отколкото в САЩ.

Миналата година седем души загинаха в дом за хора с умствени заболявания. През 2003 година пък 36 студенти намериха смъртта си, а около 170 бяха ранени в пожар в хостел за чуждестранни студенти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание