Бизанти: При присъда медиците остават в затвора 3 години

Адвокат Осман Бизанти заяви, че ако българските медицински сестри в Либия бъдат осъдени по делото за клевета и получат най-тежкото наказание от 3 години затвор, ще трябва да изтърпят и тази присъда
13 мар 2007 12:57,
Адвокат Осман Бизанти заяви, че ако българските медицински сестри в Либия бъдат осъдени по делото за клевета и получат най-тежкото наказание от 3 години затвор, ще трябва да изтърпят и тази присъда, независимо от осемте години в затвора.

Няма да се вземе предвид решението на Върховния съд на Либия по СПИН делото и фактът, че сестрите са в затвора повече от осем години, каза либийският адвокат. Бизанти допусна, че делото за клевета може да се проточи, ако на всяко заседание се увеличава броят на гражданските ищци, които вече са трима.

Той уточни, че няма нужда към екипа на защитата освен адвокат Хари Хараламбиев да се присъединява и неговият колега Георги Гатев. Основната цел на съда, разглеждащ делото за набедяване, е да установи дали когато са твърдели, че са били изтезавани, медиците са го направили злонамерено или с чиста съвест.

Ако съдът бъде убеден, че сестрите са отправили тези обвинения , усещайки, че това им се е случило, то той ще ги оневини, коментира Бизанти. Той обясни на няколко пъти, че връзка между СПИН делото и това на либийските офицери не може да има.

Оневиняването на сестрите по делото за клевета не би могло да се отрази на големия процес, както и обратното, посочи адвокатът. Те са задържани по друго обвинение, така че ако бъде издадена присъда за набедяването, то срокът за излежаването би трябвало да се счита оттук насетне, допълни Осман Бизанти.

Той смята, че евентуалното осъждане на българките на три години затвор едва ли е най-важното в момента с оглед съпоставката, че по СПИН делото тях ги грози потвърждаване на смъртните присъди.

“При нас се казва: Удавникът не се плаши от дъжд. Ако аз се давя в морето, няма да се притеснявам, ако е капнала капка вода върху мен”, каза още Бизанти. Относно предстоящото дело по обжалването на смъртните присъди Бизанти потвърди, че очаква то да стартира в края на април и началото на месец май.

На първото заседание съдът ще обяви дали приема жалбата. Ако я отхвърля, адвокатът очаква максимум още едно заседание за пледоарии, както и заради обжалването от страна на прокуратурата за оневиняването на медиците по обвиненията за търговия с валута, продажба на алкохол и нарушаване на местния морал.

При положение, че приеме жалбата, то Върховният съд ще започне да разглежда делото по същество като обикновено наказателно. Бизанти, който за последните три месеца е провел само едно свиждане с българките, обеща другата седмица да ги посети в затвора “Джудейда”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание