Членството на България в ЕС най-вероятно ще бъде отложено

Мисля че ЕК ще каже, че ще трябва да почакате 1 година, смята доцент Дундович, преподавател по въпроси на европейската интеграция във факултета по политически науки на Университета във Флоренция
24 окт 2005 20:24,
Членството на България в ЕС най-вероятно ще бъде отложено

На 25 октомври страната ни очаква доклада на Европейската комисия за това готови ли сме да влезем в 25-членния блок на планираната дата – 1 януари 2007 година.

Източници от ЕК обявиха, че документът ще бъде доста критичен към България, както и че решението за реалното ни присъединяване всъщност ще бъде взето следващата пролет.

Доцент Елена Дундович, преподавател по въпроси на европейската интеграция във факултета по политически науки на Университета във Флоренция и лектор в обучението по Европейски стандарти в медиите, сподели своите виждания по въпроса какво може да очаква страната ни от този документ, а също и по други теми, свързани с ЕС в специално интервю за Dnes.bg.

Смятате ли, че България ще влезе в ЕС през 2007 година?

Не. Мисля че утре Европейската комисия ще каже, че не сте готови и че ще трябва да почакате година, може би година и половина. Не очаквам утре да има добър, позитивен отговор.

Смятам, че ще има отглагане, което обаче няма да бъде много голямо. Не забравяйте, че загубихте и доста време за формиране на кабинет това лято и вероятно Еврокомисията иска да види какво ще направи новото правителство.

Как гледате на това, че България и Румъния бяха и още са разглеждани заедно в контекста на членството в Европейския съюз?

 

 

 

Не смятам, че това бе необходимо, тъй като не виждам каква бе връзката, която доведе до това да ви разглеждат еднакво. Вие имате различна история, различна култура, различно икономическо ниво, ако щете  - и различен език. Процесът ви към доближаване към Европа протече различно. Затова и не разбирам много ясно защо трябва да сте вързани заедно.

Наистина, в сравнение с останалите страни в началото на този процес, България и Румъния бяха в почти еднаква ситуация. В началото имаше много подобия, много повече, отколкото сега. Друга причина бе и стабилността на региона, а и не съществуваше вариантът Румъния да бъде оставена сама. Имаше притеснения, че ако страната остане сама, може да направи грешна стъпка, да засили връзките с Русия или пък да стане арена на вътрешни сблъсъци.

 Какво смятате за мястото на Турция в ЕС?

От европейска гледна точка Турция не трябва да влиза в ЕС. Защото Турция изобщо не е европейска страна. Разбира се, по геостратегически причини има смисъл тя да влезе в евроблока. Но от европейска гледна точка не смятам, че това е разумно. Същото се отнася и за Русия – тя няма да влезе в ЕС, защото също не е изцяло европейска сила – по-скоро е европейско-азиатска.

Каква бе причината Естония, Латвия, Литва и Словения да успеят толкова бързо да влязат в ЕС, а България – не?

Тези страни успяха много бързо да променят икономиките си, както и институциите си. Много бяха гъвкави и бързи в прехода си към тази промяна.

Второ, тяхното геостратегическо положение бе доста по- решаващо. САЩ много настояваха за влизането им в евроблока. Тези страни бяха много по-стратегически от България, от международна гледна точка.

Как гледат италианците на влизането на България в ЕС?

Италианците не са особено чувствителни към европейските въпроси, освен ако не ги засягат на лично ниво. Евентуално може би съществуват някои притеснения, че ще се повишат разходите заради приемането на новите две членки. Но италианците не се притесняват от навлизане на евтина работна ръка, например, тъй като и в момента в Италия е пълно с такава.

Има хора от България, Румъния, Полша, Филипините, Китай – евтината работна ръка отдавна е навлязла. А и не виждам нищо лошо в това – след влизането ви в ЕС, българите ще имат възможност да работят легално.

-------

Още по темата:

 

Станишев: Ясно е, че докладът на ЕК ще е критичен и това е естествено

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание