Проди-посредник в преговорите между Либия и България за сестрите?

Италианският премиер е основен посредник в преговорите между България и Либия по въпроса със смъртните присъди на българките, твърди агенция „Ил Велино“
18 май 2007 13:08,
Проди-посредник в преговорите между Либия и България за сестрите?
Покрай въпроса за българките Проди и Кадафи обсъдили и проблемите с двустранните отношения между Либия и Италия. Снимка: БГНЕС

Италианският премиер Романо Проди е основен посредник в преговорите между България и Либия по въпроса със смъртните присъди на българските медицински сестри.

Именно по тази причина и в ролята си на бивш председател на Еврокомисията Проди е говорил два пъти по телефона с либийския лидер Муамар Кадафи тези дни.

Това е тезата на италианската on-line агенция „Ил Велино“.

Според нея затова полковникът е избрал точно италианския премиер, за да съобщи на света, че е добре и за да опровергае разпространената новина, че е в кома.

Според „Ил Велино“ покрай въпроса за българките Проди и Кадафи обсъдили и проблемите с двустранните отношения между Либия и Италия.

Сред тях е построяването на крайбрежна 3000-километрова магистрала в пустинята. Кадафи претендира това да стане с италиански инвестиции като компенсация за щетите, нанесени на Либия от италианския колониализъм.

Експерти предвиждат, че са необходими инвестиции за поне 3 милиарда евро. Друг проблем са загубените от стотина италиански фирми кредити за 500 милиона евро, след като Либия експулсира живеещите в нея италианци през 1970.

Рим иска, освен това, визи за експулсираните тогава италианци.

Според известния италиански изследовател на Либия Анджело дел Бока в момента в Либия е в ход мек преход на властта от страна на Кадафи. Външната политика Кадафи е прехвърлил в ръцете на сина си Сеиф ал-Ислам, а контрола над тайната полиция е поет от негов братовчед. Това е причината, според Дел Бока, да няма причина за опасения, ако се окаже, че Кадафи не може да командва в Либия.

„Няма да се стигне до скок в тъмното“, убеден е Дел Бока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание