На пътя мъжът е кръвожаден пещерняк

Не им се сърдете, че карат агресивно и рисковано...
21 апр 2008 12:10,
32
На пътя мъжът е кръвожаден пещерняк
И съвременният мъж ей така... Снимка: thesun.co.uk

Че мъжете карат по-агресивно и рисковано от жените е ясно на повечето хора на планетата.

Досега обаче причината за това не беше съвсем известна - освен в случаите, когато в колата на мъжа има нова мацка.

Или самата кола е нова.

Или пък и двете едновременно, когато ситуацията става "Бегай, че газим", както казваше Христо Гърбов в "Улицата".

Но ето, че от Великобритания долетя научно обяснение на феномена „агресивен шофьор“.

И това обяснение е толкова желязно и академично, че на жените не им остава нищо друго, освен да го приемат.

Защото поведението на мъжете на пътя било наследство от времената, когато преследвали саблезъби тигри!

Или тигрите - тях...

И така:

Мъжете шофьори са по-агресивни от жените, защото все още се изживявали като пещерняци.

Така твърди психологъг професор Джефри Бийти от Университета Манчестър, цитиран от британския Дейли Телеграф.

Според него, начинът, по който мъжете и жените шофират сега, всъщност е предопределен от праисторическото им минало.

В свой доклад, поръчан от британска застрахователна компания, професорът описва доста причини за различното поведение на двата пола на пътя, които се коренят далече в миналото.

Заключението на психолога е:

Черепите на хората през 21 век съдържат съществено количество мозъчни клетки от „каменната ера“ и това идва да обясни защо мъжете са по-склонни да предприемат рискове на пътя от жените“. 

„Ясно е, че мъжете от каменната ера не са карали коли. Но генното завещание от тези времена – ловуването, агресията и поемането на рискове, които са им помагали да оцеляват и да се размножават, се пренася и в бъдещите поколения.

И тези качества са все още видими у мъжете, особено в моментите, когато карат кола“, казва той.

За съжаление, уменията за оцеляване в праисторически времена не са достатъчни, за да станеш добър шофьор. Ето защо и мъжете по-често нарушавали правилата за движение по пътищата.
 
Жените пък правели най-често катастрофи на завои.

Обяснението на психолога е, че представителките на нежния пол имали уклон да правят грешки по отношение на преценките и усещанията си на пътя.

Освен това наскоро стана ясно и защо мъжете обичат да карат с една ръка, а жените - с две.

Психолози /отново британски/ твърдят, че средностатистическият мъж - шофьор кара с една ръка, тъй като чувства колата като част от себе си и се чувстват „физически спокойни” зад волана.

Жената – шофьор пък усещала колата си като физически отделен индивид – което означава, че тя е по-склонна да „сграбчи возилото с две ръце”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
evropeez преди 16 години
bulgarina e nai golemia peshterniak na patia, to se znae, koi im e dal knijki ne znam,ama karat kato se edno nema pravila,smiah i pozor,ama to i nema tapi polizai deto gi marzi da gi globiavat, 4e da vidim kato se globi dali dr pat shte kara taka
30
0
 
0
 
! Отговори
шумахер преди 16 години
Това означава ли , че съвременните ловци до един са агресивни шофьори ???
29
0
 
0
 
! Отговори
Шумахер преди 16 години
Проблема е в празната черепна кутия на тези "шофьори".Пещерняк и агресивно шофиране - глупости.
28
0
 
0
 
! Отговори
- преди 16 години
Иван Ангелов е голям пич.
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Така е rowena, перчим се един на друг, защото живота ни е труден. Би трябвало да се перчим на управляващата пасмина но те знаят че като ни създадат проблеми ще останат в сянка защото ние се хващаме помежду си за гушите. Третия в случая са управляващите. Вече 20 г печелят а ние 20 г се държим за гушите и се самоизяждаме без да знаем защо. Изкрадоха ни всичко под носа а ние продължаваме да се плюем едни други и сме сляпи за основния проблем.
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Маниата да се сравнява и анализира всичко идва от там че форумците веднага започват да коментират захранват рекламния бизнес на днес.бг.
25
0
 
0
 
! Отговори
Готин преди 16 години
Жените също се състезават в живота, само че доста подмолно. А каква е тази мания да се сравнява и анализира всичко?
24
0
 
0
 
! Отговори
rowena преди 16 години
агресията*
23
0
 
0
 
! Отговори
rowena преди 16 години
19 не иде реч за противопоставяне между половете а за прескачане на летвата на еволюцията. Но не мисля ,че основния проблем е там. Алкохола е по големия проблем в днешно време. Не може да се отрече гресията и състезанието между мъжете но то не е само на пътя.Винаги когато двама се карат третият печели!Сами си направете извода има ли някакъв смисъл да се перчите един пред друг.
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Opa gre6ka , za 19-ti be6e dolniq post
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Kakvo 6te stane li, 6te trygnete da obladavate pyrvata sre6tnata darvesna hralupa, naj mnogo da izkarate akyla na nqkoq *** hahahaha
20
0
 
0
 
! Отговори
rowena преди 16 години
Аз виждам, че с тази агресия се самоубиват не виждам някакво умение за оцеляване тука?! Отделно, че затриват и цялата си фамилия която возят!Има и друго фактора алкохол и определено не е наследен от пещерни времена а е съвременен бич на обществото.
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
добре де, като сте много отворени всички женоря - дайте да се забранят всякакви отношения между мъже и жени и да видим кои ще оцелеят по-дълго - като сме били първобитни - покажете вие какво можете :-)
18
0
 
0
 
! Отговори
Blondie преди 16 години
ei doktor4eto da zn , 4e da si 4ovek e trundo , no da si jena e o6te po - trudno ... ama kakvoto i da si govorim i vie m1jete ne se razli4avate mn ot pred6estvenicite si ;)
17
0
 
0
 
! Отговори
doktora преди 16 години
tova e nai-pravilnoto opisaniie na jenskia individ,osven 4e mogat da hodiat izpraveni nyama drugo obyasnenie za6to se nari4at hora
16
0
 
0
 
! Отговори
- преди 16 години
Това си зависи от самия човек и жените са големи гъски в карането ама аре... при това по *** от мъжете, нема спор.
15
0
 
0
 
! Отговори
tc преди 16 години
Отначало много обичах да влизам в този сайт, но колкото по често започнах да го правя все повече съжелявам.Че тук можеш да прочетеш хиляди глупости и неточности но не и това заради което си кликнал на заглавието.Весниците който продават по улицата поне е ясно защо има шокиращи и заглавия и после като ги отворите да видите че не е нищо кой знай какво, а на мене не ми е ясно защо и тук и е така като така или иначе съм влязал в сайта и съм отчел влизане дали ще 2 неща който ме интересуват или 4 като 2 от тях за ме заблодили заглавията и ще се изпсувам още 2 пъти от горе за този ден не виждам смисал.
14
0
 
0
 
! Отговори
tq преди 16 години
kazaha li vi go, 4e i nau4no dokazano 4e ste pe6ternqci, do sega be6e samo na osnovata na predpolojeniq, no osnovno klonq6ti to4no kam tozi izvod-krajno vreme e da se teleportirate v 21-vi vek 4e ve4e i Flintstone 6te vi se smee hahahahahaha
13
0
 
0
 
! Отговори
pepetlika преди 16 години
"Мъжете шофьори са по-агресивни от жените, защото все още се изживявали като пещерняци." - ще ме уморите от смях!!!!!!!!
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ще си позволя да напиша първия си коментар тук, с идеята да помогнем на днес.бг да спрат да публикуват всяка глупост попаднала пред очите на редакторите им.Ще започна отзад напред - относно карането с една и две ръце - тази информация не е нова и въпросният Джефри Бийти какъвто и професор да е - не бива да си приписва чужди заслуги. Още преги години излязоха подобни публикации - до колко са верни или не аз не мога да коментирам.Големият въпрос обаче тук е - след като Черепите на хората през 21 век съдържат съществено количество мозъчни клетки от каменната ера" (изречение което ако не е преведено грешно отново поставя под съмнение професорската титла на Джефри) - това би означавало, че и при двата пола са налице т.нар. генни завещания. Това поражда въпроса - ако у мъжете склонността към поемане на рискове на пътя е предизвикана от ловуването и агресията едно време защо жените отказват да раждат и гледат деца, след като този процес би трябвало също толкова силно да е залегнал във въпросните гени?