Не е за вярване! Вера Мутафчиева и Георги Данаилов- агенти на ДС

Те са работели под псевдонимите Атанас и Андрей
10 юни 2008 16:35,
94
Не е за вярване! Вера Мутафчиева и Георги Данаилов- агенти на ДС
Вера Мутафчиева. Снимка: Булфото

Известните български писатели Вера Мутафчиева и Георги Данаилов са били агенти на Държавна сигурност. Това стана ясно, след като Комисията за досиетата извърши проверка на лица, които са заемали ръководни длъжности в държавни агенции, комисии, сектори в централната и териториалната администрация на изпълнителната власт.

Комисията е проверила 458 служители на пет държавни агенции - "Архиви", за българите в чужбина, за закрила на детето, за младежта и спорта и по стоковите борси и тържищата.

Установено е, че общо 30 техни служители са били агенти. Сред тях са имената на писателите Вера Мутафчиева и Георги Данаилов.

От справката става ясно, че Вера Мутафчиева (председател на Агенцията за българите в чужбина през 1997 - 98 година) е регистрирана като агент на Шесто управление на ДС през 1969 година. Работила е под псевдонима Атанас. Вербувал я е служителят Никола Черкезов.

Георги Данаилов (председател на Агенцията за българите в чужбина в периода от 15.02.1993 до 06.02.1995 година) е бил агент с псевдоним Андрей. Сътрудничил е на ДС, управление II главно управление. Снет е от действащ оперативен отчет през 1987 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
2
 
0
 
! Отговори
възмутен преди 14 години
Искрен е написал най-гнусната лъжа, която може да се измисли. Всички, които познаваха Вера Мутафчиева, знаят, че тя много обичаше мъжете и никога не си е падала по жени. Тоя ***, който иска за окаля името на Мария Гарева, много се лъже, че ще успее. Комисията по досиетата провери всички в Агенцията за българите в чужбина, и изнесе свързаните с ДС публично - Мария Гарева не е сред тях, напротив, тя си патеше от сружбите по времето на комунизма.
92
2
 
1
 
! Отговори
mirage преди 15 години
Преди да се отдаде на писателска дейност, Г.Данаилов беше асистен по химия във ВХТИ-София. Имах щастието да ми води упражненията в първи курс - много готин човек и преподавател, възпитан, с аристократично излъчване, с уважение и супер демократично отношение към студентите. Запазила съм тетрадката си с красиво изписаните рецензии като ценен и скъп спомен. Убедена съм, че не е бил от усърдните сътрудници на ДС.А по онова време /шестдесетте години/ Партията във ВХТИ пипаше здраво. Много често на таблото с обяви в института се появяваше плакат с големи букви "...събрание на ППО...".Бяха ми чужди партийните пристрастия и дълго време тази абревиатура възприемах като "Противопожарната охрана".Мои колеги-слагачи ми открехнаха, че било "Първична партийна организация".Такива бяха времената тогава. За съжаление и днес няма съществена промяна.
91
2
 
1
 
! Отговори
аз преди 15 години
къде е досието тогава? нищо не могат да докажат, така че това са някакви долни инсинуации
90
2
 
1
 
! Отговори
живял и видял преди 15 години
Странно е, че най-яростните коментари са от хора, които няма как да са видели и живели по времето на явното ДС. Жалко е, че в страна, в която години наред нямаше никакви (дори и най-кротки) протести срещу комунистическия режим, сега се намират толкова яростни камъни за хвърляне.в семейството ми има жертви на комунистическия режим, но именно те ме научиха, че искуството е вечно. А Г.Данаилов и особено Вера Мутавчиева са творци с принос в българската литература. Затова и никога няма да доживеем до международно признание, затова и нямаме Нобелова награда. На нас врагове и войни не ни трябват. Ние сами си унищожаваме творците. При това с пяна на уста. Е, това ако не е най-сладката победа на Държавна сигурност и на БКП - здраве му кажи!...
89
2
 
1
 
! Отговори
очевидец преди 15 години
Малко преди 10 ноември 1989 се провеждаха едни дисидентски събрания в кино Петър Берон. Пред входа беше пълно с ченгета, които се опитваха да ни разгонят. Помня, че преди едно от събранията изблъскаха много грубо Георги Данаилов, та чак ми дожаля за него - известен писател, а се отнесоха с него като с ***. Човекът наведе глава и се оттегли. После отново атакувахме и успяхме да влезем. Доколкото познавам този човек, мисля, че не е затънал дълбоко в агентурната гадост. За Вера Мутафчиева обаче не съм сигурен - при нея нещата май са по-дебели.
88
3
 
0
 
! Отговори
PROSVETITEL преди 15 години
DARJAVNA SIGURNOST DARJESHE POD KONTROL PREDATELITE , PRESTAPNICITE I VREDITELITE. ZATOVA V BG MOJESHE SPOKOJNO DA SE VARVI PO ULICITE . NJAMASHE NUJDA OT JELEZNI VRATI , NJAMASHE "BIZNESMENI" I "DEMOKRATI" . MOJESHE DA TI OTKRADNAT CHISTACHKITE NA KOLATA , NO RISKAT DA TE PREBIJAT , OBERAT ILI DA TI OTREJAT USHITE BESHE POCHTI RAVEN NA NULA . PROBLEMITE V BG SA NE ZASHTOTO E IMALO DARJAVNA SIGURNOST , A ZASHTOTO JA NJAMA SEGA !
87
2
 
0
 
! Отговори
Mag преди 15 години
Вера Мутафчиева бе наградена с всички възможни парични награди - хайде сега да не ги изброявам. Има ли някъде пари, тя е победителят. В спомените си се изкарва върла антикомунистка, а е яла и пила заради службата си на комунистите като агент Атанас.
86
2
 
1
 
! Отговори
една от всички преди 15 години
Това е драмата на един народ, белязан от комунизма/сега пък някои ни предлагат волен Сидеров/. Да хвърли камък този, на който е "предлагано" да сътрудничи на службите и той е отказал. Това не е ставало доброволно. Талантът на Вера Мутафчиева и Георги Данаилов е безспорен.Тяхната драма, както и драмата на тези, за които са доносничили-също. Може би щеше да е по-достойно Данаилов /коментар на Вера Мутафчиева не съм чула/ все пак да не се оправдава с толкова много думи.
85
2
 
0
 
! Отговори
Panda008 преди 15 години
Hahahaha, mnogo hubavi nyakoi commentari, dobro utro! Za G.Danailov ne znaya, no za drugata gospojha: baba Yaga, wanna be George Sand TOVA BE OTDAVNA PUBLICHNA TAYNA. I molya, takiva kato neya ne sa nikakvi "jhertvi", a korumpirani po rojhdenie slugi na chovekonenavistnicheski rejhimi i slujhbi, tya e chast ot tyah. Jhertvi li?! Na suvestta na takiva grozno-urodlivi vunshno i vutreshno nishtojhestva i prosposobenci lejhat mnogo chisti, koito te naglo si pozvoliha da plyuyat, zaradi tyah sa pogrebani stotici chestni lyude i istinski talanti.Tya sushtata: baba Yaga si pozvoli da pishe "spomeni" za tova koy kakuv e bil i to nay veche za murtvi, nesposobni za se zashtityat VIDOV DEN DOYDE I ZA TAZI VESHTICA!!! BRAVO!!!
84
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
мене коритаров по ме кефи като агент 007
83
2
 
0
 
! Отговори
YES преди 15 години
Човек ако не желае, не може да бъде накаран по никакъв начин да сътрудничи на престъпна организация като БКП БСП и т.н. Няма оправдание за сътрудниците им.
82
3
 
0
 
! Отговори
Искрен преди 15 години
Мутафчиева си пада по жени, затова псевдонимът й е от мъжки род - Атанас. Нейната приятелка Мария Гарева, доносница в Шесто на ДС, и досега работи в Агенцияга за българите в чужбина. Когато искат да се отърват от Вера от същата Агенция, Вера-Атанас поставя условие да назначат Гарева, иначе нямало да остави директорския пост.
81
3
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Много време отделяме на една гнусна смрад, която като доносник на Шесто от ДС е съсипала маса хора. Но хубавото е че лъсна истинският й лик и хорада да знаят какво представлява тая. Както и оня другия негодник.
80
2
 
0
 
! Отговори
гражаданин преди 15 години
Пловдив е дълбока провинция. А ти си един селянин, чийто родители са се довлякли в провинциалния Пловдив. И като хен на съществото Слави си пълен комплексар. Нула си. Да...
79
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Сутринта Иван Гранитски си съдра ризата пред онова недоносче Бареков, как можло така - да петним и мърсим светилата на Българската култура и образование. Ех, Иване, ех Гранитски... що се не фанеш за яката, па да се бишнеш у некой кален гьол, барабар със цялото си другарско съсловие от светлото ти комунистическо минало. Там е мястото на всички *** - в калта, да си квичите и грухтите на воля и да ви слушат само жабите! Като ми ги разправяш тия, за светлата душа и човешкото достойнство на Вера Мутавчиева, що не идеш да я питаш, толкова ли нямаше достойнство да ПРИЗНАЕ, преди това да стане публично достояние? Или и тя, милата, си е същата дребна душица от милата ви партиика, дето е станала "светило" благодарение на точно това си ДС минало?
78
2
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Това, че Мутафчиева и Данаилов са долни доносници на ДС е вярно. Ама да ми възхваляваш недоразумение като Болен Лидеров е повече от смешно. Наистина, пиеш ли си редовно хапчетата?
77
2
 
0
 
! Отговори
Acid преди 15 години
Абе ненормалник, ти пиеш ли си редовно хапчетата?
76
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
*** извъщението! Жена с мъжки псевдоним!
75
2
 
0
 
! Отговори
аз преди 15 години
Чехите и поляците са го рекли-единственото спасение на съвестта при комунизма е НЕУЧАСТИЕ И ВЪТРЕШНА ЕМИГРАЦИЯ.При желание за кариера трябва малко или много да се продадеш...
74
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абе тук става въпрос за цвета на нацията вие за Слави и Топузаков ми говорите