Осъдените в Гърция български офицери били на почивка

В южната ни съседка те са пребивавали като частни лица и престоят им там не е обвързан с тяхната професия, казват от МО
29 авг 2008 12:53, Красимир Ангелов
24
Осъдените в Гърция български офицери били на почивка
Снимка: БГНЕС

От задържаните в Гърция трима български граждани, двама са кадрови военнослужещи от Българската армия със звания редник и сержант, обявиха от  Министерството на отбраната по повод осъдените заради шпионаж на 15 месеца затвор в Гърция българи.

"Те са пребивавали в Република Гърция като туристи по време на ползване на полагаем годишен отпуск. В южната ни съседка са били като частни лица и по никакъв начин престоят им там не е обвързан с тяхната професия", се казва още в съобщението.

Министерството на отбраната изпрати писмо до Министерството на външните работи с настояване за бързо изясняване на случая.

Според действащото българско законодателство това е в техните правомощия, тъй като задържаните в гръцката държава са със статут на цивилни лица и трябва да бъдат потърсени и защитени техните права като на български граждани.

Министерството на отбраната незабавно поиска среща и изиска обяснение по случая от военното аташе на Република Гърция у нас.

Предприети са необходимите стъпки за информиране на семействата на двамата военнослужещи. Министърът на отбраната настоя за адекватни и бързи действия от страна на компетентните органи и за спазване нормите на международното право.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
0
 
! Отговори
Гошо хубавеца преди 15 години
Българин съм, но мога само да кажа Браво на Гърците!!!Така се пази национална и военна тайна!А не както нашите дупедавци....В началото на демокрацията, спомняте ли си , още не бяхме членове на НАТО, а из всички важни обекти на родината ни щъкаха като на екскурзия американски военни.Спомням си, че в една статия бях прочел, че първото нещо, което са направили като влезли в ракетна база у нас, е да извадят рулетките и да премерят колко е дебел бетона на укритията...Спомнете си сега, рязането на ракетите.Защо ги "рязаха" разни американски специалисти?Стари стари, ама не бяха виждали още такива,освем в Куба,и то само от сателитни снимки...Сега за скептиците-спомнете си за подписването едно време на договора за ограничаване на стратегическите оръжия и спора за контрол върху тях.На преговорите руснаците бяха показали сателитна снимка на американска база, в коята даже се четеше заглавието на вестник, който държи американски военен.Каквото трябва да е снимано, вече е снимано и от двете страни.Въпросът е, че ТЕ ни показаха как се пази държавност и държава!Хайде нека опита някой да снима пак там, каквото и да било без разрешение около границата?Дядо Гошо, стария капрал, който на времето подписа декларация, че 20 години няма да казва какво и със какво е правил в БНА.
22
1
 
0
 
! Отговори
волнонаемен трудовак преди 15 години
В Русия съм,в Русия съм!..
21
1
 
0
 
! Отговори
НИКОЛА СТОЯНОВ РУСЕ преди 15 години
ЕДВА ЛИ И ПО ЗАДАЧА АКО СА БИЛИ Е ЩЯЛО ДА С А С УНИФОРМИ ДОКАТО СНИМАТ. ХА ХА ХА.ЛЕКА НОЩ ДЕЦА, СЪНЧО СВЪРШИ ЛЯГАЙТЕ СИ .В БЪЛГАРИЯ СМЕ СПЕТЕ СПОКОЙНО или ПО ТТОЧНО КАКТО ВИ НАРЕДИМ.
20
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Във всяка страна по света има забрана на фотоапаратите в музеите и галериите, защото светкавиците могат да повредят произведенията на изкуството. Картините и древните фрески са много чувствителни към всяка промяна на топлината или светлината. Безусловна забрана в целия свят има върху заснемането на военни и промишлени обекти.Навсякъде е забранено да се снимат кортежи на официални делегации, тъй като по покривите са накацали снайперисти и никак не се знае как ще преценят ентусиазма ви. Борбата с тероризма налага и забраната да се снима по летищата и в самолетите.Така, че мисля, че гърците са действали съвсем нормално.
19
1
 
0
 
! Отговори
petapet преди 15 години
НЕ ОБИЖДАЙТЕ ОФИЦЕРИТЕ...СЕРЖАНТА НЕ Е ОФИЦЕР......МНООООГО ТРЕБЕ ДА СА УЧИ ЗА ОФИЦЕРИН.....А ИНАЧЕ Е,ГА ТИ ПАПАГАЛИТЕ.........И АМАН ОТ ПЕЧАЛБАРИ МИСИОНЕРИ ДЕ НА ИЗЛАГАТ.....ТИЯ ДЕ СИ ИЗПЪЛНЯВАТ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА ПО МИСИИТЕ НЕ СА ВИНОВНИ ЗАРАДИ ПЕЧАЛБАРИТЕ.....
18
1
 
0
 
! Отговори
МО преди 15 години
снимали са за албания - кой с каквото може.едни със сателити, компютри и оперативни офицери, други с фотоапаратче и български сержант и редничка.
17
1
 
0
 
! Отговори
p преди 15 години
be da gi osudqt,kak taka shte snimat voenni obekti,tiq sa poruchkovi shpioni no da ne zabravq da dobavq che dvamata sa bili nqkakvi maloumnici.dori da sa shpioni trqbvalo e da pratqt snimkite direktno ot fotoaparata na laptop i sle tova chrez bezjichen internet prashtat snimkite na poruchitelq,formatirat harda na laptopa i istrivat snimkite ot fotoaparata ili kamerkata.absolutni glupaci bih kazal a i da si turist mnogo qsno che e zabraneno da snimash voenni.ako otidat da snimat taka v amerika ne na 15 meseca mi na 15 hilqdi godini shte gi osudqt tiq dvamata
16
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ne se znae po chia porachka sa pravili snimkite (moje da sa za Turcia primerno , ili za druga darjava), no opravdanieto che bili za voenno spisanie sa prosto smeshni.... - to armia ne ostana, a puk za voenni spisania se seshtam samo za takiva ot dalechnoto minalo. Tezi shtom sa voenni sa znaeli mnogo dobre kakvo praviat i kakvo moje da im se sluchi ako gi zaloviat s takiva snimki. Kato dobavim che edinia se e bil varnal skoro ot Kosovo za otpuskata si - neshtata sa dosta samnitelni....
15
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Да бе и какво точно американците ли ще изплатят двама българи и една жена да снимат с някакво кирливо фотоапаратче гръцките военни бази. Те американците са им строили базите на гърците. Пък и те си имат ФБР ЦРУ сателити и др.Нашите *** нещо друго са правили.
14
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Edinia voenen sluji v kontingenta v Kosovo i e bil v otpuska - koi znae ot koi i zashto mu e naredil da pravi snimki na voenni obekti v Greece....
13
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Nikoi ne otiva prosto ei taka da obikalia po voenni obekti v chujda darjava i da gi snima! Samo *** moje da si pomisli che sa hodili ei taka - kato turisti da snimat - i to niakolko voenni obekta.
12
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Moje da niama oficialno oshte baza no amerikanski voinici ima - pone ot niakolko meseca v BG!
11
1
 
0
 
! Отговори
zorro преди 15 години
Вземай са хапчетата навреме в България все още няма база на янките. А тези да снимали развалините , а не военните бази, или като шопите що пък да не снимам...
10
1
 
0
 
! Отговори
rednik преди 15 години
определено не са служители в Американска военна база. и не са снимали за списание. доста глупости ще се изприказват
9
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Според това което казаха по Нова случая е много сериозен и като се има предвид че задържаните са служили във американска военна база в България и са снимали десетки важни военни обекти по границата с България!
8
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
е че какво, и аз съм снимал военни обекти в Гърция. Като бяхме на екскурзия с випуска тая година и минахме през някакви огради и някакви танкове и ракети вътре, стана ми интересно и ги щтраках яко :)) тва не е шпионаж. Все пак тва не беше нещо секретно. Какви са тия журналистически преувеличения! Те ако бяха шпиони, щяха да снимат нещо наистина секретно, за което по друг начин не би могло да се събере информация
7
1
 
0
 
! Отговори
Папи преди 15 години
Какви офицери.Сержант и жена му редник.Че нямаме армия -нямаме,нодо там ли стигнахме?Българио!!!!!!!!!!!!!
6
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Тези военни ми приличат на конспиратори от сериала "Ало, ало" :))))))
5
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Арестуваните или са невъобразимо ***, или много добре се правят. Ако са искали да публикуват снимки в списание, е трябвало да искат разрешение от местните военни власти и да се акредитират като журналисти.Иначе и децата знаят, че не можеш така да ходиш да снимаш военни обекти в твоята страна, камо ли в чужда.
4
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Е това как да се разбира?Първи в заглавието пишете "офицери", след това ги разжалвате на "редник и сержант"!!