Дългата сянка на Милошевич живее и до днес

Преди 20 години в Хага започна процесът срещу сръбския президент
12 фев 2022 21:30, Красимир Ангелов
55
Дългата сянка на Милошевич живее и до днес
Снимка: БГНЕС

Преди 20 години в Хага започна процесът срещу сръбския президент Милошевич. Той почина в килията си през 2006-а без да чуе присъдата. Но идеите му, причинили на Югославия само страдания, са живи и днес, пише в свой материал DW.

Само преди броени дни за сръбски посланик в Москва бе назначен Момчило Бабич - близък приятел на семейството на Слободан Милошевич през 1990-те години. Точно преди 20 години в Хага започна процесът срещу дългогодишния сръбски президент, обвинен във военни престъпления, геноцид и престъпления срещу човечеството.

Обвиняемият, чиято политика значително допринесе за войните в бивша Югославия, до последно отричаше легитимността на Международния съд - бил "незаконен". Четири години по-късно, още преди съдът да е постановил решението си, Милошевич почина в килията си от инфаркт.

Революция без обрат

Свалянето му от власт през 2000-та година след т.нар. Октомврийска революция донесе надежда за Сърбия - след години на авторитарно управление и войни в Хърватия, Босна и Херцеговина и Косово. Първият демократично избран президент Зоран Джинджич, следвал в Германия и с отлични връзки на Запад, бе смятан за гарант за реформите и скъсването със старите елити от времето на Милошевич. Но Джинджич бе убит от специалните полицейски части на Милошевич "Червените барети", а неговите убийци бяха осъдени на 40 години затвор. В момента върви петиция за тяхното предсрочно освобождаване.

Този опит за реабилитация на убийците на Джинджич и верни съратници на Милошевич се вписва отлично в актуалната политическа обстановка. Идеята на Милошевич за Велика Сърбия - обща държава, в която да живеят всички сърби, доведе навремето до кръвопролитни войни и разрушения.

От миналата година тази националистическа програма отново е жива - този път под името "Сръбски свят". Нейното мото гласи: Белград трябва да се погрижи за своите сънародници в съседните на Сърбия страни, за да не се чувстват онеправдани. Това се използва като предлог за съответната активност на Белград в Босна и Херцеговина, Косово, Хърватия и Черна гора, където живеят големи сръбски малцинства.

Новите - като старите

И няма нищо изненадващо в това, че идеите на Милошевич днес изживяват истински ренесанс. Защото представители на стария политически елит отново имат думата в региона. И най-вече в Сърбия - в лицето на сегашния президент на страната Александър Вучич.

По времето на Милошевич той работи в пропагандна медия на босненските сърби, а от 1998-а до 2000-та година е министър на информацията. Оттогава името му се свързва с контрола над медиите, чийто рецепти се прилагат и днес: сръбските медии са в услуга на Вучич, особено телевизията Pink на верния последовател на Милошевич Желико Митрович, която е един вид частна телевизия на президента.

Друг съмишленик на Милошевич, който го наследи начело на неговата Социалистическа партия, и който беше външен министър на Сърбия, днес е председател на парламента в Белград - Ивица Дачич.

Още един някогашен кадър на Милошевич днес е влиятелна личност в страната: Милорад Вучелич - бивш генерален директор на държавната пропагандна телевизия RTS, днес ръководи влиятелното булевардно издание "Новости". Вестникът подклажда негативни настроения срещу съседните на Сърбия страни и "злата чужбина", която потиска сърбите от векове.

В общата картина се вписва и благоразположението на сръбската държава към осъдени военнопрестъпници като генерал Владимир Лазаревич или Драган Василкович ("Капитан Драган"). Потисканата днес опозиция, както и водещи критично настроени историци се питат дали ситуацията в страната днес е като тази през деветдесетте години или е още по-зле, завършва анализа на DW.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
колко е дълга сянката? 1см, 1 метър или 1 км?
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Поручик Ржевски Те после китайците си го искат с добавки. Питай черногорците за тия работи.
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който има къс, има дълга сянка.
35
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Косово е Сърбия, Крим е Русия, Милошевич е невинен.
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 39Щом тези страхливци са им националните герои, значи са много зле сърбетата, но не се учудвам от това :))) Те в битка не могат да спечелят, единствено ги бива да убиват деца и жени, щото изправят ли се срещу мъже, почват да бегат като изплашени зайци :)))
33
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Косово е света земя Сръбска
32
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слободан Милошевич , Радко Младич, Радован Караджич и Аркан национални герои на Сърбия
31
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбите са много слаби като воини, който не ги е хванал, той не ги е бил, но за сметка на това са големи шовинисти :))) Тез кланета срещу жени и деца ще им излязат през носа на сърбетата :)))
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Реално директно или коствено русия участва във всички нападения срещу България през последните 140 години.
29
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбетата никога не са печелили война, но за сметка на това са хитри и подмолни, винаги са действали в гръб против нас :)) Всичко се връща в този живот, сега са аутсайдери :))
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 35 Каква австроунгария бе русофилски измамник? Преди Сърбия да нападне България през 1885-та русия изтегля всичките си военни инструктори от новосъздадената българска армия и я остава на капитани. Които се справят отлично междувпрочем. Отричаш ли русначе?
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Поручик Ржевски Нямаш си представа колко европейски пари са налети в Сърбия.
26
3
 
4
 
! Отговори
До 31 преди 2 години
С Австоунгарска помощ, стига с тази опорка че Русия е била зад Сърбия, смешни сте!
25
6
 
6
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 2 години
Тука много оплаквате Сърбия, но там ми изглежда доста по-уредено от тук в нашата европейска кочинка. И най-интересното е че го постигат сами без ЕС, а ние свикнахме да ни наливат пари от ЕС.
24
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Страданията си сърбите сами си ги правят, няма по големи мазохисти (след руснаците). Кое е по-добре: да тормозиш съседи, размахваш юмруци и живвеш в твой измислн "сръбски свят" на военщина и беднотия или да живее народа добре, в мир и благоденствие. От тъпотията си никой народ не може да избяга.
23
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквото търсеха сърбите - намериха го. Дано им дойде акъла.
22
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До rusnak Толкова ни обичаха сърбите, че ни нападнаха с руска помощ през 1885 след Съединението. Гнусна руска въшка си ти. Лицемер.
21
2
 
12
 
! Отговори
Църн бaнкерa преди 2 години
Джордж Буш стaрши кaто Слободaн Милошевич през целия си живот не сa убили нито един човек..............общия им пaметник в Лондон срещу Уиндзор ли ще е?
20
18
 
22
 
! Отговори
rusnak преди 2 години
Сърбите ви обичаха, докато не почнахте да рипате срущу Русия във всички войни, след като ви освободиха. Точно, просто и ясно като за тъпипредатели.
19
6
 
6
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 2 години
Правил съм тройка с чичо Яшар и тате. После извикаха и съседите, старите циганье Пергиш и Салиш и всички заедно ми правиха букаке. Беше невероятно, ишаллах...