Дамаск отказва да допусне определени наблюдатели на ООН

Сирийската армия поднови обстрела на предградие на Дамаск
25 апр 2012 20:25, Елка Василева
15
Дамаск отказва да допусне определени наблюдатели на ООН
Сирийското правителство отказва да допусне наблюдатели на ООН от страни, участващи в групата "Приятели на Сирия". Снимка: Reuters

Сирийското правителство отказва да допусне наблюдатели на ООН от страни, участващи в групата "Приятели на Сирия", съобщи американският посланик в ООН Сюзън Райс, цитирана от Франс прес.

Властите в Дамаск вече отказаха да пуснат в страната член на подготвителния екип наблюдатели, чиято задача е да следят за спазването на примирието, каза Райс, цитирайки шефа на операциите на ООН по поддържане на мира Ерве Ладсу.

Сирийските власти заявиха, че няма да допуснат нито един член на наблюдателската мисия на ООН, идващ от държава от групата "Приятели на Сирия", посочи Райс.

В 14-членната група приятели влизат и САЩ, Франция, Великобритания, Германия, Саудитска Арабия, Турция и Катар, според които президентът Башар Асад е изгубил легитимност заради продължаващите 13 месеца репресии над продемократичния бунт, отбелязва Ройтерс.

Още по темата

Мисията на ООН ще бъда разположена първоначално за период от три месеца.

По-рано стана ясно, че сирийската армия не е изтеглила тежките си оръжия от градовете.

Ахмад Фаузи, говорител на посредника на ООН и Арабската лига Кофи Анан, заяви, че според сателитни снимки сирийските сили не са изтеглили тежките оръжия от градските центрове и не са се върнали в казармите съгласно изискванията в плана на Анан.

"Сирийските власти твърдят, че това се е случило. Сателитни снимки и достоверна информация показват, че това не се е случило напълно, така че това е неприемливо“, допълни Фаузи.

Днес сирийската армия възобнови обстрела на предградието на Дамаск Дума, което е било подложено на оръдеен и картечен огън, съобщиха активисти, цитирани от Асошиейтед прес.

Нападението става ден след като специалният пратеник Кофи Анан описа положението в Сирия като мрачно, но изрази надежда, че наблюдателите на ООН може да допринесат за спазване на примирието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До СократБил съм в Сирия през 1977г. и през 1986г. Абсолютно те подкрепям, че те са готини хора, интелигентни и с европейско мислене. Както навсякъде и там има всякакви, но като цяло преобладават цивилизованите хора.Не само Франция и Турция ги е владяла като нас, независимо че са мюсюлмани.
13
0
 
9
 
! Отговори
сократ преди 12 години
Най-плодородните турски територии около гр. Искендерунд са Сирииски земи и всъщност Сирия граничи не с Турция,а със собствените си земи предадени на Турция от Франция,която е владяла Сирия,както Турция е владяла нас.Тези наречени велики сили са сили защото безумно експлоатират други народ под надслова ДЕМОКРАЦИЯ.Сирия е свободна държава и богатствата и се ползват в полза роду.Целта е ново заробване с цел ползване чужди блага.Как е сега Либия,това ще бъде и Сирия.Браво на Китай и Сирия.БРАВО.
12
0
 
7
 
! Отговори
сократ преди 12 години
Не бъркайте Сирйците с бедуините, палестинците и с кюрдите.Това са бели хора като нас .Много интелегентни и много,много по психично устойчиви от нас.Работил съм в Тартус,Халеб.Деризор и в Хама.Мнократно съм бил в Дамаск.Това което съм видял в Хама,ме шокира.Хаматчанина уважава повече своята коза,пред жената на неговите деца.Това са хора със страхотно ислямско радикално мислене.Това сега е втори бунт на радикалистите.80-ТЕ ГОДИНИ пробваха,но следите от куршумите от този бунт ясно личаха до днес.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Приятелите на Сирия" са тези, които пращаха командосите......Правилно да не ги пуска. Разрушиха и окрадоха люлката на цивилизацията Месопотамия, сега им се ще да окрадат най-древният град в света с едно и също име - Дамаск.Някога западните кръстоносци са ходили там не да спасяват Божи гроб, а да разграбват. Сега са техните наследници.
10
13
 
0
 
! Отговори
mm преди 12 години
Толкова ли е трудно да ги засипем с билогични оръжия тия маймуни и да приключим въпроса. Ще си вземем петролеца и ще си живеем спокойно. *** черните долни маймуни мюсюлмански.
9
3
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
Sadam Hjsein gi pusna i kade e sega, a IRAK ima perfektha DEMOKRACIA
8
3
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
Prosto ne im triabvat oste lazci i podsterkali
7
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
същото се отнася и за 2 май сте един и същ
6
13
 
2
 
! Отговори
5+6 преди 12 години
***
5
6
 
12
 
! Отговори
Бардак Отдвама преди 12 години
Не можем да гледаме безразлично как Асад изтребва собствения си народ! Искаме и ние да участваме!
4
3
 
19
 
! Отговори
Хилавми Клитор преди 12 години
Ние, като приятели на Сирия, ще изпратим хуманитарна помощ за бунтовниците - 200 ракети "Трайдънт".
3
3
 
25
 
! Отговори
Ахмадинеджад преди 12 години
Мачкай,Асад !!!
2
3
 
26
 
! Отговори
ООН преди 12 години
Ами наемниците от тези държави са вече там, така че няма смисъл и от техни наблюдатели.
1
3
 
26
 
! Отговори
Кофти Онан преди 12 години
Ех, тази сирийска армия... подновила обстрела докато бунтовниците спят!