Фондът за гарантиране на влогове внесе 30 млн. лв. в бюджета

Институцията има задължение да върне парите до 15 април 2020 г.
Обновена: 11 юли 2017 13:19 | 11 юли 2017 13:08,
8
Фондът за гарантиране на влогове внесе 30 млн. лв. в бюджета
Снимка: Reuters, архив

Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) е извършил частично предсрочно погасяване в размер на 30 млн. лева в бюджета, съобщиха от Министерството на финансите.

Така Фондът вече е възстановил общо 1,175 млрд. лева от заема, отпуснат за финансиране недостига на средствата за покриване на гарантираните влогове на вложителите в КТБ.

Фондът сключи договор с правителството за отпускане на заем в размер на до 2 млрд. лева в края на 2014 г. От тази сума усвоени бяха 1,675 млрд. лева при лихва от 2,95 на сто. Институцията има задължение да върне парите до 15 април 2020 г.

По-голямата част от главницата обаче вече е възстановена предсрочно, става ясно от съобщението, изпратено от финансовото министерство. Общият размер на изплатените лихви по заема в периода 2015-2017 г. възлиза на малко над 104,5 млн. лева.

Оставащата главница в размер на 500 млн. лева също ще бъде възстановена преди падежа на заема, планират от Фонда.

Следващото частично предсрочно погасяване ще бъде извършено след произнасяне на съда по несъстоятелността с окончателното решение по постъпилите жалби срещу одобрената от ФГВБ първа частична сметка за разпределение на наличните суми между кредиторите на КТБ.

Още подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
драние страшно... обира на Века ... филм на Парамаунт ...
5
0
 
22
 
! Отговори
Андрешко. преди 6 години
До #4 .ЛИХВАРЕВ. Правителството чрез банките взема парите от нас,но не от лихвите,а от незаконния данък,който ни наложиха от тази година. Не стига,че банките не дават никаква лихва ами на всяка сметка в банките ни вземат по 2 лв,$2или 2 евро всеки месец. Това го няма в никоя нормална държава. Политиците обраха КТБ,а сега всички плащаме...
4
0
 
19
 
! Отговори
преди 6 години
Фондът ако внася по 30 милиона на година ще му трябват 56 години, за да ги погаси.
3
0
 
25
 
! Отговори
ЛИХВАРЕВ преди 6 години
ПРЕДИ ВРЕМЕ ЕДИН СПЕЦ ПО ФИНАНСИТЕ БЕШЕ КАЗАЛ ПО ТВ,ЧЕ С ИЗПЛАЩАНЕТО НА СУМИ ОТ ФОНДА НА ВЪЛОЖИТЕЛИ В КТБ, НЕ БИЛИ ОЩЕТЕНИ ГРАЖДАНИТЕ?!БРЕЙЙЙЙ...ПАРИТЕ ВЪВ ФОНДА ПОСТЪПВАТ ОТ ТЪРГ.БАНКИ.ПОСЛЕДНИТЕ ПЕЧЕЛЯТ ОТ НАС С НИСКИТЕ ЛИХВИ ПО ДЕПОЗИТИТЕ,ПРИМЕРНО. ТОГАВА ЩО ЗА ИЗВОД ПРАВИ ТОЗИ СПЕЦ?!ВИДЯ ЛИ СПЕЦ ПО ТВ,НАОСТРЯМ УШИ И ИЗОСТРЯМ ВЗОР,НАПРЯГАМ УМ И ПОЧТИ ВИНАГИ СТИГАМ ДО ИЗВОД,ЧЕ ПЛЕЩЯТ ПРОСТОТИИ.ТОВА Е!!!
2
1
 
21
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Сигурно и пари не липсват , всичко си е наред.
1
1
 
26
 
! Отговори
Ivan преди 6 години
Каква държава? Във всички държави има и крадци и побойници т.е. престъпници. Единствено в България виновни няма, осъдени - само бедни и беззащитни. За грабежа на века КТБ - виновни няма. А къде са парите? Защо трябва данъкоплатеца да покрива краденото. Защо лъжат, това е ядно. Даже един от БНБ се опита по ефира от НС да се оправдава, имало контрол. Срам, позор...