Китай размаха пръст на САЩ

Най-големият кредитор на Америка имал право да иска решаване на проблемите
Обновена: 6 авг 2011 16:28 | 6 авг 2011 16:20,
276
Китай размаха пръст на САЩ
Снимка: Reuters

След намаляването на кредитния рейтинг на САЩ от Standard & Poor`s Китай остро разкритиква "недалновидните" политически препирни във Вашингтон и настоя, че светът се нуждае от нова, стабилна валута за резервите си.

"Китай, най-големият кредитор на единствената световна суперсила, има пълното право да поиска от САЩ да се заемат с решаването на структурните проблеми на дълга и да гарантират безопасността на китайските валутни резерви в долари", се посочва в коментар на държавната агенция Синхуа, цитиран от Ройтерс.

В момента Китай държи в щатски книжа по дълга около 1,2 трлн. долара, повече от всяка друга страна.

"Вашингтон трябва да намали гигантските си военни разходи и раздутите разходи за социални помощи", се казва още в комюникето. Ако САЩ се провалят в опита си да живеят според възможностите си, ще последват опустошително намаляване на кредитния рейтинг и глобални финансови бури.

Пекин настоява за международно наблюдение на проблема с американския долар и смята, че едно от възможните решения е въвеждането на нова, стабилна валута за валутните резерви, за да се избегне световна катастрофа, предизвикана от една-единствена страна.

Рейтинговата агенция Standard & Poor`s понижи кредитния рейтинг на САЩ от AAA до AA+, а решението е взето заради опасенията от нарастването на бюджетния дефицит.  Перспективата е "отрицателна", което означава, че в следващите 12 до 18 месеца може да последва ново понижение.

Като следствие от решението на агенцията експерти не изключват нови турболенции на финансовите пазари.

През последните няколко дни борсите в Европа и САЩ отчетоха масивни загуби, а паниката на Wall Street изтри печалбите от началото на годината.

Вашингтон реагира на понижаването с обвинения, че агенцията е допуснала грешка от 2 трлн. долара при изчисленията си на бюджетните проекции. "Фактът, че решението е взето с допусната грешка за 2 трлн. долара говори сам за себе си", реагира министерството на финансите. Смята се, че служителите на агенцията са объркали сметките при съпоставянето на външния дълг с брутния вътрешен продукт на страната.

Според лидера на демократическото мнозинство в горната камара на Конгреса Хари Рийд решението на агенцията доказвало, че предпочитаният от демократите метод за боравене с бюджетната политика - смес между повишение на данъците и съкращаване на разходите, е правилният път.
 

Още новини за световната икономика в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
255
0
 
6
 
! Отговори
Цървулан преди 12 години
Китай също дължат своя просперитет на експлоатация. На милиони бедни селяни, които бачкат по 16 часа в заводите за *** за 2 паници ориз, за да могат шепа китайци в 2-3 града и върхушката на ком партията им да живеят като царе. Нима искате такава държава да е лидер? Бъдещето е на обединение от рода на ЕС + РУсия.Сходни ценности, неограницчени (на практика за близкото бъдеще) ресурси, добър пазар, технологии, култура, стара история, нормални общества. Като цяло баланса е истината.
254
1
 
3
 
! Отговори
Цървулан преди 12 години
Времето на САЩ като световна империя изтича. Имало е Персийска, Римска, Византийска и какви ли не империи и те са си отишли. Ред е на САЩ. Краха на всички тези империи се отличава с едно и също - експлоатация. САЩ експлоатираха целия свят прекалено много и безогледно и алчността и мегаломанията им ги съсипва. Постепенно ще загубят ролята си на лидер и долара вече няма да е господстваща валута. Не ревете за Китай обаче, те също няма да са лидер, не могат да са. По много причини.
253
2
 
6
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Очевидно е, че ролята и значението на САЩ в света вече намаляват и ще намаляват още.САЩ имат най-големият ВЪНШЕН ДЪЛГ, като общ размер в целият свят. Голяма част от парите ги дължат на Китай. Как ли? Ами когато американското правителство напечата ДЦК, някой ги купува, интересно е че неприятностите на Строс-Кан са започнали един месец след като той е казал че "вашингтонският консенсус се е изчерпал". Преведено на човешки, той е казал че доларът вече не може да играе роля на световна валута. Доларът няма покритие и е просто една хартийка. САЩ са *** в световната икономика, рече Путин, Чавес нарече САЩ *** за световната икономика също, Интересно,а сега и Китай го казва, (звучи като заговор петрола вече да не се продава с Долари). Това би обезценило долара до цена близка на хартията т.е. едно кило долари=едно кило хартия. Да се молим САЩ да не пуснат HAARP в действие срешу Китайците, че войната, която ще запалят тоя път, ще бъде страшна. Ако се сещате, че класния ръководител на Гърците са САЩ - гледат от тях, плюскат, пият и слушат бузуки, а другите ги кредитират. Ако има по-нагли от Гърците правят стачки да не бачкат да плащат. Докато САЩ....... тези имат и военна сила и по скоро ще направят голяма война вместо да платят. САЩ никога няма да платят дълговете си защото не искат, а и да искат не могат! Долара отдавна е хартия без покритие която се крепи на силата на оръжието на американците. Америка отдавна не произвежда, а воюва за да крепи долара като световна валута. Единственият изход е САЩ да фалира и света да започне на чисто. Ако оцелее. . .
252
4
 
3
 
! Отговори
бая ви гана преди 12 години
Маината им на всичките и на всичко.Нямам пукнат лев за да се тревожа.Всички по вековният български обичаи ще се спасяваме по единично.Да му мислят богатите,тези които са свикнали да живеят охолно,да му мислят САЩ,Китаи,ЕС но без България тъи като ние сме свикнали да живеем в беднотия и вечна криза каквато и да е тя.Въобще не му пука на бая ви ***.
251
6
 
3
 
! Отговори
От Белия Дом преди 12 години
Обама е реагирал със замислено почесваме по топките...
250
2
 
2
 
! Отговори
el преди 12 години
Evreeite provaliha tazi velika strana!!! Amerika e na kolene, tova sa faktite!! S tehnite Madoftci, Blumbergovtci, razni banki....parazitite chifuti dokaraha do prosyashka toyaga amerikancite!!! Kitay shte iziskva i posledniya cent ot ogromniya dulg !!! Amerika e na smirtno leglo!!! Kitay shte naloji nov, po dobur red!!
249
1
 
7
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Китай размаха пръст на САЩ!Китай удари просешката през сурата САЩ.Всяко правителство пуска облигации . Други правителства /частни компании могат да ги закупят и да печелят от лихвата която се счита за солидна и гарантирана. Американските облигации винаги са били хит на пазара.....сега ако САЩ обяви фалит, закупилите облигации имат право да пият по една студена вода. Че като са прости китайчетата и са купили американски облигации кой им е крив?Ако САЩ обявят фалит Китай ще произвежда ориз от непотребни хартийки...лакомо дупе кръв ***. Китай има да чака от умрел писмо, някой да й върне трилионите долари, по скоро светът ще изчезне. Това е все едно да дадещ пари на мутра назаем и да искаш да ти ги върне. Това е удар против Америка, по-голям от този на 11 септември.само оръжията са различни. Краят на финансовите терористи ще бъде същия като на Осама бен Ладен!
248
3
 
6
 
! Отговори
0.о преди 12 години
учете китайски
247
3
 
3
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
САЩ имат най-големият ВЪНШЕН ДЪЛГ, като общ размер в целият свят. Голяма част от парите ги дължат на Китай. Как ли? Ами когато американското правителство напечата ДЦК, някой ги купува, но най-ми харесва версията, че неприятностите на Строс-Кан са започнали един месец след като той е казал че "вашингтонският консенсус се е изчерпал". Преведено на човешки, той е казал че доларът вече не може да играе роля на световна валута. Интересно ..а сега и Китай го казва. Може да им пуснат HAARP в действие.
246
0
 
1
 
! Отговори
На дедо дедовия преди 12 години
До 256. Как какво? Ти гледал ли си "Параграф 22". Там имаше една сцена дето един дърт италианец обясняваше на едно момче, американски войник защо е доживял до 98 г. Е гледай филма виж тази сцена и ще си отговориш на въпроса.
245
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интересно Алекс и много други го предсказаха. Отиваме към единна световна валута.
244
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хм, хубави коментари...и интересни, обаче не разбрах какво общо има произхода на българите с кредитния рейтинг на САЩ и претенциите на Китай...
243
3
 
2
 
! Отговори
interesno преди 12 години
реално, човечесвото не е започнало от десет-двайсет народа/нации/племена, а от адам и ***. така че всички сме роднини :-P
242
5
 
24
 
! Отговори
На дедо дедовия преди 12 години
Та за историята. Първо не сме пришълци. Второ и това е написано от Пайсий и други преди него. Българите са от скитски произход, персийци. Испанци и Англичани изследваха генома на европейските народи и доказаха, че Българи, Македонци, Руснаци и Иранци на практика са един и същ народ. Около 60% от българите са с такива гени. От последното преброяване се оказват почти точни нещата. Като извадиш турците и *** се оказва, че българите почти на 100% сме сароселци-траки с ирански(арииски) корен. А траки, сармати и скити са един народ.Още херодот е казал, че ако тези се обединят в една държава горко им на гърците.Идеята за тюркския произход е по поръчка на западняците и е въведена от братята Шкорпил, агенти на Австрия и хабсбургите. Целта е отдалечаване от Русия, политика. Хич не ги е било еня дали е истина или не.А днес всички които са били под влияние на българската култура говорят езици който са производни на българския и се разбираме без преводач. Румъците до средата на 19 век говореха и пишеха на български и българския беше официален за държавата и църквата. Колко усилия хвърлиха и Руснаци и Австриици да заличат българското там ... и успяха.Сърбите пък си измислиха караджицата и забраниха Ъто, само и само да не ги смятат за българи но и до днес на главната порта на Белград пише ALBA BULGARIKA. За макетата няма какво да се каже те са ясни.Има едно описание на тракииците писано още в античноста. Има го в нета може да се прочете. Когато го четете и все едно някои ви описва български селянин от края на 19 и началото на 20 век. Та това е ...
241
0
 
3
 
! Отговори
за 261 преди 12 години
Многобройни гръцки източници от онова време всидетелстват за наличието на васална държава по нашите земи .Няма как да фалшифицираш византиискит е източници. Друг е въпросът ,че историята ни трябва да бъде пренаписана
240
2
 
2
 
! Отговори
Данчо преди 12 години
245,цитираш виртуалната Скалигерова история,съчинена в 15век!Българите идваме тук от Златната орда като колонизатори в 1380г.Никакви велики ханове,таркани,боили и каквито се сетиш персонажи от историята на Паисий,който я преписва от руски превод,съчинена от Марио Орбини.Фантазии за ***,богоугодна за власт имеющата Романовска династия,заличила истината за Втората Мировая империя,преднамерено наречена Римска.500г.години ни будалкат!Малко четете различното от казионно поръчково написано.
239
0
 
7
 
! Отговори
до Turkey преди 12 години
Айде наистина ако нямаш какво да кажеш по темата (обзалагам се, че дори не си прочел статията) си замълчи, или влез и пиши в някоя тема за етническо разделение...
238
0
 
8
 
! Отговори
za 257 преди 12 години
доган е ченге на ДС , тумор за самите вас.......а тук е България - нито херсонски евреи, нито пропаднали царе , нито терористи кат доганя им е тук мястото
237
1
 
3
 
! Отговори
за 252 преди 12 години
Аз ти обясних ,че има разлика между кредитор и бизнес начинание и свързания с него риск, но както казваш със стена не се спори :))
236
0
 
4
 
! Отговори
до 249 преди 12 години
От икономика за 1-ви клас (както се изрази ти) би трябвало да знаеш до какво води прекомерното печатане на пари :)