Какви са тенденциите при сивата икономика в България?

45-50% от заетите в сивия сектор крият някакви осигуровки
9 сеп 2016 10:37, Екип на Bloomberg
12
Какви са тенденциите при сивата икономика в България?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България е отличничка заедно с Хърватия на Балканите по светла икономика. Това заяви Тодор Ялъмов от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Все пак, според отделните показатели, различните страни имат разнородни проблеми за решаване, допълни той. 

В момента в България почти няма хора, които да работят без трудов договор, каза Ялъмов. Това беше един от успехите на страната преди време, когато направиха задължително регистрирането на трудови договори, добави той. 

45-50% от заетите в сивия сектор крият някакви осигуровки, заяви Ялъмов. Все пак разликата в доходите в светлата и сивата част на икономиката е една и съща, т.е работниците не спечелват кой знае какво като крият, допълни той, подчертавайки, че това е техният рационален отговор на недоволството им срещу лошото качество на услугите, които получават от държавата.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно е как се отчита това надолу как им излизат сметки наеми много не съм запознат или се крие затова вървят *** по имеилите кои спи а сега де народа се натиска на евтиното ама евтиното после е менте патил съм си от евтино много пъти полза няма и скъпо има *** но друг е въпроса на кои случиш че да не реве не може да говори другия не може да ходи институцията на лъжите нема такава държава само в бг е това затова народа се доизнесе
10
0
 
32
 
! Отговори
gost преди 7 години
какво е сива икономика накратко биене на цени надолу колко лесно може да се хване попитайте обаче защо институциите нехаят защото има корупция 24 часа ви гарантирам във всяка една свера е отрязано а защо институцийте не правят нищо защото са корумпирани ако се махне корупцията оня няма да води 300 лева курс а ще кара на 600 като всички и няма да дава дънки за 20 а 50 проста работа дами и господа 20 години чакаме проряна да манадали докато тия спят и ги прикриват един нам какъв си другия негов
9
0
 
33
 
! Отговори
Един преди 7 години
Че какво съм видял от държавата, освен,че и плащам данъци.
8
0
 
32
 
! Отговори
имаме проблеми преди 7 години
Иначе ТЕрористите менкащи на власт доказано пrестъпни групировки маскирaни като партии Внушават че tези Милиарди били ограбвани от Други европейски народи и превеждани май от Брюксел за пълнене на гушите на престъпницiте около власта..
7
0
 
34
 
! Отговори
АМАН от престъпници преди 7 години
НАй страшна е черната икономика .водена от министерствата. НАд 60 000 000 000 живи евра ограбвани от народа вкл с неизгодни кредити се харчат само за НАГЛО КОРУПЦИОННИ НЕНУЖНИ ОБЕКТИ. ИЗградените обекти тласкат към фалит общините ..
6
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В частния сектор, освен големите международни фирми са масово с не реални осигуровки. Същото е и с праговете в дър. сектор. Връзки много.
5
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
криенето на осигуровки не зависи от работника а най вече от работодателя,и за да го прави си има причина и тя е че средата го позволява не ги гонят и глобяват достатъчно и затова е така.
4
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Родолюбиви!
3
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
частния сектор може и да взима толкова в администрация се работи за 500-600 лева. ето аз взимам 520 лева Бруто, като ми се приспаднат осигуровките - 437 лева. заплатата ми нарства с три лева на година, което е смешно, а имам десетгодишен стаж.
2
0
 
43
 
! Отговори
един друг преди 7 години
На морето почти няма "семеен хотел", който да издава някакъв документ за получените пари. Като попиташ "няма ли да ми дадете поне касова бележка?" се почват едни обяснения колко бил труден живота и т.н. Това е само един от хилядите бизнес примери, които мога да дам. Всички на хартия се водят, че взимат 400-500 лева, а реално под масата още няколко хиляди. Сивата икономика е в разцвета си. Хич не вярвайте на никой, който казва, че взима под 2000 лева.
1
0
 
39
 
! Отговори
Цирк преди 7 години
Не е вярно това,Б Б каза че сме се видяли в пари и богатеем и всичко е на светло ....