50% от децата признават, че не различават фалшивите новини

Медийната неграмотност е масово явление
12 сеп 2017 19:40, Екип на Bloomberg
16
50% от децата признават, че не различават фалшивите новини
Снимка: Pixabay

Медийната неграмотност не характеризира само българското общество - тя е световен феномен. Много бързо се променят темповете и медийната среда, и е изключително важно да насочим вниманието на най-малките към възможностите и опасностите, които крие тя. Това каза Нели Колева от "Заедно в час" в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Инициативата за ограмотяване на децата по отношение на медийната среда не е нова и се подкрепя от 11 организации и всеки е добре дошъл да се присъедини към тях. От години работим за повишаване на грамотността като цяло - функционална, математическа, както и способността за критично мислене. Медийната грамотност е само една от подточките в това море от грамотности", подчерта Колева.

Това, че виждаме, че децата са технически грамотни - че знаят как да използват интернет, не значи, че имат точно това умение за критично мислене - да намират, преценяват и използват правилната информация, каза от своя страна Йоана Маринова от Института за прогресивно образование.

"Над 50% от децата не могат да различат истината от лъжата, сочи проучване. Но по-потресаващото е, че над 40% от родителите също не могат", добави Маринова. 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.