50% от децата признават, че не различават фалшивите новини

Медийната неграмотност е масово явление
12 сеп 2017 19:40, Екип на Bloomberg
16
50% от децата признават, че не различават фалшивите новини
Снимка: Pixabay

Медийната неграмотност не характеризира само българското общество - тя е световен феномен. Много бързо се променят темповете и медийната среда, и е изключително важно да насочим вниманието на най-малките към възможностите и опасностите, които крие тя. Това каза Нели Колева от "Заедно в час" в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Инициативата за ограмотяване на децата по отношение на медийната среда не е нова и се подкрепя от 11 организации и всеки е добре дошъл да се присъедини към тях. От години работим за повишаване на грамотността като цяло - функционална, математическа, както и способността за критично мислене. Медийната грамотност е само една от подточките в това море от грамотности", подчерта Колева.

Това, че виждаме, че децата са технически грамотни - че знаят как да използват интернет, не значи, че имат точно това умение за критично мислене - да намират, преценяват и използват правилната информация, каза от своя страна Йоана Маринова от Института за прогресивно образование.

"Над 50% от децата не могат да различат истината от лъжата, сочи проучване. Но по-потресаващото е, че над 40% от родителите също не могат", добави Маринова. 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria. 


16
Още от Бизнес
С хоро и вино летище Бургас изпраща пътниците си
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
От това също има печелбари ето бизнесмена с евтиния квартал дето ги черпи всичките до една може да пуска сам коментари баце ми ко стана такъв ми напипам лите както сваляш 200 лева познаи какво те чака послучаи ощетяване на фирма контекс кзп няма кои да ти помогне в системата даже че всички знаят кои си
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Че то кой вярва на журналистите
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Вярно е само подзаглавието „Медийната неграмотност е масово явление“. Учителката на дъщеря ми дава за домашно на учениците да откриват грешките в статиите от вестниците. И най-слабите ученици придобиват самочувствие когато отктият правописна или стилистична грешка на журналист, а такива са в изобилие.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Не е проблем доверчивостта на децата, проблем е неграмотността на журналистите! Ако децата четат вестници ще си изработят лош вкус към писането. Няма стил, ред на описание, постоянно се връщат на казани вече неща и доста трябва да се гадае какво искат да кажат. Децата не вярват на родителите, не вярват на учителите, не вярват на ватмана, че ще отвори вратата на нужната им спирка. Във всеки момент са на щрек и това са интелектуалните предизвикателства пред тях. Трудно можеш да излъжеш дете.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Това е много "хвърчаща" информация. Бих желал, да бъда предоставен с по-обсройно изследване на проблема.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Фалшива новина ли бе слуха за изнасилванията в Кьолн, които журналистите обявиха за фалшиви?
Фалшива новина ли бе, че бежанците ще помогнат на европейската икономика, която новина пак бе пускана от журналистите?
Фалшива новина ли бе, че ислямския фундаментализъм не е заплаха за Европа и няма опасност от тероризъм?
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ПРОМИВАНЕТО НА МОЗЪЦИ ВЪРВИ БАВНО.
9
0
 
0
 
! Отговори
Ристу преди 1 седмица
Истината е само в научните журнали. Всичко, което се пише в новинарските сайтове е лъжа, измама и манипулация. Все пак журналистите са хора с хуманитарно образование и много добре знаят как да шокират, плашат и съчиняват измишльотини.
8
0
 
3
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 1 седмица
много лесно се разпознават фалшивите новини ако видите CNN ,NBC,FOX И BBC значи да фалшиви!
7
0
 
1
 
! Отговори
Румен преди 1 седмица
Децата ли?
Децата едва ли гледат новинарски емисии,ики четат дри с. бг
6
0
 
9
 
! Отговори
Fake News преди 1 седмица
Как ще ги различават, когато всички новини са фалшиви? Формулата е - лъжи, лъжи, лъжи, докато лъжите стана истина. И тогава пускай само лъжи!
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Заедно в час" и още 11 организации от години работели, моля ви се... Ами защо тогава става все по-зле положението?! Защото толкова и работят, всякакви НПО-та се пръкнаха и само усвояват европари по проекти без никаква реална полза за държавата. Че даже и пречат на държавата!
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 3

Аз и много други ги различават не съди по себе си за останалите.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
то пък ние възрастните ги различаваме,нали ?
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нормално е все още не са видели истинския свят. естествено,че не могат да правят разлика между истина и лъжа, защото се иска опит да ги отсееш.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А,коя е таз колева?!Че тя да дава акъл,коя е фалшива новина и,коя не...