НАП подгони фирмите и... 3 млрд. вече не са в касите им

Едните коригирали печалбите, други пък изплатили дивиденти
17 ное 2017 19:36,
14
НАП подгони фирмите и... 3 млрд. вече не са в касите им
Снимка: Reuters

3 млрд. лева вече не са налични в касите на фирмите след продължилата малко повече от месец контролна кампания на НАП спрямо компании, които бяха посочили във финансовите си отчети значителни суми в брой.

До момента фирмите са декларирали над 200 млн. лв. като скрито разпределение на печалба, а над 130 млн. лв. са внесени в бюджета под формата на данък върху дивидентите, съобщиха от НАП.

Още по темата

На над 550 дружества са възложени проверки и ревизии, а хиляди други получили предупредителни писма от приходната агенция.

В резултат на това значителна част от компаниите коригирали финансовите си резултати за миналата година или декларирали, че са изплатили дивиденти.

До края на 2017 г. всяко лице, което доброволно признае допуснати счетоводни и данъчни отклонения при касовата си наличност, ще получи възможност за корекция на вече подадени данни без да му бъде възлагана проверка или ревизия, обещават от НАП.

През следващата година обаче на дружествата, които продължават да твърдят, че разполагат с големи суми на каса ще бъдат извършени инвентаризации на наличните средства и, при необходимост, проверки или ревизии.

"Опитът ни в последните месеци потвърждава, че над 13-те млрд лв., които бяха посочени във финансовите отчети са мит. В голяма част от случаите ставаше дума за непозволени счетоводни операции и скрито разпределение на печалба. Въпреки всичко намираме подхода да насърчим доброволни корекции за по-подходящ от автоматичното налагане на санкции и затова в оставащите дни до края на годината компаниите могат да се свържат с НАП за съдействие. През 2018 г. обаче законът ще бъде прилаган в пълната му строгост", коментира изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кои ли кара скъпи коли да не сме ние дето плащаме всеки месец мхм
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде сега и строителите да проверят колко взимат под масата и колко данъци и заплати плащат.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТРИ МИЛИАРДА СА МИНАЛИ ОТ КАСИТЕ НА ФИРМИТЕ В КАСИТЕ НА НЯКОИ ГЕРБЕРУНГЕЛИ. ДОБРЕ СА ИМ ДОШЛИ, НАПРАВО В ОФШОРКИТЕ СА ГИ ПРЕВЕЛИ.
9
4
 
5
 
! Отговори
ХА,ХА,ХААААААААА.... преди 6 години
РЕВИЗОРО СИ КАЗА ....."нема лабаво"....!ТУКА У БЪЛГАРИЯ И ЕС...ВИНАГИ ШЕ Е ТАКА!ВСЕКА ГЯВОЛИЯ --ШЕ СЕ ПЛАЩА!!!
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 3Нали знаеш онази реклама: "стига глупости!". За теб е правена сякаш. Пари прехвърляни към лична сметка е най-лесния начин да се докаже престъпление. Никой с интелект да натрупа милиони не е толкова глупав че да прави такива грешки.
7
2
 
2
 
! Отговори
Vlad_ko преди 6 години
Симпатяги...
6
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
с тази стъпка на нап 10 сетки или стотици може би фирми вече глътнаха вода и са пред фалит и много хора ще останат без работа , но както и да е , важното че герб ще събере още някой лев който да открадне
5
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 2В цял свят хората с много пари в брой са престъпници.
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НАП:А ако някой беден човечец не си е платил данъците тази година,поради невъзможност,ще му опростите ли лихвите?Или само богатите могат да "грешат".
3
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Парите не бяха в касите и пак не са в касите. Парите бяха в личните сметки на собствениците, без да са платили данък печалба и данък дивидент.
2
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво става когато НАП провери фирма с над 1 милион в касата, и всичките пари до стотинка се оказват там? Пондасят ли официално писмо за това че са третирали съпросната фирма все едно е престъпна?
1
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде са парите? Кой обра касите на фирмите?

Спонсорирани публикации