С 13% са нараснали сделките за имоти в Бургас за полугодието

Бизнес закуска на Imoti.net беше посветена а темата "Домът утре"
13
С 13% са нараснали сделките за имоти в Бургас за полугодието
Снимка: Imoti.net

Всички покупко-продажби на имоти в България са нараснали със 17%, а в Бургас – с 13 на сто. Данните са за първото полугодие на 2021 година, спрямо същия период през миналата година, и бяха съобщени по време на бизнес закуска, която водещият сайт за коректни обяви за недвижими имоти Imoti.net проведе в Бургас на 16 юли. Тя беше посветена на темата „Домът утре“, а модератор бе Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net.

На дискусията беше представен и експертен анализ на пазара както в Бургас, така и в страната, от Анжелика Ковалева от агенция ЕРА Палитра. Проучването показа, че двустайните и тристайните жилища остават най-предпочитани сред купувачите. Тя обясни, че за центъра на Бургас цените на имотите се движат между 1300 и 1500 евро на кв. м. В бургаския квартал Меден рудник стойността на имотите е около 700 евро на кв. м., а в квартал Славейков – 900 евро на кв.м.

Николай Ламбуров от Националната асоциация на строителните предприемачи посочи, че в района на Созопол стойността на имотите ново строителство варира между 900 и 1200 евро на кв.м. Той прогнозира, че през следващите години новото строителство ще продължи да поскъпва. „Очаква се себестойността на новото строителство да расте“, каза той по време на бизнес закуската на Imoti.net.

Любопитни данни за усвоени жилищни кредити в Бургас сподели и Даниела Иванова, началник на отдел „Ключови партньорства“ в Пощенска банка. Тя обясни, че с 20% са нараснали усвоените жилищни кредити на банката в Бургас, като в същия период се наблюдава и повишение с 14 на сто на сделките за покупка на апартамент. В същото време, от началото на 2021г. спрямо 2020г., 33% е ръстът на сделките за покупка на апартамент, а 10% е повишението при купуването на къщи в Бургас и региона.

Повече за визията на Бургас разказа и главният архитект на града – арх. Емил Бурулянов. Той обясни, че развитието на Бургас ще продължи с районите Изгрев и Славейков. Сред другите приоритети в градската инфраструктура е предстоящо разширяване на кв. Крайморие и развитието на района около новоизграждащата се болница „Сърце и мозък“.

Бизнес закуската на Imoti.net в Бургас е част от серията експертни дискусии, които сайтът за обяви на недвижими имоти провежда в различни градове в страната. Те се осъществяват в унисон с цялостната мисия на водещия сайт за недвижими имоти Imoti.net, част от Investor Media Group, да стимулира прозрачното  и професионално развитие на имотния бизнес в полза на потребителите. Те са част от програмата на „Годишните награди на Imoti.net“, които през 2021г. се проведоха за шеста поредна година и само преди седмици отличиха най-добрите в сектора на недвижимите имоти за изминалата 2020 година.

Преди дискусията в Бургас, екипът на Imoti.net гостува във Варна, Русе, Велико Търново, Пловдив и Стара Загора. На 17 септември Imoti.net ще проведе и бизнес закуска в София, която ще бъде посветена на състоянието на пазара на недвижими имоти в столицата. За повече подробности следете уебсайта и социалните мрежи на Imoti.net, както и Investor Media PRO, където има подробна информация за бизнес закуските и Годишните награди на Imoti.net.

Генерален партньор на бизнес закуските е Пощенска Банка. Основен партньор е Националната асоциация на строителните предприемачи.

Медийни партньори са Investor.bg, Dnes.bg, Manager.bg, Градът Медия Груп и вестник „Строител“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: Бургассделки с имоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
7
 
! Отговори
С 13% преди 2 години
Дайте числа, та да ги видим тия 13%. Един кокошарник от 5 квадрата пак може да доведе до тия проценти.
9
3
 
5
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Евреите,гърците,турците умишленно подържаха евтини имотите,за да изкупят хиляди и хиляди земя, ниви и домове на безценица. В същото време,ние,бидейки безработни теглихме кредити,за да се нахраним. Идете в централната част на София и вижте как хиляди български домове ,заграбени от еврейските лихвари са пълни с незаконно пребиваващи ислямисти араби,турци,цiranи. Сега умишленно се вдигат цените. Разбира се,изкупиха на безценица и конфискуваха земята ни свята. Смъртна присуда за враговете на Българ
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Същите тия брокери, след няколко месеца ще плетат чорапи
7
1
 
11
 
! Отговори
Караджата преди 2 години
Такава криза идва. Такава дефлация ще видите,че свят ще ви се завие.В САЩ,когато(а не ако)паднат пазарите,ще видите вие безработица и ще се чудите с какво да платите вноските по ипотечните кредити.
6
1
 
12
 
! Отговори
Чонк преди 2 години
Нали знаете,кога сделките и цените растат с двуцифрени стойност?Точно така,в последния етап от балона.Хората,които купуват сега,ще страдат от това,което се задава.Но,нека да не ви спирам покупките. Купувайте.
5
1
 
12
 
! Отговори
Брей преди 2 години
Браво! Всеки ден статия как растат цените на имотите! Утре да напишете пак за програмистите и къщите на село, че много ми харесва. И може да направите един обзор на поскъпването на имотите в Учиндол. Задължително възходящи тенденции и трендове!
4
3
 
13
 
! Отговори
Умно Броки преди 2 години
Очаквам ръст на цените на имотите от 20-30% процента годишно. Квадратният метър в бургаските села ще задмине този в Париж и Лондон. Сега е момента за апартамента и ако не купите сега оставате зад борда.
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Застаряващо население, висока смъртност и много високи нива на емиграция във голямата си част постоянна. Множество празни имоти, ниски заплати 1800 лв средна заплата което си е половин минимална във Германия например. А цените и продажбите растели. Това е такъв балон че като се пръсне ще стане чудно.
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Т.е. хората са останали без доходи и се чудят какво да продават за да оцелеят.
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако наистина са се учеличили сделките , дали и брокерите са платили повече данъци ?