Вардим, но те си минават – цели 100 джихадисти

Те не са следени, защото не е имало заповед за ареста им
17 окт 2016 16:52,
27
Вардим, но те си минават – цели 100 джихадисти
Снимка: Reuters

Около 100 души, заподозрени, че са пътували към територии, контролирани от "Ислямска държава", са преминали през България миналата година, твърди "Сега" като цитира свои източници от службите.

Според изданието става дума за граждани на ЕС, подозирани, че са т. нар. чуждестранни бойци. Голямата част от тях преминали свободно, тъй като не е имало издадени заповеди за ареста им.

При проверка в Шенгенската информационна система срещу името им е излизало само, че са поставени под наблюдение. Това обаче не е основание за арест.

Още по темата

Гражданин на съюза може да бъде задържан само ако има издадена заповед от друга страна или ако документите му са с изтекъл срок на валидност. Освен това при проверката не става ясно и за какво точно е поставен под наблюдение конкретният човек. Българските власти са научили впоследствие, че преминалите през страната ни са подозирани в тероризъм.

По-голямата част от тези 100 души са пътували към Турция. Някои от тях обаче са се движели в обратната посока - към Западна Европа. За преминаването на тези хора обществото не е било информирано, тъй като МВР и прокуратурата съобщават само когато са арестували някого по заповед.

В последните четири месеца имаше два такива случая - първо бе задържан смятаният за близък до атентаторите срещу редакцията на "Шарли ебдо" братята Куаши - Мурад Хамид. Той бе екстрадиран във Франция. Съвсем наскоро бе арестуван и друг заподозрян в тероризъм - Клемент Мишел. Той също заяви, че е съгласен да бъде върнат във Франция.

И двата случая извадиха наяве сериозен проблем - българските власти твърдят, че нямат основание да следят какво правят тези хора у нас, ако друга страна членка не иска ареста им. Тъй като те не са заподозрени за престъпления, извършени в България, МВР не може да ги издирва. Така Хамид бе оставен необезпокояван два дни, докато не се появи на турската граница. Между влизането на Мишел у нас и опита му да премине в Турция бяха изминали няколко часа.

Именно заради проблема с т.нар. чуждестранни бойци бе направена и промяна в Наказателния кодекс през миналата година. С нея на практика се криминализира пътуването с цел присъединяване към терористична групировка.

До момента обаче у нас има само едно такова дело. То е срещу трима сирийци, дошли от Германия, които бяха арестувани преди няколко месеца при опит да преминат в Турция. При разпитите си те заявиха, че са отивали при болната майка на единия от тях.

В телефоните им обаче бяха открити снимки на въоръжени мъже, а от прокуратурата заявиха, че има свидетел, според когото тримата са искали да се присъединят към терористична групировка. В момента те са в ареста, а делото им се гледа от спецсъда.

Освен ареста българските власти могат и да експулсират чужденци, ако преценят, че те са опасност за националната сигурност. Такава мярка бе наложена от ДАНС на Мурад Хамид, който в крайна сметка се съгласи да бъде върнат във Франция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 7 години
Кво става бе ! Нещо здравия разум не може да схване тази игра!
19
1
 
3
 
! Отговори
до3 преди 7 години
И освен това вместо опозиция имаме палячовци.Една проскубана кокошка начело на Бсп( преди това бише в Сдс?!!). Една дърта нимфоманка , която се изживява като омбудсман и един п.еда.л под чехал в ЕК , ко то пък ръководи ев.ропейските комунисти
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Статията пак кърти .България не е в Шенген.Откъде да знаем кой какво наблюдава.Да си минават хората тогава.
17
0
 
14
 
! Отговори
В петък на поход с-у преди 7 години
подмяната на националния характер на България. Ще продължават да минават, докато не се появи целенасочена политика по най-важното- запазване целостта и българския характер на нашата държава. И понеже такава политика при сегашното положение няма да се появи следва поредният многохиляден поход го Лъвов мост. Колкото и да го прикриват от медиите "шило в торба не стои". А ако продължават от Дондуков 2 да нехаят за волята на суверена следва гражданско неподчинение. Никой не иска да плаща чужди сметки
16
1
 
27
 
! Отговори
Вардар преди 7 години
Вардим, вардим... колко да вардим :)Истината е, че границата ни е като швейцарско сирене.Тия 100 дето ги цитират... май-май, капка в морето ми се видят. Много по 100 щеа да е истинското "животно".
15
2
 
35
 
! Отговори
ЗАТРИВАНЕТО преди 7 години
Бъчварова ще ви ги слага за съседи! Постановление 208 от 12 август! Ако дадено лице, е съпричасно към радикализъм и терористични действия, но не е попаднало в масивите на службите(което е по-вероятното),просто си взима семейството и пристига като "клет" бежанец!После са необходими само продажни политици, които с европрограми да му осигурят в българска община фиктивна работа за 500 евро на месец и уредено жилище с всички естри.ЧЕСТИТИ СЪСЕДИ! Жената/те му получават пълен социален пакет! Ех живот!
14
1
 
2
 
! Отговори
баламурник преди 7 години
До АнонименНеясното е защо ти слагат минуси.
13
5
 
26
 
! Отговори
АНТИ преди 7 години
И така неусетно, бавно и полека,ставаме Анадола,отпреди четири века.
12
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 9: И сега сме почти на "халифат" - българите бягат, тъмните се развъждат, имаме и диктатори които са вечно едни и същи. До бойно поле няма да ни докарат щото нямаме петрол. Сами не можем да се отървем, но африканците могат
11
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Понякога тези хора се пускат нарочно - следят ги и гледат при коя терористична група отиват.
10
1
 
25
 
! Отговори
баламурник преди 7 години
До АнонименКак да се организираме като арестуват и съдят нас? Целта е ясна. Да ни унищожат.
9
3
 
21
 
! Отговори
5 преди 7 години
В континента на меките китки и простаците като Радан Кънев не чакайте нищо хубаво.
8
1
 
31
 
! Отговори
ист преди 7 години
Нелегалното влизане в България е сериозен бизнес -по доходен от проституция и наркотици. Наркотиците си влизат,цигарите и мигрантите също, бърдаците са пълни.
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нашата милиция си върши работата като кучето на нивата...
6
5
 
27
 
! Отговори
бардак мвр преди 7 години
Разграден двор,не държава огромни средства отиват в МВР а те нищо не правят и даже помагат на проникването....
5
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дано тия бежанци ли са, терористи ли са, ни превземат и ни отърват от правителствата
4
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе няма къде да избягат, всичко се знае. Кой ги финансира, откъде минават, кой ги обучава, кой ги вербува...Опитват се да ни лъжат, защото сащ, сауд. арабия и турция пъpдят в една кратyнa и чрез американците се опитват да ни наложат техните интереси.сащ и са плащат, турция ги обучава и разпределя. Нещо неясно?
3
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПО ПРЕЦЕНКА НТА МВР В СОФИЯ ИМА ОКОЛО 1000 МИГРАНТИ, КОИТО СА НЕЛЕГАЛНИ И НЕИЗВЕСТНИ НА ВЛАСТТА. ЧУДНО Е КАК СА ПРЕСЯКЛИ ГРАНИЦАНА И КАК СА СТИГНАЛИ ДО СОФИЯ НЕЗАБЕЛЯЗАНИ? СЪСЕДЪТ КАЗВА ЧЕ ПОЛИЦИЯТА ВСЪЩНОСТ Е ЕДИН ГОЛЯМ ТРАФИКАНТ.
2
4
 
17
 
! Отговори
талибантурист преди 7 години
Очаквайте сюрприз,от луд курортист.
1
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вардим ли?Бойкйоооо,какво пазиш бе?Пазиш си властта с всиучки средства,нищо друго не пазиш.Вече време сами да се организираме и да си пазим границата.Друго спасение няма.