Наказание от Белгия: Бежанец, пък си ходи у дома на почивка

Иракчани и афганистанци, търсели убежище, били на гости у дома
18 окт 2017 19:33, Екип на Dnes.bg
39
Наказание от Белгия: Бежанец, пък си ходи у дома на почивка
Снимка: архив, Reuters

Белгия отне бежанския статут на 44 мигранти, след като се установи, че те си пътували до вкъщи за ваканцията.

Пришълците, основно иракчани и афганистанци, подали документи в Белгия, че са преследвани в родните си страни и търсят убежище в ЕС. Докато очаквали окончателно решение по молбите си, 44-ма от тях отскачали до Ирак и Афганистан, за да прекарат ваканцията си с близките и познатите си. Те не само си почивали там, но и безпрепятствено са се върнали в Европа вече с новоиздадените им документи.

Нарушенията са установени за период от 18 месеца, съобщават местните издания.

На заловените измамници е отнет бежанският статут, а властите преценяват индивидуално дали да не ги лишат и от разрешителни за престой и да ги върнат по родните им места, тъй като животът им там явно не е застрашен.

Белгийският миграционен център пък съобщи, че кандидат-мигрантите вече могат да резервират пътуванията си до Европа по интернет.

Европол - европейската полицейска агенция, е установила над 17 000 профила във Facebook и в други социални мрежи, където трафикантите обявяват телефони за връзка и разписания за трансфер през Турция или през Северна Африка до ЕС. Практически мигрантите имат възможност да си поръчат кога и в коя европейска държава да бъдат доставени, като резервират пътуването си като туристическа почивка или в търсене на работа.

Трафикантите използват прийоми от пи-ар-а и рекламни способи, за да достигат до максимален брой клиенти, уточнява полицията.

Фактът, че пътуването е нелегално, е маскиран зад маркетингови техники като публикация на снимки на усмихнати хора и на богати градове. На страниците се публикуват фалшиви обяви за работа или статии, представящи възможностите за наемане на привлекателни заплати.

Полицията съобщава, че жертвите на трафикантите, излъгани в очакванията си, също се обединяват в групи в социалните мрежи, за да се предупреждават един друг за потенциални измамници и фалшиви работодатели.

Междувременно Европейската комисия съобщи, че през 2016 г. над 720 000 души са поискали бежански статут в ЕС. Най-големият брой от тях са сирийци, плътно следвани от афганистанци, пакистанци и нигерийци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: бежанцибелгия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Ebeme преди 6 години
Tezi ne sa nikakvi emigranti sled kato si xodiat na po4ivka oba4e Gei Pederaskata opravia v Evropa gi priemat i domove I'm davat I rabota a pak Evropeiskite grajdani da go dyxat. Sega dolna podloga politi4eska pederaska Evropeiska triabva da sprete da im pomagate na tazi Musolmanska sgan i da pomislete za Grajdanite na Evropa a tezi v Samoletite i obratno ot kadeto sa do6li.
20
0
 
14
 
! Отговори
Европейка преди 6 години
Какво се чудят властите в Белгия-незабавна депортация и толкова.Швейцария депортирала 137 такива нещастни бежанци.Значи,който иска,има начин.
19
0
 
17
 
! Отговори
@ преди 6 години
Белгийските власти толкова ли са дебилни, че се учудват на такива пътувания?Тези "бежанци" не ходят като нас на почивка на море или планина, ходи се обратно в махалите да договорят следващата жена, спазарят брак на някое от чаветата или уговорят как да прекарат останалата част от фамилията в Белгия.Мюсюлмани от Северна Африка, Ирак, Либия, Судан, Еритрея, Афганистан, Пакистан, Бангладеш, всичко се мести на социални в ЕС. Поканени са, приемат ги и си живуркат на социални.
18
0
 
18
 
! Отговори
Магазинера преди 6 години
Всички сте се хванали да коментирате тези мошенници, които си ползват парите за издръжка да си ходят дома, а никой нищо не казва за 17 хил заловени сайта, къзето миграцията към Европа е представена като екскурзия или възможност за работа. Тука е далаверата, ваканцуващите са дребни риби. Тях ще ги накажат за тарикатлъка
17
0
 
64
 
! Отговори
панализатор преди 6 години
В България бежанец 35 лв. на денв Белгия 35 едро на ден.В България работещ работи за около 20 лв. дене какво е справедливостаАко това е демокрация да ти пикам на нея
16
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На несемейните бежанци се полатат пари за секс услуги, това е естествена човешка потребност. Съответните услуги са поети от българските проcтитутки които са заляли цяла западне Европа и така припечелват от бежанците да изпращат в България на безработните си мъже и децата си, това е благодарение на членството ни в ЕС защото иначе българките нямаше да могат да проституират свободно в Европа и децата им щяха да гладуват или да крадат.
15
41
 
8
 
! Отговори
Турчин преди 6 години
Чак не е забавно да ви го набиваме, толкова сте безпомошни, дърпайте се поне малко бе медузи! !
14
1
 
55
 
! Отговори
Алоха преди 6 години
Искат да няма липса на работна ръка. Як плoдаж, да има деца и работници в бъдеще. Но така съсипват коренното си население. Живея в Берлин, днес бях на интервю за работа. За склад-имаше 10 калпака с мен и всичките шоколадово кафяви плешоци които приличат на хора. Ако ги нямаше щеше да ме вземат на работа. Е сигурно някой е бил по-добър от мен и не ме е бивало ще кажете. Но пък кво моята държава чакаше 20г за Европа, и плаща различни неща там сега. Кви са тия да ни взимат хляба??
13
0
 
57
 
! Отговори
Хммм преди 6 години
То още ли нялкой си мисли че тия бягат от война. Над 95 процента няма никаква заплаха от война. Просто 0вцити на Европа мислят че има кадърни от тия които да привлечат. Не сбъркали сте, те живеят още в каменната ера. Погледнете им държавите икономика с 98 процента износ на петрол. Ако нямаха петрол африканските държави щяха да привличат арабски берачи на банани сигурно.
12
35
 
2
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 6 години
До ПатриотаГледаи ти да не исчезнеш, ЕЙ
11
4
 
60
 
! Отговори
Патриота преди 6 години
Майка България сега има нужда от един Себастиян Курц който да забрани бурките и това необичайно облекло най-после да изчезне от улиците на християнска София.
10
58
 
2
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 6 години
До АнонименНие пък искаме да се забрани на женити да ходат не забрадини
9
0
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам в ЕС да се забрани жените да ходят с чувал.
8
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предаватзанаятана другите халал колячи на неверници.
7
0
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Със социала на почивка в Кабул в петзвезден хотел,Брюксели явно още не стопляте колко сте елементарни.
6
0
 
45
 
! Отговори
Бежанец с привилегии преди 6 години
До Анонимен 5Страх ги е да не им нарушат правата. Защото афганистанците, мароканците, сирийците и други подобни са със извънредни права и привилегии. Те са много ценни и косъм не трябва да падне от главите им. Те трябва да се чувстват в безопасност във Европа, трябва да бъдат обгрижвани на всяка цена. Това че извършват престъпления не е основание за арест или за изгонване. А и една камара правозащитници, адвокати и имами бдят зорко за всичко.
5
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ееее, тия белгиици се изложиха като кифалджии! Вместо да дадат на тия добри хорица допълнително некое евро за дребни харчове и да покрият пътните разходи до родините им и обратно, те сега се заяждат - безопасно било, незнам си кво , не знам си що.Са сигански работи ше праиме - викаме хорицата да идват, са па ше ги гониме ....
4
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"...а властите преценяват индивидуално дали да не ги лишат и от разрешителни за престой и да ги върнат по родните им места..."===И какво има да преценяват властите, не мога да разбера. Гонете ги и толкова.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПК на границата
2
6
 
11
 
! Отговори
Саранди преди 6 години
нека да идвват ва рабута има за сички усобино в германиа дюнери магазине за телефони много хора са тарсят