Чудо ли е: 50 000 германци предпочетоха BG пред родината

Поставени са в челните места на чуждите касти у нас
9 юли 2018 07:10, Петя Славова
139
Чудо ли е: 50 000 германци предпочетоха BG пред родината
Снимка: архив, Булфото

Близо 50 хил. германци живеят в България. Това ги поставя в едно от челните места на чуждите касти у нас като бройка, показват цифрите на дирекция "Миграция" към МВР, както и на данните от различни статистически проучвания. Заради свободното предвижване в Европа обаче цифрата постоянно варира и не може да е напълно точна, пише "Монитор".

Данните са категорични, че хиляди граждани на една от най-предпочитаните западни дестинации са избрали родината ни за последните десетина години и са се установили трайно, като дори са получили разрешение за постоянно пребиваване у нас, въпреки че такова не им е необходимо като граждани на ЕС. В повечето случаи то е издадено на базата на различни критерии.

Според Закона за чужденците в Република България това може да е на основание образование, или иначе казано студенти, приети на редовно обучение. Годишно с такива документи у нас се сдобиват около 6 хил. чужденци, много от които са жители на страни извън ЕС. Една немалка част от тях са хора от общността, а именно германци, които залагат на висше медицинско образование у нас.

Другият критерий, по който чужденците получават така желания документ, въпреки че са жители на ЕС и могат спокойно да пребивават и без него у нас, е осъществяването на търговска дейност.

Така близо 1500 немци правят бизнес в страната ни. Останалата бройка е основно на германски пенсионери, които са предпочели да живеят в България, тъй като с пенсия от минимум 1200 евро те изживяват старините си достойно в пределите на родината ни.

Бройката на по-възрастните германци обаче не е ясна, тъй като дирекция "Миграция" не ги разделя по години, въпреки че според последните доклади около 70% от немците у нас са възрастни хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
5
 
5
 
! Отговори
кенефа на Европа преди 5 години
До шматкаПревърнаха ни във старчески дом на европа!
114
2
 
14
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Авторката да провери какви са им пенсиите преди да пише небивалици ! Пенсиите били от минимум 1200 евро... Няма такова нещо. Пенсиите в Германия започват от 680 евро минимална до към 1300 максимална. Хората там масово нямат свои жилища и след плащане на наем и консумативи, често им остават 200-300 евро. Най-ниските западни пенсии са в Германия. Затова и хората бягат, иначе много са принудени да работят до гроб,за да оцелеят.
113
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз да съм,и аз ще бягам
112
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква ирония.Бягат от страната която изградиха и я оставят на ***.
111
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз и семейството ми също се прибираме след близо 14 години в Германия.Една чудесна страна,която беше превърната в бунище от канцлерът Меркел.Тук хората вече се страхуват да излизат,атмосферата се промени,има страх и то основателен.Меркел обаче каза,че ще пуска по 200 000 нови мигранти на година.Това ще взриви страната.
110
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е вярно. Аз работя повече от 40 години в туризма и основно с германци. От една година имам наемател германец - пенсионер, който се премести за постоянно в България. Всеки момент очаквам още един наемател от Германия, който също за постоянно се мести при нас, също пенсионер. В момента иам също така наемател германец , млад човек, IT специалист. На него много му харесва тук, а и няма проблем с работат си. Тя може да се работи от всякъде. Така ,че това е истина.
109
7
 
16
 
! Отговори
шматка преди 5 години
След 20г България ще прилича на старчески домЗападни бедни пенЦионери и милион сегашни гастърбайтери ще куцукат по улиците
108
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ABE IMA HORA VZIMAT I 870? PENSIA ZAVISI KAKVO SA RABOTIL I KAKVO SI VNASIAL TAKA GERMANIA OT DEN NA DEN POCHERNIAVA STAVA AD CHERNITE SE UVELICHAVAT GLOBALISTITE NIAMAT TARPENIE DA UNIJOJAT EVROPA DEMOGRAVSKI S CHERNO VCERA NASELENIE PO NATATAK MOJE I MLADI GERMANZI DA IDVAT KOITO GERMANKI I GERMANZI NE ISKAT DA SE MESHAT S CHERNI SHE BIAGAT V UNGARIA POLSHA CHZEHI
107
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не само че са малко немците с пенсия 1200 и повече евро, но и ще е коректно да напомним, че за разлика от България, във всяка друга страна от ЕС пенсиите се облагат и с данък общ доход, здравните осигуровки не са 10 евро месечно, билетчето за автобуса не е 1-2 евро и още много дребни, но скъпи подробности
106
5
 
5
 
! Отговори
Чужденец преди 5 години
"тъй като с пенсия от минимум 1200 евро" - български глупости! В Германия няма минимална пенсия, а средната е около 1250. Ама средната не е минимална. С тези 1250 в Германия е ***, а в Бг знаете как е.
105
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами браво на тях добре дошли дано да ни научат на култура обноски манталитет че и ние да ги достигнем някой ден
104
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пропаганда.
103
2
 
22
 
! Отговори
,.,.,. преди 5 години
Чудо ще е ако 50 000 български пенсионери с български пенсии-подаяния могат да си позволят, да предпочетат да живеят в Германия.
102
6
 
11
 
! Отговори
:) преди 5 години
Да не са от германските турци.
101
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При наем от 500 евро за 2 стаи...Сигурно в някое село в Източна Германия. В голям или просто хубав град, дори да не е Мюнхен или Хамбург, за толкова се намира студентска стая, а едностаен и без парното може доста да надхвърли сумата.
100
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По едно време англичаните така се бяха засилили, ама като видяха каква е мор по селата от престъпност, нещо си обраха крушите. Да видим немците как ще приемат сблъсъкът с реалността.
99
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с това НСИ бе,НСИ казва истинската бройка на родени и мъртви през годината и според официалните ведомости колко е средната официална заплата,колко са заети и според списъците колко са безработни ОСТАНАЛИТЕ ЦИФРИ СА САМО ПРЕДПОЛОЖЕНИЕ КЪМ МОМЕНТА!!!Непрекъснато някой заминава,друг се връща,един се ражда,за съжаление двама умират,един се отписал от българските списъци,друг не се вписал,трети го няма но по списък е тук КАТО ДЕЦАТА В СТОЛИПИНОВО ДЕТО СА ПО ГЕРМАНИЯ например!!Стига истерии!!
98
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако имате пари и няма престъпност,бюрократщина,терор,България е идеално място за живеене,с красива природа,море,минерални извори,реки и много добър климат!
97
12
 
6
 
! Отговори
емиграция преди 5 години
Злорадстват червените, но то си е така. Не били 50 000. То в статията се казва, че точната бройка не се може да се определи, но те си знаят своето...Преди 100 години в България са се преселили и чехи, словаци , и др........ВОЙВОДОВО се казва селото близо до Мизия. По къщите ще ги познаеш, но червените си знаят....Да живее СССР.
96
5
 
24
 
! Отговори
иван гешев преди 5 години
50,000 германски пенсионери може,ха сега да си представим 50,000 български пенсионери как се иэнасят вГермания с миэерните си пенсии...Гьобелс г.вна да яде пред Цвъки.