Плакат с надпис "Единството, глупако!" в кабинета на Туск

Преди да защити границите си, Европа трябва да опази същността си!
16 ное 2019 20:00, Елка Василева
50
Плакат с надпис "Единството, глупако!" в кабинета на Туск
Доналд Туск. Снимка: архив, Reuters

Преди да защити границите си, Европа трябва да опази същността си - ценностите си за единство, съпричастност и законност. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в реч за откриването на учебната година в Колежа на Европа в Брюж.

Туск говори за отношенията с Москва, за кризата с Гърция, за оттеглянето на Великобритания, за миграцията и за бъдещето на ЕС. В кабинета ми е окачен плакат с надпис "Единството, глупако!" и ще го оставя там за всеки случай, каза той.

Русия не е наш стратегически партньор, а стратегическият ни проблем. Санкциите срещу Москва бяха удължавани при целия ми мандат, посочи Туск.

Европа няма да бъде суверенна без приобщаването на Балканите и без независима Украйна, добави той.

Туск отбеляза, че неведнъж в изтичащия си мандат се е налагало да убеждава държавите от ЕС да запазят единство при продължаването на санкциите срещу Москва, както и при преговорите с Лондон и за оставането на Гърция в еврозоната. Той съобщи, че при преговорите по гръцката криза е оставало много малко до взимането на крайно решение, предложено от Германия и Нидерландия.

По думите на Туск при споровете около въвеждането на задължителни квоти за разпределянето на мигрантите в ЕС се е стигнало до силни спорове. Беше по-лесно да се въведат квоти, отколкото да се защитят границите. Разбра се, че защитата на бежанците не трябва да бъде в противоречие със задължението към собствената ни гранична сигурност, посочи той.

Туск за пореден път изрази надеждата, че с поредната отсрочка за оттеглянето на Великобритания от ЕС, освен до "продължения", "мачът" може да стигне и до "дузпи". По неговите думи всичко това дава възможност британците да преосмислят желанието си да напуснат.

Туск каза, че при много от своите срещи е чул мнението, че с напускането си британската страна ще стане "второразреден играч". Направих всичко по силите си Лондон да получи повече време, добави той.

Туск призова Европа да не преминава на различни скорости на развитие, защото това вече се е случвало след Втората световна война. По неговите думи не може да се поставя избор между бързото разширяване или разпада на ЕС. Той порица президента на Франция Еманюел Макрон заради скорошното противопоставяне на Париж на предложението за даване на начало на присъединителни преговори със Скопие и Атина. Туск определи Макрон като "безспорен водач" и надежда за бъдещето.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Полска пияна гарга...Виждали ли сте?
34
1
 
8
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Единственото, за което е прав е "***"!
33
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Туск е моят президент, Радев е ку чка на Путин,
32
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И каква е Москва щом не му е партньор? Личните глупости на такъв пост нямат никакво значение. Приискало й се и на жабата да я коват като гледала как подковават коня, та и неговата работа същата. Хиена в сянката на лъвове.
31
2
 
11
 
! Отговори
Ррр преди 4 години
А какъв е ефекта от санкциите гусина с измислената длъжност президент на ЕС....А Германията що не спазва санкциите....окачи си друга табелка в кабинета и да пише Туск е тъ..п
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
полша и украйна са големи ама няят атомни бомби.--------Да, ама са толкова близо до Просията, че използването на атомни бомби е все едно Путин сам да си простреля крака.
29
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руските *** масово ругаят Туск защото той е имал смелостта да им каже истината в очите.
28
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Туск е умен политик и Полша е много по-добре от Русия.
27
6
 
5
 
! Отговори
Никодим Ангелов преди 4 години
Полша първо да се справи с алкохолизма, аз толкова пияни хора не съм виждал никъде.. а съм бил в някой от набедените за такива държави, включително и Москва, Русия! Може би само в Лондон съм виждал нещо подобно! Но това което видях в няколко града в Полша.. ме разтърси!!!
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
полша и украйна са големи ама няят атомни бомби.
25
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
300 години малко ли са? Като се има предвид, че за това време са успели да превземат и Москва, не е зле. Полша и Украйна заедно са по-големи от Просията като население.
24
6
 
9
 
! Отговори
Евреино мерзък преди 4 години
До Захари Стояновдуржавата Полша е почти толкова измислена както и държавата УкрайнаПослака държава е имало не повече от 300 години (сумарно) а т.н. Полски крале са всъщност различни Пруски или Руски еврей Поляците са почти толкова тъппи като Украинците нас окупатора САЮ ни изрекетира 2 милиарда долара и 185 милиона кубика прескъпа газ, докато Полските умници дадоха 38 милиарда долара и си купиха прескъпа газ чак до 2026Скоро в Полша ще има гладни бунтове като в Украйна
23
3
 
9
 
! Отговори
Послкия фъфльо преди 4 години
Туск ......само ги погледнете "лидерите" на "обединена" европа ...
22
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя е по-противен и от Плевнелиев.
21
15
 
7
 
! Отговори
Захари Стоянов преди 4 години
По-малък грях е да обереш черква и манастир, отколкото да клеветиш пред олтара на историята и на събитията, че руското правителство имало братски, честни и благородни намерения, когато е стъпило в земята ни да ни освобождава. Ще ни се смеят ташкенците, афганците, черкезите, бухарците и арменците, за които същата Русия не по-малко кръв е проляла. Ще ни кълне Полша, тая китка на славянството, която руските железни автократи три пъти хайдушки разделиха помежду три царства, с бесилници и с колове окичиха цели градове и села.
20
4
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
"Няма славянин южен или западен, няма свесен човек, кой би имогъл да съчувствува на такава абстрактна идея, каквато е тази на русите, с осъществяването на коя се поглъщат цели народности, отделени една от друга с история, литература, нрави, обичаи. С химическото сливане на подобни народности става композицията на робството, на яда, кой приима почти цяло столетие болната Полша." Христо Ботев
19
13
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Eвропа няма изгода от конфликт с руснаците, но европейците не може да се кланят на Путин. Туск е умен политик.
18
1
 
5
 
! Отговори
До стар чвор преди 4 години
Тази глупост откъде я измисли? Ти като пишеш поне сам вярваш ли си ? Няма такава новина в интернет, нито ти самият можеш да посочиш достоверен източник. Аман от фалшиви новини.
17
7
 
6
 
! Отговори
Слав Караславов преди 4 години
"Русия не е наш стратегически партньор, а стратегическият ни проблем. Санкциите срещу Москва бяха удължавани при целия ми мандат, посочи Туск."----------------------------------------------Вероятно Туск ще ни зарадва с някаква стратегическа идея за решаването на проблема Аз ще го подкрепя! Напр. Русия да се премести зад Урал, а в европейската част да се заселят мигрантите, които постоянно ни създават ядове. И украйнците да ги пазят и превъзпитават!!!
16
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Май не е много добра идея да санкционираш държава дето може да ти изпари цялата държава за 30-40 мин.Тоя ще да е европейски американофил. Реално Европа няма никаква изгода от конфликт с руснаците.