Фон дер Лайен: ЕС да работи с доставчици на газ, на които може да се разчита

Според нея Русия ще продължи да използва газа за политически цели
7 фев 2022 15:45, Нели Христова
255
Фон дер Лайен: ЕС да работи с доставчици на газ, на които може да се разчита
Снимка: БГНЕС

Налице са все по-ясни знаци, че Русия ще продължи да използва газа за политически цели, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на конференция, организирана от няколко германски медии, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

За да гарантираме независимостта си, трябва да работим с доставчици на газ, на които може да се разчита, допълни тя.

Според Фон дер Лайен ЕС ще сключи партньорство със САЩ за енергийна сигурност и увеличение на доставките на втечнен природен газ.

ЕС ще преговаря и с други производители на газ, например Норвегия, за повишаване на доставките. Освен това Европа може да подобри ползването на собствените си газохранилища, а и да увеличи вместимостта им, допълни председателката на ЕК.

Според нея Русия очевидно няма намерение да увеличава доставките на газ за Европа въпреки голямото търсене и високите цени, което по думите й е "много странен начин за правене на бизнес от страна на "Газпром".

Изявлението на Фон дер Лайен идва, след като стана ясно, че руският гигант не е заявил допълнителни количества транзит през пунктовете "Суджа", "Сохрановка" и "Велке Капушане".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички в ЕС и НАТО дрънкат,че Русия използва газа за политически цели, но никой не посочва как. Ако руснаците искат просто ще спрат газа за ЕС и да да видим тогава какво ще става. Обаче руснаците си доставят газ за Европа,даже над заявените по договори количества. А къде е американския газ? Отговор - отива в Китай? Та кой е надеждния партньор?
182
0
 
10
 
! Отговори
Поп Грую преди 2 години
Не, драга ***. Вие, наrлосаксите, използвате газта за политически цели! Руснаците да не са луди, че да оставят тръбата да минава през Укрия? Руснаците ви направиха нова тръба, но тя не ви харесва, защото няма кой да пълни гушите на укpите, нали? И сега укрите и шляxтaта не могат да изнудват руснаците, нали? Harла, двулична craн.
181
2
 
4
 
! Отговори
сливи за смет преди 2 години
Колко дизел че избуе танкера докато стигне Ойропа хаха.Газ за дизел а дали си струва
180
2
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
Умните разбират нещата с главите си ,глупавите с гърба си.ЕС е от вторите ,само ,че завлича и нас .Евтина газ само от изток останалото са фантазии.
179
4
 
11
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Всъщност ненадежден партньор е ЕС. След като едностранно променя правилата и се стреми да изгони Газпром от европейския пазар. Самият Газпром изпълнява ВСИЧКИ сключени договори, на съответните цени, НЕ Е ДЛЪЖЕН да подава допълнителни количества. САЩ пък ту пращат танкери, ту ги пренасочват към Азия, от "солидарност". Катар пък предложи на ЕС газ при толкова унизителни условия, за които Газпром може само да мечтае! Изобщо брюкселските простотии край нямат... *** к'во да ги правиш!
178
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в какъв съюз на алчници и лицемери се озовахме , вообще не се интересуват от нас , важна им е територията , магистралите да си карат стоките и да им ядем вмерисалите сирена
177
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комисарката е с опит и практика от международен обхват. И е много по запозната от които и да е от коментиращите. Смешно и глупаво да се сравнява с български политик , който нито има контакти и познания в международен план.
176
4
 
2
 
! Отговори
Баба Ванга преди 2 години
Че я викате Меркел да ви оправя бакиите ама ще е късно
175
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До223 Христов. Как ще сравняваш Виденов бил адекватен. Та как постъпи спомняш ли си България е в НАТО и ЕС , а той отиде на парад в Москва. Какво поведение това. !?!?. Мястото на България е било винаги в Европа- културно, духовно, финансово , политически от векове за векове.
174
11
 
2
 
! Отговори
Чък Норис преди 2 години
Много е права. С това извиване на ръцете трябва да се спре.
173
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
214-и на теб ША ти се сбръчкат топките "ако ги имаш де" ако ни ВРЪТНЕ КРАНЧЕТО Русия. То затова щатите купуват като луди нафта от Русия. ША чекате топки от тях.
172
4
 
19
 
! Отговори
Сиреч преди 2 години
Газпром не желае да пълни гушата на Украйна. Построиха Северен Поток. Но не били "сигурен доставчик".Тази женица не е адекватна. Гответе се за хиперинфлация.
171
6
 
16
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Виденов беше по-адекватен от тази мумия.
170
4
 
21
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
В Брюксел трескаво търсят външен враг, за да замажат вътрешните си провали. Факт. ПП. Никой не се интерекува от умиращата Европа на вум'ията урсула и см'ърдящите и комисари.
169
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоест някой да и продава на цени под пазарните е нема как да стане.А Норвегия скоро ще е аут като доставчик от Сащ е скъпо както и от Катар.
168
1
 
21
 
! Отговори
Истината преди 2 години
С възможностите на Норвегия и бавните доставки от САЩ кризата ще се задълбочава. Нещата отиват на затваряне на индустрии
167
1
 
8
 
! Отговори
потурко преди 2 години
Тая има ли пари? Щото пък аз имам заеми за учебници за малкия и неплатени сметки Да се договорим казвам .
166
0
 
20
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 2 години
ЕС колкото газ са договорили с Русия толкова получават. А Китай също очаква газ от Русия.
165
4
 
13
 
! Отговори
загорял калпак преди 2 години
Малко ми е дърта иначе бих я откъртил след кило ракия.
164
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кинти и корупция е тази жена КК