Макрон обеща да преоцени бруталната пенсионна реформа

Според Марин Льо Пен това е поредната "маневра" за гласове
12 апр 2022 12:28, Йоана Цонева
29
Макрон обеща да преоцени бруталната пенсионна реформа
Снимка: БГНЕС

Предложението на Еманюел Макрон за смекчаване на планираните пенсионни реформи е "маневра" за привличане на гласоподаватели преди втория тур на президентските избори във Франция, но той все пак ще изпълни първоначалните планове, ако бъде преизбран, заяви крайнодясната кандидатка Марин Льо Пен, предаде "Ройтерс".

"Това е маневра на Еманюел Макрон, за да се опита да спечели или поне да смекчи съпротивата на левите избиратели", каза Льо Пен във вторник в интервю за радио "Франс Интер".

По време на кампанията си в бившето индустриално сърце на Франция Макрон заяви в понеделник, че е готов да промени планираната пенсионна реформа, която е в основата на програмата му за преизбиране.

Още по темата
"Готов съм да променя сроковете и да кажа, че не е задължително да направим реформата до 2030 г., ако почувствам, че хората са твърде разтревожени", каза Макрон. По думите му той също така е готов да "отвори вратата" за увеличаване на пенсионната възраст в страната от сегашните 62 години на 64 години, а не на 65 години, каквото беше първоначалното му предложение.

"Той вероятно осъзнава, че това е брутална и нечувана социална политика", каза Жордан Бардела, помощник на конкурента му Марин льо Пен, пред телевизия France 2, добавяйки, че все още вярва, че Макрон ще продължи да настоява за увеличаване на пенсионната възраст до 65 години.

Френският министър на финансите Бруно Льо Мер, съюзник на Макрон, заяви пред телевизионния канал CNews, че Макрон не е променил плановете си за пенсионната реформа и все още е "напълно решен" да я осъществи.

"Ще се придържаме към (минималната възраст от) 65 години, но ще има възможности за обсъждане на подробностите", каза Льо Мер.

Мануел Бомпар, ръководител на кампанията на крайнолевия кандидат Жан-Люк Меленшон, който зае трето място на първия тур, заяви, че не е съгласен с предложенията за пенсиониране на Макрон и Льо Пен.

"Казвам на Макрон това: Ако наистина иска да се хареса на нашите гласоподаватели... трябва да поеме ясен ангажимент", каза той.

В изказване по телевизия Public Senat Бомпар посочи споменатата от Макрон възможност за провеждане на национален референдум за минималната пенсионна възраст.

Според проучване на Ipsos-Sopra Steria, цитирано от Public Senat, 23% от избирателите на Меленшон сега биха подкрепили Макрон, 15% - Льо Пен, а други 62% не са взели отношение.

Макрон и Льо Пен си размениха остри критики в понеделник, докато се опитваха да привлекат левите избиратели, които сега са изправени пред трудното решение дали да дадат гласа си за крайно десен популист или за либерал, когото много опоненти заклеймяват като "президент на богатите".

Припомняме, че след обявяването на резултатите от първия тур Меленшон заяви, че "нито един глас" не трябва да отиде при крайнодесния кандидат Марин льо Пен, като по този начин подкрепи Макрон.

На първия тур Макрон получи 27,8% % срещу 23,1% % за лидера на крайната десница Марин льо Пен, показват данните след 100% преброени бюлетини.

На трето място с 22% от гласовете се нарежда Жан-Люк Меланшон.

Основателят на движението Реконкиста Ерик Земур събира 7,1%. Ръководителката на столичния район Ил дьо Франс, кандидатката на републиканците Валери Пекрес - 4,8%, а кметът на Париж, кандидатката на Социалистическата партия Ан Идалго - 1,8%.

След обявяването на предварителните резултати Ан Идалго призова поддръжниците си да подкрепят Макрон, а Земур призова привържениците си да гласуват за Марин льо Пен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Макарона продължава да се усуква окол кокала.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Решението е едно - плащайте колкото се може по-малко данъци, пенсии надали някой ще вземе отсега нататък. В БГ поне е ок, че повечето работодатели осигуряват на минимална, а пък дават кеш останалата част. В чужбина е по-трудно, защото те скубят поне 40 %.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това звучи малко като изказването на Киро, боцнете се 60%, пък ще видя да ви махна зелените сертификати, гласувайте за мен, пък ще помисля дали да не направя минималната възраст за пенсиониране 65 години през 2031, не през 2030?
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Залъгва мат'риала да му пусне бюлетина. Не, че нещо зависи от стадото. След 2 години гаврра с оффцете, пак ще бъде назначен служебно от машинното гласуване и мъртвите души, които ше го преизберат за радост на кукловосите му.
12
3
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
И ДВАМЦАТА СА ЗЛИ ЗЕЛЕНООКИ ГАДИНКИ!! ИЗОБЩО ДА НЕ СЕ ЛЪЖЕ НЯКОЙ , ЧЕ ЩЕ ИМА ГОЛЯМА ПРОМЯНА БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ КОЙ ОТ ТЯХ СПЕЧЕЛИ!
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато нормален политик обяви подобни мерки, това е "популизъм", а когато ги обяви либераст като бабоебецът Макарон, това е "грижа за хората". Въпреки това бабоебецът няма да спечели, хората може да са наивни понякога, но не са глупави.
10
3
 
7
 
! Отговори
Taню преди 2 години
След 50 годишна възраст почти всички мъже ,а и доста от жените стават безполезни,да не говорим за болести ,и е безмислено да работят повече.30 години труд в един живот е напълно достатъчен да ни осигури старините. >Напълно съгласен съм с теб. На 50 след толкова блъскане, ставане рано, спане като пребит, мнозинството от хората се превръщат в ходещи торби. Колко, пък, да си нископлатен, ако да не си събрал за сл. 10-20 години живот + някаквата соц пенсийка от държавата?!?
9
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 50 годишна възраст почти всички мъже ,а и доста от жените стават безполезни,да не говорим за болести ,и е безмислено да работят повече.30 години труд в един живот е напълно достатъчен да ни осигури старините.
8
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тоя ако си го изберат пак след всичката гадост дето им стовари си го заслужават
7
1
 
25
 
! Отговори
123 преди 2 години
Такива като Макрон са пионки на Глобалистите.
6
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъже като възрастен парижани.
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-много е лъже преди избори и ваксинация. :-)
4
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този иска да лази по нервите на хората за да се набодат с експериментална течност сега се прави на демократ.
3
0
 
23
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
на Франсетата май малко им беше колко ги Млатиха по Площадите и Булевардите на Париж, Жълти Жилетки, Анти-КОВИД протести, бяха млатени като животни!
2
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
лъже като за последно
1
1
 
21
 
! Отговори
Асан преди 2 години
По избори и Макарон дава пари като Тиквата и Урсула :)))