Най-големият търговец на петрол спира търговията с Русия

Компании в целия свят са подложени на засилен натиск да изолират Москва
Обновена: 14 апр 2022 11:10 | 14 апр 2022 11:10, Йоана Цонева
62
Най-големият търговец на петрол спира търговията с Русия
Снимка: БГНЕС

Haй-гoлeмият нeзaвиcим тъpгoвeц нa пeтpoл в cвeтa Vіtоl Grоuр щe cпpe дa тъpгyвa c пeтpoл и пeтpoлни пpoдyĸти oт Pycия дo ĸpaя нa гoдинaтa. Xoлaндcĸият тъpгoвeц нямa дa cĸлючвa и нoви cдeлĸи зa тъpгoвия c pycĸи cypoв пeтpoл и пpoдyĸти. Toвa cъoбщи СNN, пoзoвaвaйĸи ce нa cвoи изтoчници. Vіtоl пoтвъpди инфopмaциятa, нo нe ĸoмeнтиpa нoвинaтa.

Oт нaчaлoтo нa ĸoнфлиĸтa мeждy Pycия и Уĸpaйнa, ĸoйтo зaпoчнa пpeз фeвpyapи, Cъeдинeнитe щaти, Oбeдинeнoтo ĸpaлcтвo, Kaнaдa и Aвcтpaлия oбявиxa зaбpaнa зa внoc нa pycĸия пeтpoл в cтpaнитe cи.

Обемът на руския петрол, с който работи Vitol, "ще намалее значително през второто тримесечие, тъй като текущите срочни договорни задължения намаляват", заяви по електронната поща говорител на компанията. Тя възнамерява да преустанови търговията със суров петрол и продукти, освен ако не бъде разпоредено друго, и "очакваме това да приключи до края на 2022 г.", информира Bloomberg.

Базираната в Женева фирма потвърди, че няма да сключва нови сделки за суров руски петрол и продукти. Покупките на компанията след нахлуването на Русия в Украйна са част от предварително сключени договори.

Още по темата
Съобщението на Vitol дойде, след като съветник на украинския президент Володимир Зеленски изпрати писмо до ръководителите на компанията и други търговци, в което ги помоли да прекратят бизнес отношенията си с руската индустрия за изкопаеми горива, за да прекъснат паричните потоци, подпомагащи финансирането на инвазията.

Компаниите в целия свят са подложени на засилен натиск от страна на правителства и акционери да изолират Москва. Най-големите петролни компании BP Plc, Shell Plc и Exxon Mobil Corp. обявиха плановете си да се откажат от дяловете си в инвестиции, свързани с Русия, тъй като предприемат стъпки за прекратяване на сделките с тази страна. Междувременно много европейски банки ограничиха търговското финансиране на руски стоки.

Макар че САЩ забраниха руските енергийни продукти, много европейски държави все още разрешават вноса им.

Рафинериите в Индия и Китай също продължават да купуват руски петролни продукти - директно от Москва или чрез търговци. Индия започна да повдига въпроси относно печалбите на търговците, като заяви, че цените са по-високи от обявените.

Частните търговски фирми като Vitol и Trafigura Group, както и Glencore Plc, продължават да товарят и продават товари с руски суров петрол след избухването на войната в края на февруари.

Търговските фирми понякога подписват дългосрочни или предплатени договори с производители като руската компания "Роснефт" за закупуване и натоварване на определено количество петрол всеки месец, а също така купуват и продават товари ежедневно на спот пазара. По-рано тази седмица Glencore и Trafigura заявиха, че ще продължат да спазват дългосрочните си сделки. Glencore обаче заяви, че не започва нов бизнес с Русия, докато Trafigura заяви, че е намалила руските обеми.

Миналия месец главният изпълнителен директор на Vitol Ръсел Харди заяви, че компанията е спряла спотовия си бизнес в Русия, но все още изпълнява дългосрочни договори и все още изчаква да вземе решение дали да продаде дела си в петролния проект "Восток" на Роснефт.

Pycия e втopият пo гoлeминa изнocитeл нa cypoв пeтpoл в cвeтa, cлeд Cayдитcĸa Apaбия, и зaдoвoлявa 14% oт глoбaлнитe дocтaвĸи минaлaтa гoдинa, cпopeд MAE.

Цeнaтa нa cypoвия пeтpoл Вrеnt ce пoĸaчи в нaчaлoтo нa мapт дo 139 дoлapa зa бapeл, ĸoeтo e 14-гoдишeн вpъx. Цeнaтa oтнoвo пaднa дo oĸoлo 107 дoлapa.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алекс гледай на тебе да не ти врътнат кранчето. За твое добро ти го казвам.
50
6
 
24
 
! Отговори
дедо от село преди 2 години
Не мога да разбера колегите които цени на петрола и газа. Е, мен не ме интересува каква е цената на дизела,бензина и газа в германия или в другаде в ЕС. Мен ме интересува тук в България. Не получавам 5000 евра та да плащам 3лв за дизел или бензин. Който иска 5лв. дизел или бензин да ходи в Германия и да мие чинии.
49
32
 
18
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Руската мечка е на бесилото и примката се затяга.Скоро ще и ритнат столчето.
48
12
 
10
 
! Отговори
Дивергент преди 2 години
И вече не е на-големият търговец на петрол.
47
28
 
12
 
! Отговори
Вуйчо преди 2 години
И Русия да върне на Украйна ядрените оръжия които тя и предаде 1994 съгласно договора от Будапеща
46
7
 
50
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Като гледате постоянно растящите цени на всичко се сещайте и за санкционерите на Русия и ''далновидните'' им санкции срещу енергоносителите и и не само на тях! Русия за който не е в час е и най-големият производител и износител на азотни торове и на пшеница в света!
45
11
 
35
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Тези санкционери на Русия явно толкова са изк.фели от злоба, че не вдяват елементарната пазарна логика, че изключването на всеки световен производител и износите на определена стока качва цената и главоломно!
44
10
 
42
 
! Отговори
до 44 от славянин преди 2 години
ес не само ще се разпадне, но ще се разпаднат и някои от съставните му части!
43
9
 
32
 
! Отговори
до 48 от славянин преди 2 години
До края на годината пертолът ще стане 200 долара за барел! Честито на печелившите!
42
45
 
20
 
! Отговори
очаквано преди 2 години
До края на годината Русия ще стане малка бензиностанция на край света без клиенти. Сега Путин разрушава градове в Украйна, но разрушава и Русия.
41
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА Я КАМИЛАТА Я КАМИЛАРЯ
40
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно някой иска ТСВ. Мисля че това е ВПК на сащ. Петролната фирма е един подизпълнител.
39
15
 
43
 
! Отговори
БАНко преди 2 години
ИМА ЛИ ДРУГ БОЛЕН МОЗЪК , ОСВЕН БАЙДЪНЧО , КОЙТО ДА МИСЛИ ,ЧЕ РУСИЯ НЯМА ДА СИ ПРОДАВА ДОБИТИЯ ПЕТРОЛ ??? ИНДИЯ ВЕЧЕ ДОГОВОРИ ДОПЪЛНИТЕЛНИ КОЛИЧЕСТВА ПРИ ПОСЕЩЕНИЕТО НА ЛАВРОВ ПРЕДИ ДВЕ СЕДМИЦИ !!! А ТОЗИ ТЪРГОВЕЦ НЕ ПО СОБСТВЕНО ЖЕЛАНИЕ СПИРА ДА КУПУВА , А ПО НАРЕЖДАНЕ НА КРАВАРНИКА - ИНАЧЕ ФАЛИТ !!! СВЕТОВНА МАФИЯ , БРАТЧЕТ !!!
38
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До европеец Бре, какъв си "европеец". Кон с капаци с IQ 60. Какъв руски канал те гони, какви опорки? На вас елементарните само опорки са ви в главата. Хубаво, СССР замина в историята. Знаеш ли кое в момента също е в процес на заминаване? ЕС. И САЩ. След по-малко от две десетилетия ще се чудиш откъде ти е дошло. Това, впрочем, е типично за всички вас, които отказвате да мислите и очаквате купените пропагандни медийки и популистките политици да мислят вместо вас. Безсилно, елементарно човече си.
37
39
 
12
 
! Отговори
Кики преди 2 години
В знак на солидарност и подкрепа нашите русофили започват да пият петрол , така ще стабилизират цените на международните пазари.
36
33
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чеченците махнат ли кучето на Путин Кадиров, нема да имат петрол, петрола е в кавказкия регион :))) Ако отрежат и патоците, край :)))
35
31
 
10
 
! Отговори
европеец преди 2 години
До 36. Това сам ли си го измисли или го чу по някой руски канал? Не разбрахте ли, че с тези евтини опорки на кремълската пропаганда вече омръзнахте и сте смешни и жалки. Помня как пак така сривахте и "гнилия" капитализъм миналиявек, пък той си е жив, богат, развит и демократичен. А в клоаката на историята заминаха сесесере и соц лагерът.
34
37
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Само така. Пълен тормоз за империята на злото. А разни тролчета тука, дето се опитват тука да ни убеждават, че просията няма да страда и че едва ли не другите ще загинат, да си наврат кремълската пропаганда отзад в червените дирници.
33
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Реално погледнато единствените държави въвели "санкции" на Русия са единствените, които имат външен дълг от над 10,000$ на глава от населението. С две думи всички, които живеят в лукс на заем се обявиха за добрите в света. Жалко, че България се наредихме до всички най-бедни държави... Така де... До всички най-богаги на външен дълг. Кирчо и Кокорчи засилено работят да изтеглят възможно най-много и същевремено да ни вкарат в еврозоната за да ни превърнат в роби на световната банка.
32
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега само остава да им спрът патоците и край, ще ходят до Луната, ако могат разбира се :)))