Забрана на руския петрол ще повиши цените

ЕС очаква повишена инфлация
4 май 2022 20:38, Росен Стойчев
42
Забрана на руския петрол ще повиши цените
Снимка: БГНЕС/EPA

Европейските страни, които вече се борят с рекордни нива на инфлацията, рискуват да влошат положението си с решението да преустановят руските доставки на петрол, пише Bloomberg.

Въпреки че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща, че планираното ембарго ще бъде въведено "по начин, който позволява на нас и нашите партньори да осигурим алтернативни маршрути за доставки", германският министър на икономиката Роберт Хабек предупреди, че най-голямата икономика в региона ще пострада, позовавайки се на възможността от недостиг и допълнителен натиск върху цените в посока нагоре.

Ходът е разглеждан като по-управляем отколкото при възможно нарушаване на потоците на руски природен газ.  Забраната на доставки на руски петрол ще увеличи инфлацията в ЕС.

Още по темата

ЕС отдавна изчислява дали може да се лиши от водещия си доставчик на енергия, след като получи над една четвърт от вноса си от Русия през миналата година. Природният газ, който основно е транспортиран по газопроводи, е по-труден за замяна и доставките на втечнен природен газ от други източници по море не биха могли да покрият недостиг. Международният валутен фонд посочва, че брутният вътрешен продукт на блока през 2023 г. ще е по-нисък с около 3% без вноса на руски петрол и газ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: петролЕСикономика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма лошо.
30
13
 
2
 
! Отговори
Калин преди 2 години
Искам руски петрол. Дайте ми руски бензин и нафта. Искам и руски одеколон. Искам си москвича и запорожеца и жигилата / нищо че е открадната от ФИАТ /. Искам децата ми да учат там. Искам да живея в Сиктифкар, във Владивосток, в Магадан. Искам да се редя на опашки с месеци за визи за Гърция, Турция, Австрия, Италия, Франция, Испания....Искам да ме подстригват насила, на момоичтата да бият печати за поли над коленете...Може да съм промит мозък, но съм горд комунист. Винаги верен на партията. ***.
29
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мдаа, печели този който има, губи този, който плаща. Мъдро го решпват в ЕК. Урсула преди 2 седмици каза, че руската икономика колабирала. Гинеколог, а не математик. Как ще колабираш, като продаваш по-малко за повече пари? Плащаме урсулските чудесии всички ние, всеки ден, да не говорим когато зареждаме.
28
0
 
15
 
! Отговори
Продажници преди 2 години
Тези продажници ще ни оставят голи и боси. Правят планове за нефтохима с какъв нефт щял да работи и не им идва на акъла че той е частна собственост и може да затвори когато си пожелае. Пълни продажници. Продадоха ни по най бруталния начин. Газ , петрол ще купуваме на възможно най високи цени щото сме ларж. Ток, брани също..
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Го като цяло цената стана 3 лв пък няма прекъснати доставки и логично обяснение. Чиста спекула. Ама важното е Кирчо са събира данъци и акцизи и после да вика,че е имало по-висока събираемост от Борисов. Абе ***- тази събираемост я взимаш от мойте пари,а не идва от затягане на контрола на мошениците или от повишено производство и съответно фирмени печалби. Ние и без да сме учили в Харвард можем да мислим логично.
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
32, нашите били поискали, ама фон дер Лайен не е споменала, че за България ембаргото нямало да важи. Крайно време е правителството ни да проумее, че шайката главатери на ЕС не ни мисли доброто.
25
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма проблем, важното е украинците да ни обичат!
24
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига сте лъгали лицемери такива, подлагате народа на мизерия за да угодите на дементирал алчник и този дето се измъкна от ЕС с брекзит. От Марс ли ще дойде алтернативита, а цената в кой космос ще отиде. Вече не желая тези хора без грам мозък да ни ръководят, искам брекзит и за нас. Ние сме най-бедните, но никой не ни помогна, а Украйна не е в ЕС, но се спукване да и пращат помощи, лицемери долни.
23
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, уж забрана, а го внасят от Гърция пак руски.. само, че през Гърция.
22
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижда се, че така наречените ръководители, лидери на ЕС са се побъркали. Точно. назрява революционна ситуация като по учебник.
21
1
 
15
 
! Отговори
значи ЕС Е преди 2 години
ПРОТИВ НАРОДИТЕ СИ ! ИЛИ ТЕХНИТЕ НАРОДИ СА СТАДО КОЧОВЕ КОИТО ИХБИРЪТ ТЕЗИ КОИТО И ГИ ПОРОБЯВАТ !!! ХРАНИ КУЧЕ ДА ТЕ ЛАЕ
20
1
 
21
 
! Отговори
Цв преди 2 години
Защо милионерите от ЕС си играят с нервите и търпението на хората? Нагли сте!
19
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Между другото с колко заплати пълните таратайката си вече? Слава на ЕС
18
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъпигьози затриват Европа с тия санкции. Ква е Украйна на Европейският съюз и Нато че я бранят все едно е членка.
17
0
 
14
 
! Отговори
До Киро дизела преди 2 години
Баце мани ги тия русофобчета, така и ще из.гн.ият на село додек косат тия ливади. Мулетата ще им узмрат, без руския зоб хахахаха
16
2
 
23
 
! Отговори
Руснака преди 2 години
Европа потъва цени инфлация със ембарго икономиката ще спре за нас глад и студ зимата ще има канибализъм
15
18
 
0
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Свободата и достойнството си имат цена :) Непознати за вашите географски ширини концепции, знам :)
14
1
 
25
 
! Отговори
Киро дизела преди 2 години
Как сте бе русофобчета, ще зареждате ли руски бензин и дизел за 10 евро на литър? Или ще си купувате мулета и талиги? Виждам ви как косите ливадите на село
13
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най - голямото зло на планетата са САЩ и учителката им Великобритания. Толкова злини никой не е причинявал на хората по света.
12
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За жалост ЕС е просто една сбирщина от пудели на САЩ,нагледен пример е тая криза инсценирана от говедарите от която те ще излязат печеливши а Европа губеща,да си припомним историята ПСВ и след това ВСВ явно някой упорито иска грешките да се повтарят !