Османи: Чакаме да видим дали София има политическа воля

Правителството на РСМ комуникира с ЕС по всички начини
21 юни 2022 17:07, Елка Василева
17
Османи: Чакаме да видим дали София има политическа воля

„Няма да навлизам в коментар на предложенията и идеите на френското председателство, защото трябва да видим дали в София има политическа воля да се продължи нататък, но и не искам да казвам нашите позиции по въпроса с предложението на френското председателство, за да не създавам каквото и да било алиби в София преди техния политически дебат. Ние сме били в комуникация с френското председателство през цялото време по отношение на това какви са нашите виждания и оценки”, каза в интервю за телевизия Телма министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.

Още по темата
Той потвърди, че формално в страната все още не е пристигнало предложението на френското председателство за преговорната рамка за страната, „защото процедурата е такава”, но правителството в Република Северна Македония има визия какво се случва в европейската общност, комуникират своите позиции с европейските правителства по „всички възможни начини”.

Стратегията на страната обаче е да изчака да види дали в София има политическа воля за влизане в конкретни разговори по конкретни въпроси, решения и документи, каквато засега не виждат.

„От сутринта съм в комуникация с колегите от европейските държави и независимо от натиска от определени политически партии в страната смятам, че това е добра стратегия”, добави Османи.

„За езика сме казали, че португалското предложение е основа за добро решение, т.е. няма да приемем каквито и да е квалификации за езика в преговорната рамка, но също така няма да приемем историческите въпроси да бъдат условие за придвижване на процеса напред”, заяви Османи и уточни, че докато преговорите се движат в рамките на червените линии, определени от декларация на парламента в Република Северна Македония, няма нужда да съгласува нищо с парламента в страната.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Екзаминатор преди 1 година
Ако искаха наистина да влизат в ЕС, досега да са си мръднали пръста нещо да направят за да ги пуснем! Ама не си го мърдат! Ами то е все едно студент да отиде на изпит, без да е подготвен по нито един въпрос от конспекта и да се сърди на професора, че не ще да му пише 3!? Такивя дебели глави по-добре да си пасат овцете на село и да не се бутат в цивилизацията! Иначе се изкривява и пада нивото на цивилизацията!
15
0
 
1
 
! Отговори
Бомбаж преди 1 година
В България ще се появи политическа воля да пуснем РСМ в ЕС, веднага след като в Македония се реализира политическата воля да изпълнят подписания Договор за добросъседство! Нормално е като да си напълниш кошницата в магазина на касата да си платиш!? Мангодонците обаче казват - "аз искам тези продукти, но нямам желание да платя и стотинка, защото това е изнудване от ваша страна"!
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия увъртат,за пред кой са подписали тоз двустранен договор с нас,за пред нас ли или за пред други,като с гърците за пред НАТО,а сега за пред ЕС,освен да ни умилостивят ли,че толкоз грачеха срещу нас какво ли не,че това ВМРО с/у нас ли въобще са го правили,че да им се вържем на играта,че са неоправдани и го има само у тях сега и у нас,а сте убили български първи министри Ст.Стамболов,Ал.Стамболийски и Тодор Александров български служител към министерски отдел,отговорен да им съдейства като родни
13
3
 
9
 
! Отговори
Ямболски ZV цървул преди 1 година
България не Я интересува Македония! Османи....Дишайте го под вода!
12
4
 
7
 
! Отговори
Саки преди 1 година
Линда питала Киро ,каква е тая Македония и той и казал Ами и аз си нямам понятие,но каквото ми обяснят от Брюксел за нея го вярвам на 100%.
11
3
 
6
 
! Отговори
Granik преди 1 година
Що пък София, държавата ни се казва България и то с Ъ, не както те го изговарят Бугария. Държава Бугария няма. Все едно ние да им викаме Сверну Муцудонца.
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македонците все повече доказват две неща: 1. не смятат да изпълнят нищо от споразуменията с България2. ако ги пуснем без да са изпълнили всичко няма да изпълнят нищо друго, освен ако не е заложен в критериите за приемане
9
2
 
20
 
! Отговори
Gogo преди 1 година
Стига ни лъгахте в очите! ЕС нищо не може да гарантира! Хайде публикувайте го това френско предложение да го видят хората! Никаква вяра на западняците не бива да имаме! Лъжовни, лицемерни и зли са! същите т.нар.велики сили франция и англия, които унищожиха санстефанска България и се погавриха с националния ни идеал и с хилядите жертви, дадени за обединението на родината ни, сега ни залагат капан за рсм! Стига натиск! Който наш политик се огъне сега е национален предател!!! Нито крачка назад!
8
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние имаме условия и не бързаме хубавецо
7
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ние чакаме, без да бързаме. Като изпълните условията, обадете се.
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакане ми е майката...
5
2
 
27
 
! Отговори
Тук е София преди 1 година
Ние пък чакаме кога ще изпълните поставените от България условия?!....И така и двете страни сме в "изчаквателен" режим, с единствената забележка,че ние не бързаме за никъде!
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро да им размаха среден и ще му кажа, браво.
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези нямат намерение да изпълнят каквото да било изискване на България, те са си виновни, че няма да се вдигне ветото, че и опизицията им ни размахва пръст.
2
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македония ....70 % мюсюлмани и 30% българи ,къде са са македонците
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакайте си щом няма да изпълнявате условията на България.