Може ли България да застраши сигурността в ЕС, ако влезе в Шенген?

Според експерти страната ни и Румъния ще са отделени от Хърватия
24 ное 2022 07:40, Петя Славова
40

България и Румъния ще бъдат разделени от Хърватия за влизането в Шенген. Такова мнение изрази политологът Теодор Славев.

"От Румъния не могат да ни отделят, от Хърватия - по-скоро да. Австрийският канцлер го е казал днес. И в ЕС се развиват процеси. А ние стоим пасивно и не можем да използваме предимствата, които имаме", каза Славев в студиото на "Денят ON AIR".

Така Шенген изглежда все по-далечен за България. Въпреки поредния доклад, който констатира, че технически страната ни отговаря на изискванията.

"11 години чуваме това. Технически похарчихме голяма сума за хеликоптери, гранични катери, камери, компютри. И след това, което ни го казват 11 години, ние продължаваме да гледаме сламката в очите на другите, а не гледаме гредата в нашите очи. Три проблема имаме - корупция, организирана престъпност, промяна в законодателството. Правим се, че не го чуваме. Пак сме обидени на някого, че продължава да поддържа тази позиция", коментира и бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

Бившият дипломат не отрече, че страната ни технически е готова за Шенген, но подчерта, че той е основан на доверие. И посочи проблема с мигрантската вълна - каквато не е имало в съвременната ни история.

"Цели автобуси идват, като туристи ги возят и ги хващат в центъра на големите градове. Наистина имаме технически средства, но ако зад тази камера стои граничен полицай, който може финансово да бъде стимулиран да бъде изключена, и по този начин подпомогне този трафик, това застрашава сигурността на цялото европейско семейство, не само на България. Защото тези мигранти не остават в страната ни", заяви Керемедчиев.

Като водещ проблем у нас Славев посочи невъзможността на политиците да общуват с хората и да обясняват ползите по отношение на външната политика.

"По-тъжна е констатацията, че въпреки че сме член на ЕС, нашата дипломация изпада. Друг проблем е невъзможността да се обяснят тук европейските теми. Политически се заиграват с русофилството. Има гражданска подкрепа, но социологически проучвания показват, че спада подкрепата за Шенген. Няма начин като говорим тук да не се въвличаме във война, да не гледат на нас с други очи в Брюксел", коментира Славев.

Керемедчиев допълни, че не трябва цялата тежест на членството на България в Шенген да е на плещите на Вежди Рашидов.

"Ние продължаваме да не обясняваме активно нашата позиция. С цялото ми уважение към Рашидов, той не може да е опора на това България да защитава пътя си към Шенген. Трябва да има 2 тенденции - една много сериозна кампания за разясняване, да се водят делегации и да се показва готовността ни. От друга страна България да се държи по-достойно", призова бившият зам.-външен министър.

И изрази убеждението си, че българите не познават ползите от влизането в Шенген.

"Недоумявам как 3-4% са съгласни да висят на границата с Гърция по два часа. Това е комуникационният проблем - липсата на стабилно и предсказуемо правителство, което да обясни на нас ползите от Шенген и еврозоната", добави Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
4
 
! Отговори
Хан Тервел преди 1 година
За нас е по добре далеч от Шенген! Там е *** зоната....толерантна към гейове, емигранти и всякакви други!
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние сме заплаха за Европейския съюз.
32
1
 
3
 
! Отговори
= преди 1 година
Няма да ни отделят от Румъния,закачени сме като сиамски близнаци,пречим на румънците с разпиляната си държава,както макетата пречат на Албания за ЕС. Но Хърватска ще приемат още догодина, те са си абсолютно наред.
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе тея, като при тях е толкова законосъобразно, що имат толкова емигранти? Що като ги установят, че са нелегални не ги връщат в страната на произход? Нали е такава процедурата? Що плюят нас,като те не спазват законите?
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 34 Щом сам не се имаш за краставо магаре тогава какво си?
29
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само България ще бъде отцепена от групата. Отново излишно се притеснявате за румънците. Толкова ли не можете да си отворите очите че за ЕС вие сте краставите овце. И това "вето за Македония" в момента ви го изкарват през носа. Заради панаирджилъците ви и затова че разигравахте ЕС чак до Франция с тъпотиите си за Гоце Делчев Самуил К.иМетодий и т. н. бг идиотизми
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 30 БСП беше против войната в Сърбия преди , сега вече модерната БСП е евроатлантическа.
27
12
 
3
 
! Отговори
Антифашист преди 1 година
Никакъв шенген ей! Излизане от фашисткия ЕС веднага! Помощ за Украйна срещу фашистка русия!
26
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една коалиция с БСП ни вкара в ЕС, една коялиция пак с БСП ни вкара в НАТО, сега пак една коялиция с БСП се напъва да ни вкара и в Шенген. Нова БСП дали ще събере поте 10 депутятя ня следвящте избори ?
25
1
 
14
 
! Отговори
пълни глупости преди 1 година
Аз в Швеция не съм ходил, но някъв швеЦки *** ме обвинява че крада кокошки?! И по тази причина ще трябва да вися по 2 часа на границата с Гърция?! На някъв австрийски нацист не сме му пазили добре границата?! Ако е така къде са австрийските покрепления и наблюдатели? Или просто сега си измислихме повод? На австрийския бизнес му е комфортно тук, ноооо лицемерието е друга работа.
24
5
 
6
 
! Отговори
На всички плачещи ще преди 1 година
кажа ! Огромна Турция никога не е пазила границата си ? Защо бе ? Защото ще им излезе солено и им е все тая ? Всичко си има цена ние тази цена не можем да я платим ! Ако има репресивен режим и като ти наредят да заминеш на границата заминаваш - може , но всички полицаи ще напуснат и ще им се разтурят семействата ,ако насила ги пращат във тази дивотия и пущинак да живеят във фургони ! А нови няма да има ! Всеки иска да е софиянец ,а не обитател на енския гарнизон за без пари и без живот !
23
3
 
8
 
! Отговори
На всички плачещи ще преди 1 година
...кажа ! Ако започнем да пазим границата си като Северна Корея тука ще станем канибали живещи във пещери !Всички гранични територи са обезлюдени или обитавани от маргинали който за да живеят получават помощи ! Ще ни трябват едно минимум 20 000 човека които със семейства стават 50 000 и трябва да живеят ,децата им да учат съпругите да работят ,а заплатите трява да са двойни на тези във страната иначе ще напуснат ! Е как всичко това ще стане ? Това ще е икономическа катастрофа !
22
3
 
11
 
! Отговори
и Почваме да бегаме преди 1 година
В моя ред на мисли откакто се демократизирагме и разградихме границата и особено след членството в ЕС . Започнаха проблемите . Тъй че май ЕС застрашава сигурността на България.
21
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам предложение, да го изкажа анонимно тук. Някой няма доверие на българските служби, че били корумпирани, ами разрешете го нормативно и зачислете служители по границата на ЕС от всички държави. Т.е. до съмнителния български граничар сложете и един нидерландец и един австриец. Общата европейска граница пазим все пак.
20
8
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
С фелдфебел Президент,който спретна комунистически преврат/ 27 човека от бившата ДС са му в "Стратегическия"съвет/, с вицепрезидент , която коленичи на руския поп да му целува ***, и с вътрешен министър-алкохолик, който превърна границата в разграден двор, трудно можем да очакваме друго решение!
19
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нека нашият президет и шефът на НС се изкажат публично :" не искаме в шенген и в еврозоната щото ни обезличават като нация, няма да бойкотираме руския газ" - и на часа ще бъдем приети и в шенгения и в еврозоната - щото те са свикнали само да мрънкаме и слушкаме
18
2
 
10
 
! Отговори
На всички плачещи ще преди 1 година
....кажа ! Стъпвате на някой верни факти отговарящи на едно времешната (комунистическа) държава и правите нелогични сравнения със сегашната държава целящи носталггия по соца дружбата ни със СССР и омраза към ,,разорилия ни запад ,, ! А държавата ни можеше да е рай ,ако не ни управляваха подкупни приодажни соц отломки който решиха да го играят много кофти капиталисти ,и във полиция и навсякъде са децата на бившия елит ,а те управляват със контактите и каналите на старите муцуни ! Тежко ни !
17
4
 
14
 
! Отговори
аз преди 1 година
Не сме готови за шенген. Бежанци си карат бусове из страната,страхотна корупция в МВР и прокуратура,наркотици се продават на всеки ъгъл,всеки пети шофьор пиян или дрогира.А депутати и министри уж се карат един друг, а после хапват евтини кюфтенца заедно в стола на парламента.
16
7
 
22
 
! Отговори
Трудовакъ, до Фактич преди 1 година
Навлизат, защото НЯКОЙ преди около 30 год. премахна плътните противотанкови и противопехотни минни полета по турската граница (на гръцката бяха по-рехави). Премахнаха и самострелите (по източногермански образец), кльоновете (една част откъм Резово още не е разрушена напълно) и всички останали гранични защитни съоръжения. Унищожиха Гранични войски, разрушиха граничните застави и въобще цялата прилежаща инфраструктура. Да нахълтват цели тълпи нарушители преди 1990 г. беше немислимо и невъзможно.
15
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв Шенген като сме разграден двор - всеки си минава, заминава през територията като у тях си?! Нито законите ни се спазват, шири се корупция и шуробаджанащина, мафията вилнее на всички нива и после Шенген!! И аз да съм на тях няма да изксм такава пропаднала държава да ми е външна граница.