Рекордна инфлация в Германия: На какво се дължи?

Има отрасли, които се възползват от повишаването на цените
17 дек 2022 18:05, Петя Славова
160
Рекордна инфлация в Германия: На какво се дължи?
Снимка: БГНЕС

Проблемът не се корени само във високите цени на енергията. Някои отрасли са се възползвали от повишаването на цените, за да увеличат печалбите си, казва германският професор Йоахим Рагниц. Кои са те, проследява "Дойче Веле".

Инфлация в Германия

Инфлацията в Германия е на рекордно ниво. Тази седмица Федералната статистическа служба съобщи, че годишният ѝ ръст е изчислен на 10% през ноември. Това представлява леко забавяне спрямо октомври, когато отчетеният темп от 10,4% бе най-високият регистриран от 70 години насам.

Още по темата


Не са само цените на енергията

"Цените на енергоносителите и храните се повишиха особено чувствително след началото на войната в Украйна и продължават да оказват значително влияние върху равнището на инфлацията", посочват от статистическата служба. През ноември енергията е струвала с 38,7% повече, отколкото през същия месец на 2021 година. А храната е поскъпнала с 21,1 на сто.Ръстът при хранителните продукти е по-висок от общото увеличение с повече от два пъти.

Високата инфлация стопява реалните доходи в Германия с рекордна бързина. Статистиците са изчислили, че в момента се отчита най-сериозният и дълготраен спад в нивото на реалните заплати от 2008 година насам.

Доколко оправдани са подобни драстични поскъпвания? Според проф. Йоахим Рагниц, заместник-директор на мюнхенския клон на Института за икономически изследвания IFO в Дрезден, мащабите на инфлацията се дължат не само на рязкото покачване на цените на енергията и на по-високите производствени разходи.

"Предприятията в някои сектори на икономиката изглежда са се възползвали от повишаването на цените, за да увеличат печалбите си. Това се отнася най-вече за търговията, селското стопанство и строителството", посочва проф. Рагниц. Сред секторите, опитващи се да се възползват от поскъпването, той посочва още хотелиерството и ресторантьорството, транспортната индустрия, дърводобива и риболова.

Преследването на печалби също увеличава инфлацията

Проф. Рагниц припомня, че и световният пазар на земеделски стоки оказва силно влияние върху стойността на храните. Той смята, че германските земеделски производители например са използвали запаси от торове и фуражи, закупени на старите цени, но са включили настоящите им чувствително по-високи стойности в крайната цена.

Освен тях и отстроителния бранш, включително водопроводчици, електротехници и бояджии, са решили да се възползват от "дисбаланса между търсенето и предлагането" на жилищния пазар, коментира Рагниц.

Той отбелязва, че по-високите цени са допринесли и за забавеното търсене на потребителите, които са натрупали известно количество пари по време на пандемията и през 2022 година. След отмяната на мерките срещу разпространението на коронавируса, те са започнали да харчат въпросните средства, както и получените от държавата като финансова помощ заради пандемията.

"Само засилената конкуренция помага срещу прекомерното повишаване на цените", коментира ученият. И призовава потребителите да се насочат към по-изгодни стоки, за да ограничат "инфлацията на печалбите". "Борбата с инфлацията е основна задача на Европейската централна банка", припомня експертът. На последното си заседание на 15 декември отЕЦБ решиха да повишат лихвения процент с още 0,5 на сто.

Според проф. Рагниц приносът на германското правителство в борбата срещу инфлацията ще се изрази в насочването на вниманието му само към най-бедните домакинства.


 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари