Sevi: Да надскочиш себе си

Групата намери своя "heart" rock стил
10 авг 2013 16:05, Петя Славова
0
Sevi: Да надскочиш себе си
Sevi. Снимка: IСreative

Мотори, скорост, вятър и усещане за величествения Route 66 съпътства четвъртия клип на Sevi, който е към песента Speed Up. Клипът излезе съвсем скоро, а бандата, вече подготвя втория си студиен албум, който се надяват да е готов до края на годината. Sevi е артистичния псевдоним на вокала на групата, в чийто състав влизат още Рали Велинов – бас, Таня Апостолова – клавир, Павлин Иванов – барабани и Боби Зашев – китара. Срещнахме се с част от музикантите да си поговорим какво е да си музикант в България и какво се случва със сериозните рок фенове у нас.

Sevi: Учудваме се колко стабилни рок фенове се разхождат, множат се и чакат да излезе някаква готина музика, която да ги вдъхновява. Все по-често се случва хора от провинцията да пътуват за наши участия до различни градове. Независимо къде сме, идват да ни слушат. Това ни дава сили да правим още музика.

Разкажете повече за вас.

Sevi: Събрахме се през януари 2010 г. Тогава сформирахме първоначалния състав на бандата. Претърпяхме малко промени в състава и вече три години действаме упорито напред.

Рали: Иначе със Sevi се познаваме отдавна. Докато работихме по други общи проекти, решихме да направим банда. Инцидентно се срещнахме с други хора, с които пък сформирахме първия екип. И въпреки че претърпяхме промени, смело мога да кажа, че сме едни от най-константните групи в България.

Защо е толкова трудно една група да остане в състава си, в който е стартирала?

Рали: Причините са предимно икономически. С течение на времето музикантите като всички останали правят семейства, имат деца. Трябва им по-голяма сигурност.

Sevi:  В България е доста трудно човек да се издържа от музика, но ние сме диви оптимисти и вярваме, че това е възможно. Малко са хората, които могат да издържат и да си изчакат звездния миг и да отстоят на всички препятствия, докато стигнат до там, за където са тръгнали. Това е и част от причината много групи да се разпадат и да претърпяват промени. Не всеки има достатъчната вътрешна сила. Не е лесно и приоритетите се променят.

Музикант къща не храни, особено в България.

Sevi: Иска ми се да вярвам, че това ще се промени.

Рали: Групи като „Силует“ и „БТР“ успяха да докажат, че музикант може да храни къща в България като това коства много усилия и вярва в това което прави.

Sevi: Все пак музиката е професия като всички останали. Тя изисква жертви, усилия и обучение. Логично е човек да се издържа от това.

Подготвяте втори албум.

Павлин: Имайки предвид, че е втори, искаме да надскочим себе си спрямо първия. Да си личи прогреса ни и стъпката нагоре. Не, че първият албум не е със стойностни песни. Даже си мисля, че се получи доста силен проект. Вторият албум ще е още по-ясен като концепция. Първият - беше букет. Показахме по-разнообразни страни от нас - по-леки и по-тежки.

Sevi: От доста време сме заедно. Идеите ни са по-събрани и ясни.

Вярвате ли в „проклятието“ на втория албум, книга, филм. Доста автори го изпитват.

Павлин: При повечето групи вторият албум е по-успешен. Нормално е при дебют бандата да търси себе си, звука, най-добрият начин да стигне до хората с това, което прави. Така че изобщо не сме скептици към втория ни албум.

Участвахте в "Рок на реката Симитли-2013". Какво е за една млада група да е на една сцена с Васко Кръпката или Милена Славова?

Рали: Страхотно е. Общо взето беше приятно с един лек воден инцидент, в който намокриха Милена на сцената. Това са музиканти, от които всички ние сме се учили и не само ние. Много готино изживяване е. Разбира се ние се стараем да станем хора, от които един ден други ще се учат.

С кого искате да свирите на една сцена. Искате ли да подгрявате някоя световна банда? Какви са мечтите на Sevi?

Sevi: Искаме да стигнем до момента, в който нас да искат да ни подгряват.

Рали: Нямаме конкретни идоли, за които си мечтаем. Би било страхотно, ако бихме могли да сме подгряваща група на големи банди, но това не ни е фикс идея. Иначе бяхме включени в класацията на подгряващите групи на Бон Джоуви. В интерес на истината от 10-те банди, които се бореха да ги подгряват на стадиона, ние оглавявахме класацията с 1616 гласа, което за нас беше страхотно. Не сме очаквали такова внимание.

Sevi:  Подкрепата на феновете бе по-важна за нас от крайния резултат.

Още по темата

А какво се случи тогава, защо не ви видяхме на сцената?

Рали: Има много спекулации по тази тема, различни версии и засегнати страни. Общо взето истината я знаят само организаторите. За нас бе важно, че хората гласуваха за нас.

Приятели ли сте извън групата?

Sevi: Почти сме семейство. Това е съвсем логично след толкова пътувания из цялата страна. Случвало се е да не се прибираме по  цели седмици. Драмите на всеки стават достояние на групата, помагаме си.

Каква е следващата стъпка на Sevi?

Sevi: Следващите дати като участия са съвсем скоро. На 23 и 24 август ще сме в Търново и в Миндя - свирим на рок феста на Евгений Дайнов. После на 31-и август сме в Благоевград, на 6 септември сме в Беляне.... Може да се види и на сайта ни. Иначе подготвяме албума и се надяваме да го завършим до края на годината или до началото на другата. С много хъс работим над новите парчета и мисля, че се появява един завършен Sevi стил или heart (сърце) rock, както ние си го наричаме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари