Надрусани гуру гъсеници по следите на Алиса

Екранизацията по Бъртън между чудатото и човешкото
9 мар 2010 16:04, Петя Славова
27
Надрусани гуру гъсеници по следите на Алиса
Снимка: Форум Филм България

"Тя не се страхуваше от заешки дупки и така със затворени очи си мислеше, че се намира в Страната на чудесата, макар да знаеше, че щом ги отвори, и всичко пак ще изчезне..."

Но във филма на Тим Бъртън дори с пощипване този свят си остава реалност. Неговата „Алиса в страната на чудесата“ попада отново в заешката дупка, но вече пораснала.

Неведнъж режисьор е увлечен от фантазията на Луис Карол и измисления му свят.

В киното героинята крачи за първи път по екрана през 1903 г., режисирана от Сесил Хепуър. Филмът е с дължина 8 минути и е най-дългият британски филм за времето си.

Адаптация на книгата е и немият от 1928 г. "Алиса в Огледалния свят" на Уолтър Ланг. Дисни екранизира книгата през 1951 г.

Алиса е възпята и в телевизионен мюзикъл през 1985 г., а една от най-въртените екранизации на малкия екран е продукцията на Hallmark и NBC от 1999 г. 

Затова пък нито една от многобройните филмови версии не доближава качествените постижения на книгата.

Докато не се появява Бъртън. Режисьорът, привлечен от странни светове и персонажи, се впуска в рисуването на новоизмисления сюжет.

Светът на сънища и спомени е богато визуализиран в събраните „Алиса в Страната на чудесата“ и „Алиса в Огледалния свят“.

Наситени, ярки цветове поглъщат вниманието и украсяват Карол-Бъртъновата история. Филмът се гледа на 3D и в салоните на IMAX, но според автора на „Аватар“ Джеймс Камерън неговият колега Бъртън е изхабил част от визуалните достойнства, като е добавил 3D ефектите по-късно.

Все пак идеята на автора на "Едуард ножиците", "Ед Уудс", "Слийпи Холоу", "Чарли и шоколадената фабрика", "Суини Тод" е друга. Той залага на измислени чудати персонажи, но изиграни от реални актьори.

А те са неговите обичайни заподозрени филмови партньори – Джони Деп (Лудият шапкар) и половинката на режисьора Хелена Бонъм Картър (Червената кралица).

Всеки един от персонажите залага хем на лудостта, привична за героя от книгата, хем на човешкото, което не остава скрито за зрителите. Така Лудият шапкар се раздвоява между естествената си щурост и търсещото изява вдъхновение на твореца.

По-човешки е погледната и жестоката Червена кралица. В нестихващото желание на героинята да реже глави се крие тъга и кълбо от комплекси заради деформираната й външност.

Тук за първи път режисьорът работи и с Ан Хатауей, която влиза в ролята на Бялата царица. Част от продукцията е и британският комик Мат Лукас (братята Туидъл).

Още по темата

Във филма има още новости. Ключовата ситуация, която връща порасналата Алиса (Миа Вашиковска) в детството й, е нейният инат да стане част от привичките на обществото. Тя трябва да се омъжи за скучен и непохватен лорд с разстроен стомах.

Именно желанието й за свобода и лично щастие се опълчва на примирението. Алиса се вмъква дълбоко в заешката дупка, където я чакат познатите човекоподобни персонажи като изчезващия котарак, но не и неговата усмивка, размишляваща като надрусана индианска гуру гъсеница, и Мартенският заек – домакин на чаените партита.

Тези стари познайници се смесват с новоизмислени герои като чудовището Джабъруоки.

Героинята изпада в ситуации, в които й се налага да търси себе си, да се пребори с миналото си и да преодолее страховете си, за да бъде свободна.

Успява с помощта на свободолюбивия и чаровен герой, под чиято шапка се крие Джони Деп.

Вижте и трейлър на филма


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
NTo преди 14 години
ne znam koi ne e chel "Alisa v stranata na chudesata" kato dete... tova e napravo smehotvorno.. ako si niakoi ot naborite s 9ka otpred po-shte razbera.. teia malkite dnes sa neshto strashno.. edva li edna kniga sa procheli..
22
0
 
3
 
! Отговори
деа преди 14 години
ами научи английски език и не чети надписи...
21
0
 
0
 
! Отговори
го преди 14 години
Филмът е с дължина 8 минути и е най-дългият британски филм за времето си.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
най-добрата екранизация на Алиса е порно-мюзикъла от 80те години...май единствен филм в този жанр. Доказано е че автора на книгата е имал пошли мисли при създаването й, така че порното е задължителна част ако искаме да усетим истинското му настроение и замисъл
19
5
 
1
 
! Отговори
evg преди 14 години
изобщо не ходете да си късате нервите!!! техническото качество на филма никак не струва. както е написал Лайкучка отдолу- надписите не е възможно да се четат и човек трябва да гледа с едно око, за да ги фокусира. при това положение, естествено никакво 3D не може да се види. ***...
18
3
 
0
 
! Отговори
Лайкучка преди 14 години
Специално пътувах до София, за да го гледам на Аймакс, обаче нещо не беше наред с надписите на български :(. Изтормозих се да ги чета с едно око, съседката ми също се нервише, на излизане още няколко човека коментираха. Не знам причината, жалко, че ми отиде удоволствието от филма. Инъче - Аватар е много по-пипнат.
17
1
 
1
 
! Отговори
жилко преди 14 години
Алисия научи се да пишеш грамотно
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Филмът е много красив и идеен, но много различен от "Аватар". И при него според мен 3Д-то не е най-важното, а концепцията. Все пак, доволна съм, че ги гледах и двата в Аймакс, но бих ги гледала и на обикновено кино.
15
2
 
2
 
! Отговори
алисия преди 14 години
филм за приказка на уоулт дисни, добар е 3Д, щте ви хареса
14
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не ми хареса въобще. Доста блудкав, действието се развива бавно и някак накъсано. Не съм чела книгата, за да мога да сравня, но според мен филма не си заслужава. Сравнението с Аватар е смешно - Алиса не е нито толкова визуално красив филм, нито действието е интригуващо. Аватар те държи вторачен в екрана през цялото време, въпреки, че е ясно какво ще се случи. Докато Алиса е доста по-безинтересен.
13
3
 
5
 
! Отговори
алекса преди 14 години
не съм гледала филма но прочетох статията на един дъх.доста заинтригуваща приказка за големи и през почивните дни задължително ще го потърся :)
12
2
 
3
 
! Отговори
алекса преди 14 години
не съм гледала филма но прочетох статията на един дъх.доста заинтригуваща приказка за големи и през почивните дни задължително ще го потърся :)
11
2
 
4
 
! Отговори
bau преди 14 години
Филма е супер!
10
0
 
5
 
! Отговори
big преди 14 години
очаквам много от този филм, и накрая да не остана разочарован само незанам :(Ако някой го е гледал нека сподели мнение
9
2
 
10
 
! Отговори
Deni преди 14 години
Страхотен филм, направо не мога да повярвам, че има хора, които споделят, че им е било скучно да го гледат! А Джони Деп е невероятен, както винаги :)
8
10
 
2
 
! Отговори
Александър преди 14 години
Честно да ви кажа на 30 минута исках да си ходя...Очаквах нещо много повече...пълен блудкаж...направо заспахот скука, а и от към 3Д ефектите е мноооо обрано....ужасно съм разочарован....
7
10
 
4
 
! Отговори
2 преди 14 години
не четеш правилно, не Джони, а режисьора е женен за голямата глава, филма хич не е впечатляващ!
6
10
 
3
 
! Отговори
на преди 14 години
В уикипедия има снимка на прототипа на Алиса. Оня дето е писал книгата е бил педофил, нали знаете? Иначе самият филм сигурно е готин - все пак бая милиони са вкарани в направата му.
5
0
 
1
 
! Отговори
до А преди 14 години
Има се предвид съпругата на *** Бъртън, която е Х.Б. Картър. Просто не е написано разбираемо.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"А те са неговите обичайни заподозрени филмови партньори Джони Деп (Лудият шапкар) и съпругата му Хелена Бонъм Картър (Червената кралица)." Оправете си изречението, че хем е двусмислено хем и в двата случая неправилно - *** Бъртън и Хелена Бонъм Картър са сгодени и имат син, но не са женени!