Носенето на маски не спасява от A(H1N1)

Лекари: Да ходиш на работа с 38° температура не е героизъм
10 ное 2009 09:24,
124
Носенето на маски не спасява от A(H1N1)
Снимка: БГНЕС

"Носенето на маска далеч не е най-ефикасното средство за предпазване от грип", коментира националният консултант по епидемиология доц. Мира Кожухарова.

"Най-добрата предпазна мярка е да се избягват контакти с болни хора, особено такива, които имат хронични заболявания, бременни жени и много малки деца", обясни епидемиологът пред БТА.

Тя смята, че обикновените маски, които започнаха масово да се носят у нас, не са в състояние да спрат разпространението на вируса.

"Няма гаранция, че човек ще се предпази чрез маската, защото вирусът се предава и чрез ръцете. Носенето на маска повече от един час я прави неефективна, защото тя се навлажнява и престава да предпазва, а тъкмо обратното – става филтър за проникване на заразата", обясни Кожухарова.

"Грипните вируси се отделят не само при кихане и кашляне, а и при говор, затова най-добрата проява на гражданска съвест е, когато сме болни, да си останем вкъщи, докато се излекуваме, смята Кожухарова. Да ходиш на работа с 38 градуса температураq не е героизъм, а абсолютна безотговорност към другите хора, които все още са здрави и може и да не се заразят", коментира тя.

Националният консултант по епидемиология допълни, че новият грипен вирус в лека форма, каквато "прекарват" повечето хора, отминава за три-четири дни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
1
 
0
 
! Отговори
gendoff до NO COMMEN преди 14 години
Не ми е необходимо да гледам 20 страници, и една ми е достатъчна. И повече не смятам да се занимавам с теб, имаш нужда от по-големи специалисти от мен...психиатри!
122
1
 
0
 
! Отговори
NO COMMENT преди 14 години
А ВИЕ какво работита GENdOFF, че имате време да прегледате 20 стр. с коментари... ? И освен това, от къде знаете кои мнения са мои и кои не....ВСЕКИ може да напише коментар с Име "NO COMMENT" нали?
121
1
 
0
 
! Отговори
NO COMMENT преди 14 години
аз съм си ученик в грипна ваканция и си решавам домашното...ще ми помогнете ли затруднявам се със задачата:МАТЕМАТИЧЕСКА ЗАДАЧА за ученици в свинска ваканция,лекари на стачка, медии, които се учат броят в моментаи за всички любознателни /моля без пищофи/---------------------------------------------------------------------------------------------------Да се изчисли Вероятността СВИСНКИЯ ГРИП/мамка му и прасе.../ да е селянин?Отбележете : а/ до 0,01% ; б/ до 10% ; в/ до 99,9%
120
1
 
0
 
! Отговори
gendoff до NO COMMEN преди 14 години
Като гледам и Вие нямате кой знае колко много работа, една трета от мненията във форума са Ваши! Защо не вземете да си я напишете сами, хем ще направите нещо полезно, хем ще си осмислите деня, вместо само да споделяте "остроумия" тук и да се опитвате да заменяте липсата на богат речник с цветисти изрази?
119
1
 
0
 
! Отговори
Елка преди 14 години
За наистина интересуващите ги-вижте в сайта на антиглобалистите какво пише за вит.Д3(това е в "Новини")К`во правят хората на Запад ,а как ни лекуват в БГ-там за стотинки и за два дни,тук-за 50-100лв.,а може и да не оживееш...Ама аптекарите и мед.персонал и те сем.хранят...
118
1
 
0
 
! Отговори
gandoni преди 14 години
do 108 - човек с маска яде и пие не по зле от човек с противогаз на главата...
117
1
 
0
 
! Отговори
frami преди 14 години
q6te pite i si nosete novite drehi ,,,,za gripa ne mislete nqkoi pravi v momenta qka pa4ka ot nego.........................
116
1
 
0
 
! Отговори
сребрин преди 14 години
сребро, сребърна вода, колоидно сребро винаги са били най-силнити лекарства/защити срещу бактерии и вируси ама кой ни го казва въпреки, че е под носа ни ;)
115
1
 
0
 
! Отговори
УЧЕН преди 14 години
АЗ СЪМ В ЛОНДОН ПРЕДИ МЕСЕЦИ КОГАТО В БГ НЕ БЯХТЕ ВИЙДАЛИ БОЛЕН ОТ СВИНСКА БОЛЕСТ,ТУК ИМАШЕ МНОГО БОЛНИ,ОБАЧЕ ТИЯ СА ХИТРИ,ЗАБРАНИХА ИМ ДА ХОДЯТ НА ЛЕКАР ЗА ДА НЕ СЕ МЕШАТ С ДРУГИТЕ,ОПОВЕСТИХА ТЕЛЕФОНИ НА КОИТО ПРИ СИМПТОМИ ДА СЕ ОБАДИШ И ПРИ ТЕБ ПРИСТИГА ГРУПА СПЕЦИАЛИСТИ,ПРЕГЛЕЙДАТ ТЕ,И ТЕ ЛЕКУВАТ В КЪЩИ,САМО ТЕЖКИТЕ СЛУЧАИ ГИ ПРЕБИРАХА НЯКАДЕ,ТУК НЕ ВИЖДАМ ХОРА С МАСКИ
114
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тамифлу може да не лекува, но щом ограничава вируса, значи ПОМАГА ДА НЯМА СМЪРТНИ СЛУЧАИ И УСЛОЖНЕНИЯСтига сте спекулирали!
113
1
 
0
 
! Отговори
Цървулан преди 14 години
Стига с тия маски, като *** питате по 100 пъти за тях - маските не предпазват от заразяване. За предпазване на здрав човек от заразяване помагат специални костюми, които нямат нищо общо с тия маски. Тези маски са за евентуално ползване от болните хора, не от здравите. Вирусът може да влезе и през слъзните канали. Маските, ако се ползват трябва да се сменят много често, защото в противен случай са повече вредни, заради влажната среда, която се получава в тях, отколкото полезни.
112
1
 
0
 
! Отговори
Цървулан преди 14 години
Да не говорим, че Тамифлу НЕ ЛЕКУВА, а намалява размножаването на вируса, възпрепятства го, от грипния вирус може само и единствено да ви излекува собствената ви имунна система, която го РАЗГРАЖДА. Положителният ефект от Тамифлу е неясен, в общия случай при човек с нормална имунна система с Тамифлу за 3.5 дена, без Тамифлу за 5. Ако този човек е и консумирал и консумира правилните храни и напитки, може и по-бързо, но без отровите в Тамифлу.
111
1
 
0
 
! Отговори
nasko ДО 108 преди 14 години
SORRY - АМА АЗ СЪМ СБЪРКАЛ Ж ПИСАНЕТО- НЕ МАСКА-'' МАЦКА'' !!!
110
1
 
0
 
! Отговори
Цървулан преди 14 години
И какво подчертаваш като е доказано, че извлека от семената на китайския анасон има точно това действие, както и зеления чай? Ти ли подчертаваш доФторе? Според теб какво има в Тамифлу? Я малко се спри ти, защото, когато ония тикви от ФармаМаф се засилят да правят Тамифлу, Стар Анисето е трудно да го намериш на пазара, затова и почнаха синтетично да бъркат буламач подобен на извлека от растението. А и като си голям фен, слагай си ти отрови в кръвта.
109
1
 
0
 
! Отговори
nasko преди 14 години
ГОЛЯМ МАЙТАП СИ НАПРАВИХА С НАС ! ОТ НАЧАЛО МАСКИТЕ ПРЕДПАЗВАХА МАХ. Х 3 ЧАСА, ПОСЛЕ Х 2 , СЕГА -1, ЧЕ ДАЖЕ МАЙ И НЕ СА ИЗОБЩО ЕФИКАСНИ !? ВСИЧКО СЕ ИЗКУПИ - СЕГА ЗА КАКВО ЛИ ЩЕ НИ ИЗПЪРЗАЛЯТ ????? МАЛЕ МИЛА- АЗ И ПОД ЮРГАНА СПЯХ С ''НЕЯ'' ПЪК ТЯ..........???!!!
108
1
 
0
 
! Отговори
и да не пропусна преди 14 години
Ако някой реши да напише коментар за маските - да ми отговори?Как точно "човек с маска" яде и пие, когато му се налага?!
107
1
 
0
 
! Отговори
NO COMMENT преди 14 години
И да не забравите:Утре искам от днес.бг статия на тема: Колко процента от Ромското население се ползва от фармацевтични и лекарски услуги в България?и Колко процента от *** чакат за ин-витро примерно ?Хайде...гледам нямте работа...пишете за "маски"?
106
1
 
0
 
! Отговори
NO COMMENT преди 14 години
КОМЕНТАР: Най-вероятно статия НЯМА да има! Защо ли, защото то нито има КАЧЕСТВО, нито има КОНТРОЛ!Но пък за сметка на това *** са в изобилие.....
105
1
 
0
 
! Отговори
NO COMMENT преди 14 години
Така ли не разбра Българина, че в магазините ни продават ***.../млякото ли е мляко, сиренето ли е сирене, кашкавала ли е кашкавал ..../Искам статията за вчера, ще си ПЛАТЯ - "КАЧЕСТВО И КОНТРОЛ НА ХРАНИТЕ по българските/т.е. турско,германсо, английско.../ супер-маркети и на храните произведени в България."
104
1
 
0
 
! Отговори
до тамифлу-то преди 14 години
3. ако пиеш редовно хапчета за нещо => автоматично получаваш повреда на друго...