Ендометриозата се дължи и на генетичен фактор?!

Учени откриват мутация в участък на ген, който се среща с висока честотата при жени с ендометриоза
9 фев 2012 22:49,
1
Ендометриозата се дължи и на генетичен фактор?!
източник: Reuters
Развитието на ендометриоза се дължи и на генетичен фактор, твърди научен екип от Йелския университет. Учените откриват мутация в участък на ген, която се среща с висока честотата при жени с ендометриоза. Според тях откритието помага за разбирането на механизмите на заболяването и разработването на скрининг за потенциален риск от него при жените.
 
При ендометриоза се получава развитие на тъкани, типични за лигавицата на матката, в други части на тялото – коремна кухина, яйчници, вагина и цервикс. Наблюдава се фамилна обремененост при случаите. Ендометриозата се среща при 5-15% от жените в репродуктивна възраст. Има данни, че са засегнати около 70 млн. представителки на нежния пол по света.
 
Въпреки че заболяването се изучава от десетилетия, все още няма яснота относно причините за развитието му. Научно изследване наскоро установи, че активизирането на гена KRAS при мишки води до ендометриоза, но тази мутация не се открива при жени със заболяването.
 
Проф. Хю Тейлър, ръководител на Секция за репродуктивна ендокринология и инфертилитет в Катедрата по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина на университета, обаче установява, че мутация на участък в същия ген при жените с ендометриоза има връзка с развитието й. Според изследване на проф. по терапевтична радиология Джоан Уайдас по-рано този видоизменен участък повишава риска от рак на белите дробове и яйчниците.
 
Мутиралият участък води до повишен синтез на белтък, който провокира разпространението ендометриалните клетки, което до някъде обяснява повишения риск от рак на яйчниците при жени с ендометриоза.
 
Видоизмененият ген присъства в 31% от 132 случая на ендометриоза, се установява от  проучването на научния екип. За сравнение, честотата му в общата популация е 5,8%.
 

Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: ендометриоза
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
10
 
! Отговори
EDNA преди 12 години
НЕ СЪМ МНОГО СИГУРНА КОЛКО Е ВЯРНО ТОВА.ЗАЩОТО АЗ ГО ИМАМ ТОВА ЗАБОЛЯВАНЕ НО НИТО МАЙКА МИ,НИТО БАБА МИ ,НИТО ПРАБАБА МИ ,НИТО ЛЕЛЯ МИ ИМАТ ПОДОБЕН ПРОБЛЕМ,ДА НЕ КАЖА ИЗОБЩО ПРОБЛЕМ С ЖЕНСКИТЕ ИСТОРИИ....МУТАЦИИТЕ ИДВАТ ОТ ЧЕРНОБИЛ И НАЧИНА НИ НА ЖИВОТ СЕГА...ПРЕДИ ГОДИНИ НИЩО НЕ Е ИМАЛО:(((((