Няма да има върнати пациенти, успокоява шефът на НЗОК

Лимитите на болниците щели да позволят лесно пренасочване на средства
Обновена: 4 сеп 2012 11:05 | 4 сеп 2012 11:05,
17
Няма да има върнати пациенти, успокоява шефът на НЗОК
Снимка: Impact press group

Няма да има върнати пациенти след въвеждането на лимитите за болниците, увери шефът на Здравната каса Пламен Цеков пред bTV. От 2013 ще влезе в сила наредба, която регламентира бюджетите на болниците с минимално участие на касата.

Цеков обясни, че лимитите ще се формират на база предходните години – ако миналата година през януари месец през лечебното заведение са преминали 300 пациенти, то толкова се планират от мениджъра и за следващата.

Върнати пациенти няма да има, защото касата е гарантирала 3% преразход. Шефът на касата обясни, че когато болницата достигне до 70 на сто от лимита си, ще има механизми да сигнализира и да й се отпускат допълнително средства.

Ако например за месец януари са разчетени 300 пациенти и болницата вече е приела 210, и докрая на месеца има още 5 дни, то мениджърът ще сигнализира в касата и ще му се отпускат още средства, обясни Цеков.

По думите му в страната ще се въведе онлайн отчитане на болниците в края на всеки ден, така че Здравната каса да е наясно ежедневно колко пациенти с дадено заболяване са приети и се лекуват.

„По-гъвкава ще стане системата за преразпределяне на средствата – ще отиват от едно място с по-малко пациенти към друго с повече”, уточни Цеков.

Той отхвърли твърденията на Българския лекарски съюз, че въвеждането на изискване за поне 30 на сто спешни пациенти за болниците ще доведе до това болнични легла да стоят празни.

Цеков обясни, че това се прави, защото има лечебни заведения, които имат едва 2-3 на сто спешни случаи. По думите на шефа на Здравната каса тези болници нарочно пренасочвали спешните случаи, защото те изискват повече средства.

Цеков коментира, че тепърва ще се обсъжда дали лечебни заведения, които не приемат достатъчно спешни случаи, изобщо да работят с касата.

По негови думи той е отворен за всякакви конструктивни диалози и предложения от страна на лекарския съюз. Цеков обясни, че им дава около две седмици да обсъдят позициите си и после могат да се срещнат да разговарят по новите правила за бюджетите.

Лекарите се опасяват, че лимитите облекчават администрацията, но ще затруднят пациентите и болничния персонал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
666 преди 11 години
Самата идея, че въвеждайки лимити ще се подобри нещо е ***. Не знам дали има някой да поварва на тази глупост. Цялата работа е да не се дават пари за здравеопазване, ве че сега са много...Най ниския процент от най ниския БВП. Само дето с трици маймуне не се ловят.
15
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Лимита на ГЕРБ,също изтича
14
0
 
1
 
! Отговори
Да попитам преди 11 години
Краматориума към НЗОК ли е и ще се преразпределят ли болни , които не са приети в други болници, за там ?
13
0
 
3
 
! Отговори
123 преди 11 години
аз пък искам да връщат-всички де са без здравни вноски. Преглед, сан. минимум в приемното и аут-да се научат че безплатен обяд няма.А шефът на касата се е изодил като пълен ***, какъвто очевадно е. Ако са приети 210 пациента за 25 дни, значи за оставащите 6 при същото темпо се очаква да бъдат приети още около 50. Пита се тогава, за къф .... шефът ще иска още лимит, след като от отпуснатия ше му артисат 40 бройки?! Не може проста сметка да направи, възложили му да управлява милиарди....
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На здравната каса и трябва някой като Дянков за шеф - стиснат икономист/застраховател . Защо се лекари наместват за шефове ? Това е финансова институция а не здравна - на лекарите им се плаща за нещо , а управлението на тези пари е ИКОНОМИЧЕСКА дейност. Докога в БГ всеки ще работи това, което не разбира ?
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цеков , занимавате се само с глупости и административни врътки , вземете да се позанимавате малко с главната цел на НЗОК. И оправете заплатите на хората в касите.
10
0
 
6
 
! Отговори
дабе, да преди 11 години
Няма да има върнати пациенти, успокоява шефът на НЗОК..............Повервах му, нема що!
9
0
 
8
 
! Отговори
да де? преди 11 години
Няма да има ---върнати ,всички в ---Орландовци!
8
0
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
zdravnata kasa e piramida vseki trqbva da e s li4na osiguritelna vnoska,ina4e nqma da ima opraviq pomnete mi dumata v momenta vsi4ki pla6tame da se lekuvat *** i otdelno deto lekarite se izku6avat i pi6at nai razli4ni bolesti i to4at zdr.kasa
7
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много сложна системата ! Интересува ме , кой ще плаща здравните осигуровки на вечно безработните *** и разни други тарикати ?
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Проблемът с тези закони е, че всеки може да ги интерпретира както си иска, и после всеки се мисли за прав... ама така е като в парламента храним 240 некадърници....
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щом готвят промяна,значи искат да намалят парите.
4
2
 
8
 
! Отговори
Доктор преди 11 години
С по-малко трици,повече мамун ша уанем.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пръц....
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нямя,няма...успокоих се.
1
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не връщат пациенти щото директно си ги пращат в моргата!