На какви профилактични прегледи имаме право?

Нова наредба на здравното министерство влезе в сила
24 дек 2015 19:50,
9
На какви профилактични прегледи имаме право?
Снимка: Reuters, архив

Проект за изменение на Наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризацията публикува за обществено обсъждане преди дни Министерството на здравеопазването. Новото в документа са разработените приложения, които регламентират гарантиран минимум от прегледи, консултации и изследвания при диспансеризация, заплащани от Националната здравноосигурителна каса.

Предвид индивидуалните особености на протичане на заболяванията, в наредбата не са фиксирани броят на прегледите, консултациите и изследванията, а са определени параметрите на медицинския целесъобразен минимум, който Касата трябва да гарантира за здравноосигурените.

Чрез измененията обаче се регламентира точно обемът от дейностите по профилактичните прегледи за деца и бременни. Тези две групи са специално изведени, тъй като детското и майчино здраве са основни приоритети в националната здравна политика. Запазва се възможността профилактичните прегледи на децата и бременните да се извършват от личен лекар или от специалисти педиатри, както и от акушер-гинеколози при желание от тяхна страна.
 
При рискова бременност консултациите ще се осъществяват задължително от специалист акушер-гинеколог, като се запазват и допълнителните изследвания, които общественият фонд поема.
 
За възрастните над 18 години е регламентиран обемът на профилактичните прегледи по възрастови групи, както и критериите за формиране на рисковите групи.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
4
 
! Отговори
и трето преди 8 години
Това за заплатените то НЗОК ,но никой няма да пречи при желбание пациента да си заплати за своя сметка желано изследване.Аналогия със застраховките - до определена сума ,за екстри си плащаш.Иначе даваш малко искаш много просто не става!
8
0
 
5
 
! Отговори
реалност преди 8 години
до тТтТова е задължителния минимум.И проф. преглед има реална полза за здравето на пациента ,защото така се откриват ранни симптоми за начеващо нещо .И второ ,когато се установи съществуващ здравословен проблем пациент се диспансеризира и тогава с точно оценен мудицинска целесъобразност се правян няколко пъти в годината целенасочени прегледи и консултации със специалисти в дадения профил....
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв е смисълът от профилактични прегледи, като на прегледа хващаш високо кръвно или висока захар, а българинът каза: "Аз не мисля че имам проблеми с кръвното, главата не ме боли." или "Аз не мисля че имам проблем със захарта, не ми съхнат устата." Да има глоби и за отказващите лечение, натискащи се за ТЕЛК-а. *** си мисли че е безсмъртен до доказване на противното, ама кой ще му плаща за прoстoтията.
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До тТтА ти кво искаш, всяка година да ти правим скенер, ЯМР и колпоскопия ли?
5
4
 
20
 
! Отговори
тТт преди 8 години
Пълна кръвна картина - веднъж на 5 години след 30 години?!?! Веднъж на 5 години триглецириди и холестерол??? Това вече наистина е пародия на здравеопазване... какви профилактични прегледи, какви 5 лева?! Парадокс - домашните ни любимци имат по-чести прегледи от нас, хората!!!
4
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На каквито и до сега. Нищо ново не е добавено, нищо не е променено.
3
2
 
6
 
! Отговори
д-р Менгеле преди 8 години
След реформата на колегата, на един.Онзи последният. Точно така-в моргата!
2
4
 
7
 
! Отговори
Майтапчийски преди 8 години
Не знам на какво ще имаме право, но трябва да сядам на празничната софра.Желая на всички весело прекарване!По-късно може да дойда пак в сайта :)
1
2
 
14
 
! Отговори
МоскоФ преди 8 години
Само от опяване.