Нови контактни лещи освобождават лекарство

В борбата с глаукомата
7 сеп 2016 21:41,
1
Нови контактни лещи освобождават лекарство
Източник: Reuters, архив

Контактни лещи, които бавно освобождават лекарство в очите, разработват изследователи. 

По време на проведените до момента лабораторни тестове става ясно, че те са толкова ефективни, колкото и традиционните капки за очи по отношение на лечението на глаукома. Заболяването се нарежда на второ място като причина за слепота в световен мащаб. 
 
Американските изследователи поясняват, че е необходимо провеждането на допълнителни тестове, които да докажат ефективността на лещите. Те биха били от полза за милиони хора, чието зрение е засегнато от заболяването. 
 
Глаукомата се развива, когато натрупаното напрежение увреди зрителния нерв, който е връзката между очите и мозъка. Капките за очи не биха могли да възстановят уврежданията, но могат да спрат влошаването на състоянието. 
 
За много пациенти се оказва трудно сами да прилагат на медикамента под формата на капки за очи. Те се оплакват, че усещат чувство на парене и ужилване в очите. В резултат, само около половината от засегнатите пациенти използват капките правилно. 
 
Учените и преди са правили опити да създадат контактни лещи, които да освобождават лекарство в очите, но основният проблем при миналите опити е в контрола на скоростта, с която медикаментът се освобождава.
 
По време на последната разработка в областта изследователите поставят лекарството в полимерен филм, който го освобождава бавно и постепенно в продължение на 100 дни. Полимерният филм е поставен по периферията на лещата, като оставя центъра ѝ достатъчно „чист“, за да може пациентът да вижда ясно. 
 
От проведените до момента тестове се установява, че ефективността им е същата, както и при прилагането на медикамента под формата на капки за очи.
 
Изследователите планират провеждането на клинични изпитвания, които имат за цел да тестват ефективността и безопасността им сред хора. 
 
Данните са публикувани в сп. Ophthalmology.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Би било повече от прекрасно, дано минат тестовете по-бързо! Така ще бъдат спасени стотици хиляди хора от загубата на зрение!