Без закуска децата са застрашени от затлъстяване

Проблем има и ако малките заспиват късно нощем
12 ное 2016 13:45, Петя Славова
7
Без закуска децата са застрашени от затлъстяване
Снимка: архив, Булфото

Учени от Лондонския университетски колеж свързаха пропускането на закуската с увеличен риск от затлъстяване сред децата, съобщи ЮПИ.

Било установено, че пропускането на закуската е потенциален фактор за наддаване на телесно тегло заедно с пушенето на майката по време на бременността и по-късното заспиване на детето нощем, пише БТА.

Изследването ни разкрива, че нарушената практика, свързана със заспиване в един и същи час нощем, и пропускането на закуската могат да повлияят за наддаване на телесно тегло чрез увеличаване на апетита и по-голяма консумация на храни с висока енергийна плътност - заяви ръководителката на екипа Ивон Кели. -

Получените резултати подкрепят необходимостта от стратегии, които вземат за мишена многобройни сфери на влияние, свързани с увеличаването на индекса на телесна маса."

Екипът анализирал стойности на индекса на телесна маса, като използвал данни за близо 17 000 участници в изследване, които били на възраст между 3 и 11 години. 83 на сто от децата имали стабилен индекс на телесна маса, който не е свързан с наднормено тегло, докато 13,1 на сто били с умерено увеличен индекс на телесна маса, 2,5 на сто - със значително увеличен индекс на телесна маса, а при 0,6 на сто от участниците индексът на телесна маса свидетелствал за затлъстяване.

Затлъстяването сред децата освен това било свързано с по-лошо психично здраве по-късно през живота, намалено себеуважение и рисково поведение, като например тютюнопушене.

Резултатите от изследването са публикувани в Pediatrics.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Моят син е на 4г,винаги закусва поне час след като се стане от сън.По принцип ляга късничко,но е едва 14кг,Така че това не важи за всеки!
3
0
 
2
 
! Отговори
еделвайс преди 7 години
Хайде стига правила като на бавно развиващи се. От векове с знае за трите хранения. Номерът е в това- какво се яде!
2
1
 
3
 
! Отговори
Мучо преди 7 години
Тези, които не закусват, рискуват затлъстяване, а тези, които закусват, си го осигуряват. Особено в Англия и Щатите :-)
1
0
 
5
 
! Отговори
КАК преди 7 години
Англичаните трябва да обяснят и феномена за децата в Африка - не се хранят тези деца , гладуват и са слаби ?