Е-здравеопазването ще намали опашките пред джипитата

Лекар: В много държави от ЕС идентификацията е с чип карта
4 яну 2017 20:10, Анисия Иванова
7
Е-здравеопазването ще намали опашките пред джипитата
Архив: Булфото

Електронното здравеопазване ще улесни нашата работа и ще намали опашките пред кабинетите. Това заяви в сутрешния блок на телевизията "Черно море" д-р Светлин Митев, председател на районната колегия на общопрактикуващите лекари(ОПЛ) във Варна и секретар на местната организация на БЛС.

"Трябва да отпаднат разпечатването и съхранението на хартия и да се въведат електронни направления за консултации при специалисти. При това положение пръстовият идентификатор ще играе ролята само на подпис на пациента", коментира д-р Митев.

Поводът бе експерименталното въвеждане на автентификатора за част от ОПЛ. Подобни пилотни практики обаче няма във Варна. Целта на експеримента е да се провери какви проблеми биха възникнали при въвеждане на пръстовия отпечатък при джипитата.

В много държави от ЕС идентификацията се осъществява с чип карта, поясни д-р Митев. Според него системата на отчитане не бива да се пренася механично от болниците при ОПЛ и специализираната доболнична помощ.

"Всичко трябва да се дообмисли добре, особено от техническа и правна точка. При хроничноболните например, които идват постоянно за лекарства, автентификаторът по-скоро ще пречи", обобщи д-р Светлин Митев.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Просто трябва да увеличат заплатите на всички лекари, да се инвестира в ново оборудване и медикаменти, и да, освен всичко друго, трябва да се обмисли добре как и дали може по-бързо да се обслужват пациенти с електронни средства вместо на хартия.В САЩ както в много други държави (нали все питаме как е по света) много здравни заведения използват пръстов идентификатор, но той е по желание а не задължителен, цели по-бързо обслужване и явно работи. За разлика от този на нашия Московец!
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Горките инвалиди и лежащо болни, дето пръстовия идентификатор ги прави диви и щастливи. Сега с някоя нова електронна умност и съвсем ще бъдат лишени от досъп до здравеопазване за сметка на едни не точно болни особи. Така ми се струва на мен.
2
6
 
13
 
! Отговори
Noname преди 7 години
Що за глупост? Как точно Е-здравеопазването ще намали опашките пред джипитата? Да не би болните да станат по-малко или бабите и дядовците с книжките ще си седят пред компютъра в къщи вместо пред кабинета?
1
16
 
7
 
! Отговори
акуд преди 7 години
аз подкрепям отпечатъците, за мен това е един по-добър начин да се спре мафията в здравеопазването източва чрез малцинствата