Пропускаме закуската – риск от метаболитен синдром

Какъв модел на хранене се препоръчва?
11 яну 2017 08:49, Eкип на Puls.bg
9
Пропускаме закуската – риск от метаболитен синдром
Източник: Reuters, архив

В препоръките за здравословен режим на хранене често се включват три основни хранения – закуска, обяд и вечеря и една или три междинни закуски в хода на деня. Веднага вероятно тук възниква въпросът: Толкова много хранения през деня няма ли да доведат до покачване на килограми?

Съществува схващане, че ограничавайки храненията си за деня до 1 или 2, ние реално приемаме по-малко калории и съответно рискът да напълнеем намалява. Какво ще кажете ако Ви кажа, че това е абсолютно погрешно?

Обичайно, когато попиташ един човек със затлъстяване колко пъти се храни през деня, най-често той описва следното: „не закусвам, хапвам нещо бързо на крак за обяд и вечерта след работа, училище или друго дневно занимание хапвам по-обилно”. 

Защо такъв модел на хранене не се препоръчва?

В организма ни протичат непрекъснати процеси, благодарение на които ние дишаме, движим се, гледаме, слушаме, разбираме.... или иначе казано живеем. За осъществяването на всеки един процес е необходима енергия. Когато пропускаме хранене, тялото ни компенсира липсата на постъпваща с храната енергия като ползва първо натрупаните запаси от гликоген в черния дроб и след това мастните киселини в мастните депа.

Повече за метаболитния синдром може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абсолютни глупости сте написали
7
0
 
4
 
! Отговори
Баш! преди 7 години
Най- дебелите хора, които познавам, се тъпчат постоянно през деня с калорични сладки, тестени и месни храни, суровата храна почти не я познават, но пък се наливат с безалкохолно до откат и гледат по цял ден ТВ.Те нямат закуска, но нямат и обяд и вечеря, защото целият им ден преминава в непрестанно тъпкане, та няма граници между храненията.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не закусвам от 20 години. Благодаря, добре съм и със здравето, и с килограмите.Глупости, като горната, не следва да се толерират. Не се яде, когато не си гладен. Дебелее се от ясни неща - прекомерно много калории срещу малко движение- проста математика.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На същото мнение съм като "11". Закуската е хубаво нещо, ако човек преди това е станал, разсънил се е, пораздвижил се е, поработил е. Българинът е закусвал, но не веднага, след като се е събудил, а е ставал сутрин в 5.00, отивал е на нива, яко е бачкал и къде 10.00 часа е усещал здрав нормален глад, поради което тогава е било и първото му хранене за деня.Да караш насила полу-заспал човек да се тъпче е против природата. Когато човек не е гладен, не следва да върви срещу себе си и здравето си.
4
0
 
9
 
! Отговори
11 преди 7 години
Тия от Пулса съвсем изперкаха, едно време беше ерудиран сайт. Сега само мангизите ги интересуват и ръсят спам по пощите на хората и поръчкови глупости.
3
3
 
7
 
! Отговори
Дебел преди 7 години
Аз мога да потвърдя резултатите на това изследване. Като бях млад никога не закусвах нито чая си изпивах, който майка ми непрестанно подготвяше. Тогаве нямах никакви проблеми, но сега съм на 50 със 102 кила и метаболитен синдром.
2
2
 
8
 
! Отговори
До 1 преди 7 години
Ако правиш не 800, а 8000 коремни преси и бягаш не по 5 км, а по 50 км, може и да намалиш яйцата и зеленчуците. Гарантирам ти отслабване - може и 30-40 кг да станеш.
1
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
както и да си говорим иска се по малко ядене в момета използвам метода на хранене която научих от интервюто на една столетница тя се е хранила цял живот с две до три яица на ден много зеленчуци и плодове има невероятен ефект за 8 дена отслабнах с 2 килограма аимам огромна енергия сутрин правя 800 коремни преси и през ден бягам по 5 километра чусвам се като младеж пълен с енергия асъм на 62 години