Грипът през бременността

Бременните са по-податливи към заразяване
15 яну 2017 10:41, Eкип на Puls.bg
0
Грипът през бременността
Източник: Reuters, архив

Грипът е остро вирусно заболяване, чиято изява е най-силно изразена през зимния период. Грипните вируси са тип A, B и C. Предаването на инфекцията е по въздушно-капков път. Инкубационният период – периода от заразяване до изява на симптомите е между 1 ден и 4-5 дни. Болните от грип са най-силно заразни през първите дни на проява на симптоматиката.

Грипът започва внезапно с болки в гърлото и повишаване на телесната температура. Характерни са мускулните и ставните болки както и наличието на главоболие. Вирусът на грипа атакува ресничестия епител на дихателната система. Оделените вирусни токсини оказват въздействие върху централната нервна система и кръвоносната система. При хора с намалена имунна защита на организма, при пациенти със сърдечносъдови, белодробни заболявания или при бременност се повишава риска от заразяване и развитие на вирусна инфекция.

Бременните жени са по-податливи към заразяване с грипни вируси, особено през периода на техния пик на разпространение. Една от причините е повишените нива на естрогени, които водят до изсушаване на лигавиците и повишават податливостта към заразяване. Достигайки до виремия - разпространяване на вирусните частици в кръвта, инфекцията може да премине през плацентарната бариера.

През първия триместър протича органогенеза, тоест формиране и развитие на органите на ембриона. Някои от грипните вируси може да доведат до повишаване на  риска от развитие на спонтанни аборти и малоформации през първите 12-14 седмици от бременността. Поддържането на висока телесна температура според някои изследвания може да доведе до нарушения в развитието на невралната тръба.

Повече за грипа през бременността може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: бременностгрип
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари