На какво може да се дължи обезцветяването на зъбите?

Няколко възможни причини
15 яну 2017 15:56,
1
На какво може да се дължи обезцветяването на зъбите?
Източник: Reuters, архив

Блясъкът на красивата усмивка най-вече се дължи на белотата на зъбите. Много често се случва те да се обезцветят, което да помрачи и усмивката ни. 

Обезцветяването на зъбите може да бъде следствие на няколко причини…

  • Храни и напитки, като кафе, чай, вино и определени плодове и зеленчуци, като ябълки и картофи, могат да оставят петна по зъбите. Тютюнопушенето и дъвченето на тютюн са друга причина за осветяване на зъбите.
  • Лошата хигиена. Неадекватното четкане на зъбите, изпускане на конеца за зъби или изплакване с вода за уста не води до отстраняване на плаката и ветвата, причиняващи петна, като кафе и тютюн.
  • Заболяване. Няколко заболявания могат да засегнат зъбния емайл и дентина и следователно да доведат до обезцветяване на зъбите. Третирането на определени заболявания може да има същия ефект. Така например химиотерапията и радиацията могат да причинят обезцветяване на зъбите.
  • Медикаменти. Антибиотиците тетрациклин и доксициклин крият риск от потъмняване на зъбите, когато се приемат от деца, чиито зъби все още се развиват.Напредване на възрастта. С напредването на възрастта външният слой на емайла се износва, разкривайки естествения жълт цвят на дентина.
  • Гени. Някои хора естествено имат по-светъл или по-плътен емайл, в сравнение с други.
  • Фактори на околната среда. Прекомерният флуорид без значение от източника му, може да доведе до обезцветяване на зъбите.
  • Травма. Увреждане при падане може да наруши формирането на зъбния емайл при малките деца, чиито зъби все още се развиват. Травмата може да засегне зъбите не само на децата, но и тези на възрастните.

Още полезна информация може да намерите в рубриката "Дентално здраве" на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари