Бъбречни камъни – какви видове има?

Какви са факторите на камъкообразуване?
20 мар 2017 21:50, Eкип на Puls.bg
0
Бъбречни камъни – какви видове има?
Източник: Reuters, архив

Нефролитиазата е една от най-разпространените болести в средиземноморския регион, където се намира и България. В този регион честотата й достига до 4%. 

Факторите, определящи високата честота на нефролитиазата, са топлият климат и хранителните навици. От основно значение за формиране на конкрементите са наличието на обструкция (запушване на уринарните пътища) и уринна инфекция.
 
В някои случаи са налице вродени малформации с наличие на стеснения и клапи на чашките и уретерите. Уринната инфекция създава ядра от загинали епителни клетки, слуз и гной, около които се натрупват кристали.
 
Съществуват редица генетични фактори, предразполагащи към камъкообразуване. Това са високите нива на пикочната киселина, калция, фосфора и оксалатите в плазмата на кръвта. Най-честите конкременти в пикочните пътища са калциевите оксалати монохидрати - вевелит (40%), калциевият оксалат дихидрат - веделит (20%), амониево-магнезиевият и калциевият фосфати - струвит (20%) и пикочно-киселинните конкременти (15%).
 
Бъбречните конкременти могат дълги години да протекат безсимптомно и да бъдат открити случайно при рентгенови изследвания на корема или ултразвук.
 
Класическата проява на нефролитиазата е бъбречната колика. Последната протича с болки, с коликообразен характер, едностранно, с разпространение по хода на уретера към слабините, придружени от гадене и многократно повръщане. Урината е тъмна или червеникава. В изследванията се установява белтък и много еритроцити в седимента.
 
При ултразвуково изследване се установява хиперехогенна структура в едната или двете отделителни системи с или без задръжка на урина над мястото на конкремента.
 
Оксалатите и фосфатите са рентген-позитивни, докато пикочно-киселинните конкременти са рентген-негативни. Диагнозата се поставя на база характерната болкова симптоматика, кръвта в урината и ултразвуковото наличие на камък в бъбрека. Допълнителните изследвания, които могат да потвърдят диагнозата, са рентгенови.
 

0
Напиши коментар Коментари

Грешки, които допускат жените, когато пазят диета
Грешки, които допускат жените, когато пазят диета

Грешки, които допускат жените, когато пазят диета

Как да се отървете от „водното“ наднормено тегло?
Как да се отървете от „водното“ наднормено тегло?

Как да се отървете от „водното“ наднормено тегло?