Най-здравите в света – италианците. Ние – извън топ 50

Пред нас са македонци, босненци, албанци...
21 мар 2017 10:35,
46
Най-здравите в света – италианците. Ние – извън топ 50
Снимка: архив, Reuters

Италианците са най-здравите хора в света според класацията за 2017 г., публикувана от агенция Bloomberg. Тя се нарича Global Health Index и взема предвид фактори като средна продължителност на живота, хранене, психическо здраве и рискови фактори като пушене и кръвно налягане.

Средиземноморската диета, включваща от паста и пица, до зеленчуци, риба и зехтин, е основен фактор за това, че италианците са най-добре със здравето сред 163-те нации, обект на изследването. Перспективата за живот в Италия на бебе, което се роди днес, е над 80 г., за разлика от тази в Сиера Леоне, където е едва 52, пише 24 часа. Италия изнемогва от финансова криза, от проблеми с банките, от безработица сред младежите, която достига 40%, от огромен бюджетен дефицит и въпреки това се слави като страна с най-добро качество на живот.

По-богатите от италианците американци, канадци и британци страдат от много повече проблеми с кръвното си налягане, нервите и холестерола.

България е извън първите 50 нации в класацията. През 2016 г. например е била на 73-то място. Сред първите 50 нации по здраве сега са словенци, словаци, поляци, гърци, македонци, албанци, чехи, хървати, босненци, естонци. Дори американците, известни с високия процент хора с наднормено тегло, са сред първите 50. Веднага след италианците се нареждат Исландия, Швейцария, Сингапур, Австралия, Испания, Япония.

Според Адам Древновски, директор на Центъра за обществено здраве и хранене във Вашингтонския университет, цитиран от Bloomberg, печелившият коз на италианците и на другите най-здрави нации е възможността им за достъп до пресни хранителни продукти като зеленчуци и риба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все ми е на ума, че най-тютюнопушещата, мързелива и пияна нация на света в лицето на Гърция е най-здравата.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А че кубинците, дето 60 години са с ембарго за всичко, дори и за здравни технологии, живеят повече от българите(освен че имат и по - голям БВП), няма ли да кажете? Евроатлантическата *** разруши българия и сега се прави на ни лук яла, ни лук мирисала. Активните борци си остават такива дори през 20 поколение - нагаждачи, крадци и лъжци. От наследниците на Костов, Луканов, Паси и тем подобни бял ден няма да видите.
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи ето защо бг. тираджийте возят ЗАМРАЗЕН италиански хляб за бг по точно в София питам шофьора защо кара този замразен хляб и той ми каза че богатите софиянци го искали замразен ама италиански да живеят дълго,но комент !
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жалката истина е, че в последно време се появиха едни неудачници, които за всичко обвиняват България и българското. С други думи станаха българофоби, а не само неудачници. Те приписват своите черти на всички българи, примерно, че българина го мързяло и по този начин се опитват да се слеят с останалите, но това няма как да стане. Неудачника и българофоб да стане, пак си остава неудачник.
31
3
 
4
 
! Отговори
до червоугодник преди 7 години
Жалката истина е , че българина не само го мързи да готви , но него въобще го мързи за ВСИЧКО !Не го мързи само да краде , да се оплаква и да завижда - оттам идват проблемите !
30
0
 
2
 
! Отговори
Малко факти преди 7 години
Данните ми за 2013-та са от интервю на съответния служебен министър (май беше Станков) назначен от Плевнелиев.
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Факт е, че внасяме месо, защото българското животновъдство загина. Внасяме и плодове и зеленчуци пак по същата причина. Само за периода 1989-1995, броя на селскостопанските животни намаля от 3 до 5 пъти, а в следващите 5 години, до 2000 година, намаля още два пъти. После броя им продължи да намалява. Къде е зеленукопроизводтсвото? Кога за последно сме яли български домат, а не гумения домат, който целогодишно ни предлагат? Съвременните деца не познават вкуса на млякото, сиренето, кашкавала, ...
28
2
 
2
 
! Отговори
Скитник преди 7 години
Завист, злоба, неграмотност...
27
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Малко фактиТура ми е метър и двайсе ! Вярваш ли ?Твоите факти са такива !Прочее за броя на животните. *** ги откраднаха от каракачаните. Животните продадоха, а каракачаните забиха в панелки.
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Убива ни мързела и злобата в която се пържиме.
25
3
 
15
 
! Отговори
Живот и здраве преди 7 години
Стрес, бедност, глупост-тези 3 неща убиват българите поголовно. Като сме под стрес пием и пушим. Бедни сме, но хвърляме пари от балконите и купуваме какви ли не ***. На всичкото отгоре сме и сноби. Не рпаботим и се депресираме и сме глупави да избираме едни и същи хора да управляват държавата. Прощаваме им кражбите и понякога и ние гепиме когато можем и се възхищаваме на хора без морал. Всичко това е смърт. Физическа, духовна и интелектуална. Никой не говори за уствената смърт, а тя е тук!
24
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Излиза, че през 1990 е имало 18 млн. овце и 2 млн. крави, а магазините бяха празни. Нещо статистиката куца ли куца, както цялата соц.икономика изградена от хора които не знаеха елементарна граматика и аритметика
23
0
 
6
 
! Отговори
Малко факти преди 7 години
В предишния ми коментар *** да се чете онова дето прави грух-грух. Не знам защо сайта го цензурира.
22
4
 
5
 
! Отговори
Малко факти преди 7 години
Брой на едър рогат добитък1990 - 2,350 милиона2013 - 568 хилядиБрой на кози и овце1990 - 18 милиона2013 - 1 милионБрой на свинетенамалял 7 пъти от 1990 до 2013 годинаБрой на птицитенамалял 2 пъти от 1990 до 2013 годинаЗа да се изхранва българското население, по норматив са необходими 650000 тона различно месо годишно. Ние сме произвеждали 220-230 хил.тона през 2013.
21
0
 
5
 
! Отговори
Малко факти преди 7 години
Брой овце в България1980 - 10 милиона и 536 хиляди2011 - 1 милион 455 хилядиБългарско агнешко ли ядем вече?
20
1
 
13
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Проблемът в България дойде от мизерията и разрушеното след 1989-та година селско стопанство. Имате ли и на идея колко десетки пъти е спаднало производството на основни храни в България за тези 27 години? Затова сега ядем немски, френски и не знам какви си картофи, само български няма и така е с почти всички храни.
19
0
 
6
 
! Отговори
Юрист преди 7 години
До АнонименРеформа на съдебната система няма да оправи нищо, защото системата сама по себе си не е проблема. Нито законите.Проблема са КАДРИТЕ, които работят в правораздаването, 99% от които са професионални бандити, корумпирани до козирката. Има само един начин за реформа - всеки над длъжност мл. съдия и мл. прокурор се уволнява незабавно и става обект на наказателно разследване от безпристрастен международен трибунал. Ама няма да стане никога. Защото не би било демократично, нали...
18
3
 
6
 
! Отговори
До 22 (до 13) преди 7 години
Не бе, сега сме 1 милиард и живеем по милион години благодарение на безкрайно мъдрото 27 годишно демокраДско управление. По стандарт на живот сега сме 1 и заради това се ограждаме с бодлива тел. Храната е в изобилие, влизаш в магазина и се чудиш какво да си купиш, всичко от качествено по-качествено, то банани, то банани, то банани, а бе всичко има и то по много. Ех този капиталистически рай!
17
1
 
3
 
! Отговори
До 20 Иречек преди 7 години
Що ли не мога да намеря в нета такова нещо от Иречек за българите? Май си измисляш и си българомразец.
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 8Колко да са скъпи ?!?Не става въпрос за хайвер от белуга. Българска черномрска мида се намира за 3, 3,50 лв.С малко бяло вино, зехтин, чесън и някаква зеления излиза порция с която ще преядеш.