Кофеинът – как контролира мозъка ни?

Води до отделянето и на естествени стимуланти като глутамин и допамин
11 апр 2017 14:07, Eкип на Puls.bg
3
Кофеинът – как контролира мозъка ни?
Reuters

Кафето или по-скоро активната му съставка – кофеин, е най-използваният психоактивен наркотик на планетата. Има множество причини за популярността на кофеина и повечето от тях са свързани с някои прекрасни ефекти върху тялото. 

На първо място – ободряващото, разбуждащо чувство, което влива енергия скоро след поглъщане. Това се дължи на факта, че кофеина „блокира“ свързването на аденозин в мозъка. Аденозина е хормон, който води до умора и отпуснатост.
 
Кофеинът води до отделянето и на естествени стимуланти като глутамин и допамин. Тези неврохимикали подобряват настроението и придават усещане за еуфория, по сходен механизъм с действието на друг психоактивен наркотик – кокаина. 
 
При нормални обстоятелства, нуждата от енергия на тялото се задоволява, като първо се изгаря основното гориво – гликогена, а след него започват да се топят мазнини за получаване на енергия. Кофеинът обаче нарушава този процес, карайки тялото да започне изгарянето на мазнини много по-рано, запазвайки гликогена за по-късен етап. Това е причината тялото да е по-енергично и да работи на по-бързи обороти с лекота. Поради тази причина, кофеинът се превръща и в най-популярния стимулант, използван в спорта. 
 
При умора, кофеинът подобрява концентрацията, понижава времето за реакции и подсилва паметта. 
 
При неразположение, лека простуда и главоболие, кофеинът отново идва на помощ. Той ускорява телесните способности за абсорбция на аспирин и ацетаминофен (парацетамол), което ги кара да робят по-бързо и по-продължително. Кофеин се добавя дори и в някои медикамнети против грипни и простудни състояния.
 
Повече за действието на кофеина върху тялото може да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
sdsad преди 7 години
"фосфолипидите съдържат фосфор и светят" :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Аденозина е хормон"....... A фосфолипидите съдържат фосфор и светят.Като пишете статии, независимо от източниците си, поне давайте на някой с някакво медицинско или природо-математическо образование да редактира.
1
4
 
7
 
! Отговори
Експерно становище преди 7 години
Дрън Дрън ярина!