Как да имаме здрави венци?

Хигиената е много важна
17 юли 2017 10:52, Eкип на Puls.bg
4
Как да имаме здрави венци?
Reuters

Зъбната плака се формира за часове и това налага редовно провеждане на орална хигиена. Важен момент в личната орална хигиена е определянето на броя и продължителността на процедурите. 

Прието е, че измиването на зъбите трябва да става два пъти на ден - сутрин и вечер след хранене. Вечерното почистване има изключително важно значение, особено при децата, тъй като по време на сън слюнченият ток и буферният капацитет намаляват, а се увеличава вискозността на слюнката.
 
Това е предпоставка за по-бързо отлагане на плака, а неотстранената вечер създава по-висок кариесогенен потенциал и предпоставка за натрупване на зъбен камък.
 
Другият важен момент е определянето на продължителността на почистване. Важно е да се знае, че почистване по-малко от една минута, не осигурява качествено отстраняване на плаката, а оптималното почистване варира от две до три минути. При децата почистването трябва да става с помощта на родителите до установяване на стабилен навик.
 
За поддържане на здрави венци е необходимо поддържане на добра лична хигиена. Тя може да бъде реалност чрез използването на четка за зъби, паста и конци за зъби, интердентални четки. Не на последно място е редовното посещение при денталния лекар.
 
Ефективното въздействие на четките е само по достъпните зъбни повърхности, каквито са вестибуларните, оралните и дъвкателните повърхности при молари и премолари. Абразивите в пастите помагат за отстраняване на плаката по трудно достъпните места, а пространствата между зъбите трябва да се почистват с дентални конци или четчици за тези места.
 
Редовната употреба на денталния конец след вечерното измиване на зъбите намалява риска от апроксимален кариес и възпаление на интерденталната папила. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Състоянието на венците не е въпрос на миенето на зъбите. Нито кариесът.Нито бели зъби значи здрави. Проблемите идват отвътре. Лекарите идеално го знаят, но е в техен интерес да лъжат .
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И забравих да кажа, че паста Elgydium (Елгидиум) - избелваща, е най-добрата паста за зъби. Разбира се, хубаво е да ги сменявате пастите, например с Парадонтокс (Paradontox) - избелваща. :))))
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зъбите са изключително важни. Дори да се оръсите за качествен зъболекар, си заслужава. Иначе съм съгласна, че трябва редовно да се посещава дентален лекар. Аз ходя на шест месеца. Пътувам 60 км., но има защо. Емилия Панчева е отличен дентист. :)