Затлъстяване – може ли да се лекува с лекарства?

У нас по-разпространени са периферно-действащите медикаменти
26 сеп 2017 12:30, Eкип на Puls.bg
8
Затлъстяване – може ли да се лекува с лекарства?
Reuters

За лечение на затлъстяването се използват две групи лекарства, които действат на ниво централна нервна система и на ниво стомашно-чревен тракт. 

Лекарствата с централно действие стимулират освобождаването на серотонин и допамин. Това води до потискане на апетита и редукция на теглото. Нежеланите лекарствени реакции при тези медикаменти са сънливост, световъртеж, главоболие, обща слабост, раздразнителност, кошмари, повишаване на артериалното налягане.
 
Противопоказани са при глаукома, депресия, сърдечни проблеми, бременност и лактация, както и едновременното им използване с антидепресанти и други лекарства, влияещи на ЦНС.
 
У нас по-разпространени са периферно-действащите лекарства и по-специално – Orlistat, под формата на капсули 120 мг. При неговото редовно приложение около 1/3 от мазнините в приетата храна не се усвояват. Orlistat се назначава перорално по време на хранене или до 60 мин. след това, 1 до 3 пъти дневно. Ако консумираната храна съдържа малко мазнини, се пропуска приемаът на медикамента.
 
След 6-8-месечно лечение с Orlistat телесната маса се намалява с до 20%. При успешна редукция на теглото в първите 4 месеца, медикаментът показва и добър ефект след продължителна терапия. Orlistat може да се използва в комплексното лечение на затлъстяването при деца и юноши след 12 години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
3
 
! Отговори
Дрън дрън преди 6 години
Това лято свалих 9кг.и продължавам само като спрях консумацията на хляб и тестени изделия при хранене и наблегнах на кардио тренировките във фитнеса. За уточнение бях 101кг. пък съм нисък. Резултата е налице - вече нямам шкембе и ми се нормализира кръвното налягане и даже спрях хапчетата за кръвно. Това доста ме учуди и разгледах в интернет публикациите за качеството на хляба който ядем и бях потресен от това което прочетох. Който има интерес знае гугъл!
7
1
 
3
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
По-глyпaвa статия не помня да съм чел някога.Да говорим за лекуване на затлъстяването е все едно да говорим за лекуването на простудните заболяванияИли лекуването на стомашно-чревните заболявания.Или лекуването на сърдечно съдовите заболявания.Или пък... изобщо ей така - лекуването на болестите!!!Вземете си това хапче и ще се излекувате. И за реклама не става, това само хора с бавно умствено развитие може да го измислят.Тук най-общо можем да говорим за метаболитен синдром, нищо повече!
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като сте решили да правите реклама на някакъв препарат, сложете поне правилно заглавие. Това, че блокира нещо, предполагам усвояването на мазнини в червата, не означава, че е подходящ за всеки случай.
5
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
***, по-***, и ти пред тях
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затова ли измислиха затлъстяването - за да се купуват лекарства, които ще разболяват хората още повече?! *** *** народ !
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това реклама на лекарство ли е?
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако ви се яде от всичко - диатолог да се разберете кога, как и и по колко да ядете.другото е активност - спорт. за 6-8 месеца даже по-голям процент резултат ще се постигне.Този вид хапчета които ще ги пиете 1 година са си идиотска работа.
1
2
 
15
 
! Отговори
Селяк преди 6 години
Ммммм дамммм... тъпчете се с *** и после с още *** .....