Кои са най-честите ендокринологични проблеми у нас?

Интервю с проф. Анна-Мария Борисова за Puls.bg
27 май 2018 12:51,
4
Кои са най-честите ендокринологични проблеми у нас?
Източник: Личен архив

 Проф. д-р Анна-Мария Борисова е председател на Българското дружество по ендокринология и един от най-големите специалисти в тази област в България. В момента проф. Борисова е началник на Клиниката по ендокринология към УМБАЛ "Софиямед".  

Проф. Борисова, какво показва картината на заболеваемост от ендемична гуша към момента?

 
Към момента 24% от населението на България над 20-годишна възраст има възлеста гуша. Става въпрос за възли от 1 и над 1 сантиметър. В сравнение с миналото, това е определено добър резултат. През 1956 г. акад. Иван Пенчев с екип изучава гушавостта в България. Проучени са около 1 млн. души. Ендемична гушавост се установява при 50% от тях, а други 3%, което прави 6 000 човека, били с кретенизъм. Следва създаването на Национална програма за профилактика, въведена е йодираната сол в България. В резултат към днешна дата е обявено официално, че йоддефицитът в страната ни е преодолян.
 
И все пак, с възлеста гуша са 24% от населението. На какво се дължи това?
 
Има фактори, върху които не можем да повлияем, например наследствеността. Затова ние, лекарите, никога не пропускаме да попитаме пациента с тиреоидно заболяване, дали в семейството има роднини с такава диагноза, най-вече майката, лелята, сестрата, братовчедките. Важно е да се знае, че заболяването идва най-вече от жените в рода, но макар и рядко се проявява и чрез мъжете. Имала съм пациент със заболяването, който го беше предал и на двете си дъщери. Обичайната схема е майка на дъщеря, по-рядко майка на син и най-рядко баща на дъщеря.
 
Съществува схващането, че гушавостта е женска болест. Така ли е?
 
Не е така, макар жените да доминират. При диабета обаче е обратно. Мъжете диабетици са много повече от жените. Тази картина не е само у нас, но и в много страни по света. 
 
Смята се, че стресът е причина както за тиреоидните заболявания, така и за диабета. Така ли е в действителност?
 
Съвременният човек е подложен на няколко неблагоприятни фактора по отношение на щитовидната жлеза. Това са хроничният стрес, инфекциите и йодът. Йодът ни е необходим, но ако е в повече, ще доведе до нарастване на автоимунните тироидни заболявания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая на снимката, ако се изруси и си разпусне косата с едно бритонче, с Тетка Цачева ще са "като две капки вода". :)Или бъркам? :)
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На УМБАЛ "Софиямед" съм им сърбал попарата. За пари щяха да ме погребат. Да не говорим за отношението на персонала към пациентите! Не се лекувайте там!!Сега, като разбрах, че тази персона (от бензиностанцията) е даже и началник на клиника във въпросната болница, окончателно се убедих, че НЕ ТОВА Е БОЛНИЦАТА, където да се лекува човек!
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Vs e ot stres bespari4ie i prostaschkot obschtestvo v bg novibogataschite mutri i kervetini
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
като беше министърка на всеки въпрос на журналистите отговаряше : усмихвам се. аз се усмихвам. сега нещо не се усмихва.