7 въпроса за стволовите клетки - как да направим информиран избор

Съвременното семейство често задава въпроси за съхранението на стволови клетки
22 окт 2019 16:16,
7 въпроса за стволовите клетки - как да направим информиран избор
Източник: Селена Целс

Тъканта на пъпната връв и кръвта, която се съдържа в нея, са богат източник на стволови клетки, които могат да помогнат за възстановяването на организма. Свойствата на стволовите клетки да се възпроизвеждат и диференцират - да се размножават и превръщат в други клетки или тъкани, ги правят уникални.

Какво представлява съхранението на кръв от пъпна връв и на тъкан от пъпна връв?

След като се роди вашето бебе, стволовите клетки от кръвта и тъканта от пъпната връв могат да бъдат извлечени и запазени за потенциална бъдеща употреба. Този процес е известен като банкиране (съхранение). Ако обмисляте да съхраните стволовите клетки от кръвта и тъканта на пъпната връв на вашето бебе, уверете се, че сте избрали тъканна банка, акредитирана от Изпълнителна агенция по медицински надзор (Изпълнителната агенция по трансплантации).

Защо да съхраня стволови клетки от кръв и тъкан от пъпната връв на моето бебе?

Когато решите да съхраните кръв и тъкан от пъпната връв на бебето, вие подсигурявате бъдещото здраве на вашето семейство.

Стволовите клетки, намиращи се в кръвта на пъпна връв, се наричат хемопоетични клетки. Тяхната способност е свързана с възстановяване на имунната и хемопоетичната система. Хемопоетичните клетки се използват за лечение на над 80 различни заболявания - генетични и кръвни, всички видове левкемия и други.

Подобно на клетките, намиращи се в кръвта на пъпната връв, тези, които се съдържат в тъканта ѝ, също крият огромен потенциал. С малко по-различен характер, т.нар. мезенхимни клетки също могат да се разделят, регенерират и диференцират в широк спектър от други видове клетки и тъкани. Стотици са проучванията за потенциала на мезенхимните стволови клетки и тяхното използване за заболявания като диабет тип I, аутизъм, детска церебрална парализа и други. Изследователите виждат огромния потенциал за лечение да бъде използван при състояния, засягащи мускулите и нервната система - като болест на Паркинсон, множествена склероза, спортни травми, Алцхаймер, чернодробна фиброза и рак на белия дроб.

Информирайте се за последните новости в регенеративната медицина на www.selenacells.com.

Кой може да ги използва?

Стволовите клетки могат да бъдат използвани от бебето, от чиято пъпна връв са извлечени, както и други негови роднини. Те могат да бъдат и дарени за употреба. Изчислено е, че в недалечното бъдеще 1 от всеки 3 души ще се възползва от регенеративната медицина през целия си живот. Съвместимостта между членове на семейството е много висока, а процентът и възможността за отхвърляне на биологичния материал при една евентуална трансплантация е много по-нисък.

Как се събират?

Независимо как раждате, процесът по извличане на стволови клетки от пъпна връв е напълно безопасен и не е обвързан с никакви рискове или болка и за майката, и за бебето. Процедурата се извършва след прерязването на пъпната връв - дори изборът за отложено клампиране, също не попречва на пробовземането.

Процесът включва:

- Кръв от пъпна връв: След раждането на вашето бебе, медицинският специалист ще клампира и пререже пъпната връв. След като тя бъде почистена, кръвта се събира и се поставя в специален сак.

- Тъкан от пъпна връв: След като кръвта се отстрани от пъпната връв, вашият лекар ще изреже и част от тъканта, ще я почисти и ще я постави в специален контейнер.

Какво се случва след пробовземането?

След пробовземането стволовите клетки се транспортират до лаборатория за обработка и съхранение. Информирайте се дали тъканната банка, на която се доверявате, е акредитирана от Изпълнителна агенция по медицински надзор за боравене, обработка и съхранение. Акредитацията гарантира и качеството на услугата по съхранение. Важно е също да научите дали тъканната банка е българска или чуждестранна - т.е. дали извършва дейност като тъканна банка, грижеща се за целия процес по съхранение на стволови клетки, или като посредник - представител на чуждестранна фирма.

Ако фирмата е чуждестранна, трябва да имате предвид, че най-често дейността ѝ зависи и от други посредници. Важно е да знаете и къде точно се намира лабораторията им, подробности относно съхранението и най-вече колко време ще отнеме транспортирането на клетките до нужните за тях условия – най-важният компонент и фактор за съхранение на максимален брой живи клетки.

Колко струва съхранението на кръв и тъкан от пъпната връв?

Обикновено таксите са две - първоначалната такса покрива договорните взаимоотношения, а втората е за целия период на съхранение. Много семейни тъканни банки предлагат и индивидуални планове на изплащане.

Искам да даря стволовите клетки на моето бебе? Каква е процедурата?

Даряването на стволови клетки от кръв и тъкан от пъпната връв на вашето бебе може да доведе до животоспасяваща промяна за друго семейство в нужда. Както при всяко дарение, и тук няма разходи по дарението. В България може да дарите в Обществената банка за съхранение, която се намира на територията на Александровска болница. Тук може да научите повече.

Внимателното проучване и информиране е важен фактор за избирането на надеждна банка за съхранение на стволови клетки, на която да се доверите. Всичко, което е важно да знаете относно банкирането в България може да научите на www.selenacells.com, както и на 0885700003 или 0886953091.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

Още от
Спонсорирано съдържание